BlogPost.Timpul.md

Aprilie 1940 – ia românească pictată de Matisse

În aprilie 1940, în hotelul ,,Regina” din Nisa, Henri Matisse termina de pictat „La blouse roumaine”. Pictorul lucra la acest tablou din noiembrie 1939.
Ca inspiraţie i-a servit colecţia de ii româneşti care i-a fost făcută cadou de pictorul Theodor Pallady.
Tabloul se păstrează la Paris, în Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou.
Pe lângă „La blouse roumaine”, Matisse mai are şi alte câteva tablouri în care este reprezentată ia românească.
Tablourile lui Matisse cu ia românească aveau să-l inspire patruzeci de ani mai târziu pe creatorul de modă Yves Saint Laurent, acesta dedicând iei colecţia sa de toamnă-iarnă haute couture 1981, prezentată la Paris.
Didier Grumbach, decan la Institutul Francez de Modă, a vorbit astfel despre acea colecţie a lui Saint Laurent: „A fost, în mod clar, o poveste de dragoste. Când a decis să facă o colecţie „românească”, a fost cu totul neaşteptat. La vremea aceea locuia în Marrakesh, dar a fost oricum o dorinţă reală. S-a inspirat din ceva ce îi plăcea extrem de mult.”
Nu vi se pare drăguţ?
Celebrul Yves Saint Laurent şi-a îmbrăcat supermodele în portul tradiţional din satele noastre de pe vremuri!
Ceea ce pentru unii de pe la noi pare învechit şi primitiv a fost folosit de Saint Laurent pentru o colecţie de modă haute couture!

ysl2

 

Acea colecţie de haine din 1981 a fost expusă ulterior în numeroase muzee din lume.
În 2009, la un an de la moartea lui Yves Saint Laurent, colecţia a ajuns şi la Bucureşti pentru două luni (28 mai 2009 – 26 iulie 2009).
Ia a mai fost folosită ulterior şi de alţi creatori de modă, precum Jean-Paul Gaultier, Oscar de la Renta sau Tom Ford.
De exemplu, vedeţi mai jos coperta revistei „Vogue” din martie 2012, unde Adele poartă o ie din colecţia din acel an a lui Tom Ford.

adele-vogue-mar-2012-ie-romaneasca-tom-ford-720x844

 

Cum mai este promovată ia în Republica Moldova şi România în ultima vreme?
De exemplu, anul trecut în august la Chişinău a avut prima ediţie a Festivalului Iei.
O altă intenţie lăudabilă este cea de a institui ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei.
De ce 24 iunie? Pentru că în acea zi e sărbătoarea Sânzienelor, iar potrivit unor tradiţii populare vechi, aceste creaturi bune, vesele şi iubitoare purtau ii.
S-a creat şi un grup pe Facebook în această privinţă:

https://www.facebook.com/groups/492306247475008/

Iniţiatorii propun următoarele: „Ce trebuie să facem este foarte simplu. În această zi fiecare ne vom îmbrăca într-o ie, ne vom fotografia şi vom posta imaginea ca poză de profil pe Facebook sau în orice altă reţea socială. Nu contează dacă ia pe care o purtăm este moştenită de la bunici şi străbunici sau este adaptată modern de un designer. Important este să fie albă. Nu contează dacă vă aflaţi în România, dacă sunteţi românce în străinătate sau doar fane ale feminităţii româneşti. Important e să o purtaţi cu drag. Astfel vom îmbrăca pentru o zi toată planeta în ie şi, pentru a-i vedea efectul şi răspândirea pe mapamond, ne-am gândit să realizăm o aplicaţie web şi mobilă, unde vor fi colectate toate aceste fotografii cu fete şi femei în ii.”

Nu în ultimul rând, doamna Ioana Corduneanu, administratorul paginii Semne Cusute, s-a oferit să reconstituie 40 de modele de ii vechi de pe teritoriul Republicii Moldova. De ce să reconstituie? Pentru că sursele sunt vechi, înceţoşate şi incomplete.

Doamna Corduneanu lucrează la acest proiect în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, care va avea o prezentare a modelelor obţinute la sfârşitul lunii mai a acestui an.

La cât mai multe asemenea iniţiative!

sursa: tanchistiiinvizibili.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog