- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

(DE? monopolizarea) Cât e KILU, domnule Fileu?

Scris de: Editor la data Aprilie 26, 2013 @ 07:58 in Economie | 1 Comment

Nu ştiu dacă mai ţineţi minte valul pe care au venit în 2009 liberal-democraţii la putere. Unul din cele mai trâmbiţate mesaje pe care le-a primit prostimea a fost sfărâmarea monopolurilor instalate de comunişti pe piaţa cărnii şi a peştelui. Vă propun să vedem mai jos ce a însemnat pentru Filat înlăturarea monopolurilor comuniştilor.

Din 2006 până în 2009 monopolul la importul de peşte în Moldova era unul administrativ reglementat. Exista o comisie guvernamentală, condusă de fostul ministru al Economiei din Guvernul comunist Igor Dodon, care elibera cote pentru importul cărnii în ţară. Deci, schema era una simplă. Deoarece doar monopoliştii primeau cote, doar ei şi puteau importa.

Ei bine, în 2009 a venit… „schimbarea”! Şi a venit odată cu instalarea în decembrie 2009 a fostului „zavhoz” de la IPTEH Tudor Bandiţchi în funcţia de director general la Vamă. Odată cu anularea comisiei guvernamentale printr-o hotărâre de guvern promovată de Filat, a fost(de)MONOPOLIZAT importul de peşte. S-au înregistrat 45 de companii importatoare de peşte şi a început „liberalizarea” pieţei. Foarte frumos!

Chiar prea frumos pentru ca să fie adevărat! Din cele 45 firme importatoare, care sunt „libere” să importe peşte, doar 3 monopolişti o fac. Celelalte 42 sunt hărţuite prin controale permanente, preţuri indicative stabilite artificial prin ordinul lui Bandiţchi şi staţionări artificiale în Vamă.

Ceilalţi 3 – din contra, de 4 ani n-au mai auzit de controale sau cel puţin de întrebări din partea vameşilor. Acestea 3 vămuiesc importurile de peşte conform unor facturi falsificate, cu diminuarea fictivă a cantităţii şi/sau valorii în vamă a mărfurilor, în scopul diminuării plăţilor în bugetul de stat. Pentru aceştia 3 nu există nici preţuri indicative şi nici alte bariere administrative puse la Vamă pentru ceilalţi 42!

Azi o să aduc un singur exemplu: la 30 decembrie 2012 compania SRL „DALMORS-GRUP” a importat peşte congelat. Dacă preţul indicativ fixat de Vamă pentru ceilalţi 42 importatori este de 2,35 USD/kg, monopolistul cu „rasslablenie” a vămuit peştele cu 1,80 USD/kg. Doar  la importul unei tone de peşte prejudiciul adus bugetului de stat a fost de 13 600.00 MDL (taxe vamale şi TVA). La un TIR de 20 tone prejudiciul a constituit 272 000.00 MDL. Şi e vorba doar de un TIR, de care sunt importate cu zecile în fiecare lună.  Mai mult decât atât, la 12 ianuarie 2012 acelaşi monopolist n-a achitat în bugetul de stat acciza pentru importul icrelor de peşte pe care le-a adus în ţară!

Domnilor Bandiţchi şi Filat, poate ne spuneţi şi nouă cine controlează cei „trei crai de la răsărit”: SRL „DALMORS-GRUP” din Chişinău (adresa depozitului căruia în mod miraculos coincide cu filiala PLDM Ciocana), SRL „ORIENT COMERŢ”, sau SRL „SELIDA-LUX” din Hânceşti???

Da, cunosc răspunsul. Ştiu cine e “pescarul”.  Aparţin probabil „interesului cetăţeanului” sau „integrării europene”, pe care le-aţi utilizat pentru a obţine dividende electorale în 2009, iar apoi le-aţi convertit în valută liber convertibilă.

E doar una din scheme care în(flor)verzesc  la Vamă, care a ajuns un instrument pentru interesele financiare ale „şăfului” şi anturajului său, materializate în sume enorme de bani prin firmele protejate , dar şi lichidarea concurenţilor de business.

Autor Veaceslav Balacci

Sursa: vox.publika.md [1]

blogpostt [2]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [3] pe TWITTER [4]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/04/26/de-monopolizarea-cat-e-kilu-de-peste-domnule-fileu/

URLs in this post:

[1] Sursa: vox.publika.md: http://vox.publika.md/economie/exclusiv-demonopolizarea-importului-de-peste-sau-„how-much-is-the-fish-mr-fileu-489241.html

[2] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[3] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[4] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.