BlogPost.Timpul.md

Indignarea post-eveniment

bangladesh_2

Văd știri despre cum publicul larg le bate obrazul brandurilor mari de îmbrăcăminte și modă pentru că produc hainele în Bangladesh, după ce o fabrică de acolo s-a prăbușit și mai mult de 600 de lucrători au murit pe loc.

Inițiativa nu e rea. O astfel de campanie publică, mai ales preluată de posturile de știri, ii va sili în cele din urmă pe cei ce comandă acolo hainele să solicite și condiții mai bune de lucru pentru angajații respectivelor “uzine”, la fel cum și Apple s-a implicat mai mult în ce se întâmplă la Foxconn după niște sinucideri în lanț acolo.

Evident însă că majoritatea protestelor se întâmplă pe Facebook, unde un click pentru susținerea unei cauze nu te costă nimic și se dă într-o secundă. Unul însă nu s-ar duce în fața camerelor de filmat și să-și dea foc la tricoul său Tommy Hilfiger în semn de protest, ca să arate clar că nu vrea să mai poarte așa ceva. Pentru că, în opinia mea, să susții o cauză din asta ziua și apoi seara să porți plin de mândrie brandul respectiv pe piept este o incompatibilitate.

Am zis T.H., dar adevărul este că toate brandurile mari și mici fabrică îmbrăcăminte de toate tipurile în Bangladesh. H&M, Walmart, Gap, Benetton, Sears, Disney, toți fabrică acolo. Și de-a lungul timpului, probabil fiecare brand care-ți trece prin minte, de la cele pentru tineri la cei “cool” și la cei “luxury”, a fabricat și fabrică acolo, mai ales că sistemul este flexibil, găsești o fabrică cu personal liber, le dai design-ul și le ceri 30.000 de bucăți. Nici nu trebuie să fie mereu aceeași fabrică.

Ca să înțelegeți adevărata scară a lucrurilor, în Bangladesh sunt 4500 de fabrici de îmbrăcăminte în care lucrează peste 10 milioane de persoane, majoritatea femei. Sunt al doilea mare exportator de haine, după China, iar intern asta le asigură o mare parte din economia țării.

Adevărata mârlănie aici este a brandurilor scumpe. Înțeleg că Walmart vrea să vândă tricouri de 5 dolari bucata cu “I Love California” scris mare pe ele, la fel cum și la noi în hipermarketuri găsești tricouri și pantaloni și chiloți banali și super-ieftini, așa că Walmart trebuie să producă la un cost cât mai mic, dar brandurile mari și scumpe ce scuză au? Ele vând un tricou normal pe care-și pun logo-ul cu zeci, chiar sute de euro, și în același timp le produc și cât mai ieftin posibil pentru o marjă cât mai mare de profit.

Întorcându-ne la protestatari, însă, nu pot decât să mă întreb “acum ați aflat de condițiile de lucru de acolo?”. Până acum pe ce lume ați trăit? Este ca și cum astăzi ai afla cum sunt crescuți puii de la fast-food. Dar când îi mâncai cu mare poftă, tu și alți 100 în jurul tău în fiecare moment, de unde credeai că vin?

Când vedeai “made in Bangladesh” pe haine, credeai că sunt făcute în condiții bune? Salariul minim acolo este de 38 de dolari, cel mediu 60 de dolari. Asta înseamnă 200 de lei pe lună. După altă sursă, 35 de euro pe lună. Credeai că sunt condiții bune? Că primesc concediu de maternitate și asigurare de sănătate? Că lucrează în clădiri noi, cu apă plată de la dozator și program lejer? Indignarea post-eveniment nu are aceeași valoare.

sursa: nwradu.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
None

Cel mai grav e ca asta-i doar zarva mare; nici un fel de angajare nu va fi – totul se face asa de ochii lumii, ca belitii de pe facebook sa-si mai umple timpul putin cu doua clickuri fara nici o valoare per se…, nici un fel de modificari nu vor urma – toti sunt la curent, dar in acelasi timp e avantajos pentru toti(brandurile din Italie, SUA, Canada nu-si vor schimba ei fabricile de productie peste noapte doar din cauza unui „mic accident tehnic”, sa fim seriosi…)

Mai 9, 2013 at 02:18 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog