BlogPost.Timpul.md

Deciziile PLDM și PCRM criticate de Comisia de la Veneția, UE, dar și de București

 
Bloggeri / autori
 

Harbuzul PLDM

După ce PLDM și PCRM și-au făcut ieri mendrele în Parlament, deciziile acestora au ajuns să fie criticate dur de către Comisia de la Veneția, UE, dar și de București.

Într-o declarație a Președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se spune că decizia potrivit căreia Parlamentul poate revoca din funcție judecătorii Curții Constituționale (CC) în cazul cînd aceștia își pierd votul de încredere al Legislativului sau încalcă jurămîntul vine în contradicție cu standardele europene  și este o violare clară a art. 137 din Constituția R. Moldova.

„[…] O Curte Constituțională are sarcina de a controla munca Parlamentului. Prevederea privind necesitatea încrederii din partea Parlamentului este în evidentă contradicție cu scopul Curții Constituționale”, a mai spus acesta.

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi vice-preşedintele Comisiei Europene, şi Štefan Füle, Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, susțin declarația lui Buquicchio și își exprimă îngrijorarea față de modificarea la Legea cu privire la CC a RM.

„Această lege, precum şi o serie de alte legi importante care privesc chestiuni fundamentale pentru asigurarea funcţionării democraţiei în Moldova, au fost adoptate cu o grabă extremă şi fără o consultare adecvată cu societatea din Moldova sau cu respectarea corespunzătoare a standardelor europene cu privire la reforma constituţională, în special ale celor de la Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. […] noi împărtăşim totalmente îngrijorările exprimate de către Preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa de astăzi.”, se mai spune încomunicat. Totodată, ei îndeamnă liderii politici din Moldova să nu piardă din vedere impactul de lungă durată al deciziilor lor, inclusiv în ceea ce priveşte atingerea aspiraţiilor europene ale  Moldovei.

Consilierul preşedintelui român, Traian Băsescu, Iulian Chifu, a menţionat că „tăvălugul de la Chişinău nu se mai opreşte. […] Nici măcar faţă de Curtea Constituţională nu mai există respect. Drumul spre Uniunea Europeană pare definitiv compromis pentru Republica Moldova, prin atacuri fundamentale la adresa statului de drept”, se spune într-un mesaj al oficialului.

Acesta a mai declara că: „ Orbecăială fără ţintă şi legea bunului plac. Lipsă de respect pentru orice instituţie, creşterea artificială a pragului la orice nivel, mezalianţe şi răzbunări personale. Asta e iresponsabilitate calificată a oricărui om de stat. Iar Curtea Constituţională e intangibilă şi hotărârile sale sunt respectate. […] Şi asta nu e regulă europeană, ci profund ruptă din regula bunului plac al liderilor autoritari”.

Este îmbucurător faptul că reacțiile din exterior nu s-au lăsat așteptate. Poate aceasta va motiva cumva politicienii noștri să se abțină de la decizii ce vin să satisfacă niște mofturi și ambiții personale sau de partid și care contravin interesului cetățenilor. Și, cu siguranță, oficialii noștri cunosc foarte bine exigențele UE și sînt conștienți de consecințe în cazul în care sfidează legea. În pofida acestui fapt, ei continuă să-și satisfacă lăcomia personală și asta denotă că acum doar se mimează efortul creării unui viitor european al țării.

Cam asta.

 Sursa: vieru.eu

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Alexu Mătrăgună: La mulți ani, dragă RM

 

“Cine vrea să afle adevărul, să se întoarcă spre trecut.” Mihai Eminescu Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (15 Alexu Mătrăgună: La mulți ani, dragă RM )

“Munteanul” primitiv

 

Acest text nu abordează o anumită trăsătură sau tipologie, de altfel inexistentă, a celor originari din regiunea geografică a Munteniei, ci reprezintă o replică la comentariul unuia dintre articolele mele anterioare – Moldoveanul primitiv. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (4 “Munteanul” primitiv )

Demisec de secole (pamflet)

 

Ziua I – Elicoptere pacificatoare survolează spațiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv Chișinăul. Membri și simpatizanți ai unor organizaţii, precum „Liga Tineretului Rus”, s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale și au urcat pe clădirea Guvernului, pe Arcul de triumf şi pe Catedrala „Nașterea Domnului”, pentru a-i întâmpina pe pacificatori. Parlamentul Republicii Moldova se află... (0 Demisec de secole (pamflet) )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog