BlogPost.Timpul.md

Dacă vă adresați în limba română, aveți o reducere de 10%!

Limba-bielorusa-450x337
 

Compania de constructii “Slavia” a plasat în Gomel, cel de-al doilea oraș ca mărime din Bielorusia (Belarus, dacă vreți), un panou cu “Пры звароце на беларускай мове — зніжка −10%”, adică “Dacă vă adresați în limba bielorusă, obțineți o reducere de 10%!”

Acțiunea organizată de către compania respectivă în Gomel are drept scop creșterea respectului față de limba bielorusă și încurajarea cetățenilor să utilizeze limba maternă în locurile publice. Autorul ideii este activistul civic Petr Filon.

“Dacă acest proiect-pilot o să aibă rezultate încurajatoare, “Slavia” intenționează să organizeze acțiuni similare la vânzarea bijuteriilor” – a declarat directorul sucursalei Gomel a companiei, Viktor Savici.

Întrebarea legitimă care o să vă vină unora e ce are sula cu prefectura? Răspunsul, pe care l-am înghesuit în titlu, este evident – copierea ideii bielorușilor. Chiar dacă nu obișnuiesc să am păreri de rău, lucruri care consumă timp și nervi aiurea, acum este momentul în care îmi pare rău că nu sunt un ditamai omul de afaceri care să îmi permit acțiuni de acest gen.

Mereu m-am declarat surprins de ce unii cu bani mulți nu se implică și în astfel de proiecte. De ce nu au erecții de patriotism dacă tot au portofelele pline… ÎnRepublica Moldova se moare pentru limba română, în Republica Moldova guvernanții își bat joc în cel mai urât mod posibil de limba de stat (premierul merge la Bălți și vorbește în limba rusă, speakerul Parlamentului merge la întruniri oficiale, vorbește limba rusă), organizații internaționale respectabile produc rapoarte în “limba moldovenească”, reprezentanții corpului diplomatic al Republicii Moldova își bat și ei joc de limba română fără niciun stres. Chiar ieri, 1 mai, nu îmi venea să cred văzând-auzindu-i pe 2 lideri de partid vorbind păsărește la niște manifestații publice: 1 frază în română, 2 în rusă și tot așa întreg discursul.

Situația e perfect valabilă în orice bancă, agenție de turism, magazin, butic, mijloc de transport în comun, mass media. Peste tot.

Din fericire, dacă poate fi vorba de fericire în acest caz, problema înjosirii limbii materne e comună pentru mai multe fost republicii sovietice socialiste. Tocmai de aceea mi se pare a fi un gest cu adevărat de apreciat inițiativa bielorușilor. Nu mai vorbim de argumente istorice, de cavalcade de sentimente prelinse din adevărul istoric și alte lucruri ce țin de partea asta abstractă. Vorbim concret de ceva palpabil, de motivații mercantile. Sunt sigur că ar prinde în Republica Moldova ideea, de s-ar găsi cine să o pună în practică…

sursa: inconstantin.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog