- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Domnul Onoje, primul preşedinte afromoldovean

Scris de: Vitalie Cojocari la data Mai 10, 2013 @ 09:42 in Actualitate | No Comments

Dacă tot nu avem premier, dacă tot nu avem preşedinte de Parlament, hai, fraţilor, să-l punem pe domnul Onoje în una dintre funcţii. De ce nu? El se simte moldovean, este cinstit şi, foarte important, negru. Ups, scuze, nu vreau să jignesc pe nimeni. Nu ştiu cum să scriu în stilul politicalcorectnes. De eram în SUA, ziceam afroamerican, cum suntem în Moldova, termenul corect este… afromoldovean? Deci, ziceam că este important să avem un afromoldovean preşedinte. De ce? Simplu. SUA au un preşedinte de culoare. Cu siguranţă vom intra într-un club select al ţărilor cu preşedinte afro.

De altfel, m-am săturat să tot aud că lumea compară drumurile din Moldova cu drumurile din Africa. Mă plictisesc de câte ori aud că în Moldova se trăieşte ca în Africa. Nu ştiu dacă aţi auzit de Kinshasa, dar vă asigur că foarte, foarte mulţi vestici cunosc: aceasta este capitala Congo. Mai exact, a Republicii Democrate Congo. În fine. Am adus în discuţie această ţară africană şi capitala sa pentru că multă, dar foarte multă lume din vest confundă Chişinău cu Kinshasa. Deci, avem atâtea afinităţi cu Africa, încât nu ne-ar fi greu să-l acceptăm pe domnul Onoje. Sunt sigur, nu i-ar displăcea o astfel de ofertă. Căci, deh, s-a băgat în politică tocmai pentru că vrea să ajungă la putere. Mai este membru de partid naţional şi liberal? Dacă da, uite că are şi susţinerea unui partiduţ politic.

L-am văzut pe domnul Onoje în Piaţa Marii Adunări Naţionale, încercând să le explice poliţiştilor, ruşilor, românilor, protestatarilor, jurnaliştilor cum este încălcat dreptul românului de a se considera român în Republica Moldova. O chestie mai absurdă să tot cauţi. Deşi, dacă mă gândesc mai bine, lucrurile sunt oarecum logice. Căci, nu-i aşa, absurditatea de sistem politic ce guvernează Moldova are nevoie urgentă de un personaj cum este domnul Onoje. Apropo, domnul Onoje este din Sierra Leone, nu din Congo. Eu am dat exemplul Congo nu doar pentru că este o Republică, exact cât de Republică este Moldova. Nu. Istoria Congo este foarte asemănătoare celei moldoveneşti. Este incredibil câte similitudini zăreşti la o simplă privire. Moldova, ca şi Congo, a fost o ţară colonizată – noi de ruşi, ei de belgieni. Moldova, ca şi Congo, a ştiut o relativă prosperitate pe vremea coloniştilor. Moldova, ca şi Congo, s-a prăbuşit în haos total când au plecat colonialiştii. Moldova, ca şi Congo, le duce dorul colonialiştilor. Moldova, ca şi Congo, se confruntă cu zone teritoriale secesioniste, evident, susţinute de colonialişti. Moldova, ca şi Congo, are la putere politicieni foarte bogaţi, cu milioane de euro în conturile din Elveţia. Moldova, ca şi Congo, nu are stabilitate politică. Din Moldova, ca şi din Congo, se fuge pe rupte. Moldova, ca şi Congo, nu este în stare să se autoguverneze, aşa că are nevoie de instituţiile de drept internaţionale ca să scoată din când în când biciul. De ce ne mai ascundem după deget? Domnul Onoje ar fi bun şi de premier, şi de preşedinte de parlament, şi de preşedinte de ţară. Moldova, o ţară de râsu’ plânsului.

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/05/10/domnul-onoje-primul-presedinte-afromoldovean/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.