- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Pe cine interesează interesul național?

Scris de: Petru Sirghi la data Aprilie 24, 2013 @ 19:31 in Societate | 9 Comments

Toate deciziile la Chișinău au fost și încă mai sunt luate în interesulul național.

Care este acel interes național? Cine crede în acest interes și de ce îl invocă? Putem măcar vorbi despre un interes național când nici măcar nu există națiunea, dat fiind că pretindem a fi un stat multietnic?

Aceasta sunt întrebările pe care mi le pun de fiecare dată când îi aud pe politicienii moldoveni, sau mai degrabă pe așa zișii politicieni, pentru ca ei au mai degrabă maniere mafiotice decât cunoștințe despre arta de a face politică.

Cred că încă de când eram mic am tot auzit acestă sintagmă, pe care o invocau politicienii de pe Bîc, atunci când mica Republică Moldova se afla în momente de cumpănă. Prima dată a fost atunci când a fost sacrificat primul prim ministru al RSSM Mircea Druc în 1990 în interesul național. Apoi primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a semnat armistițiul de încetare a ostilităților dintre Chișinău și Moscova, 1992. A semnat în interesul național, însă a altei națiuni și anume al Rusiei.

Tot în interes național s-a adoptat și Constituția din 1994, prin a carei articol 13 ne-am ales cu limba moldovenească. Mai târziu prin 1999, a căzut guvernul Sturza, tot în interes național. Apoi urmează momentul istoric din 2005, când tot în interes național l-au reales pe Vladimir Voronin, părtași fiind pe lângă Iurie Roșca și, azi „marii” politicieni Dumitru Diacov și Vlad Filat.

De vreo doi ani încoace tot în interes național și-au declarat război Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, pentru ca la urmă tot de dragul interesului național să depună armele. În interes național se împarte „cașcavalul”, de la ministere pana la structurile deconcentrate, care demult nu se mai bazează pe principii și valori așa cum se întâmpla acum 2 ani. Dar s-au bazat acestea vreodata?

De o vreme, am alergie la acest ”interes național”. Domnilor politicieni, dumneavoastră măcar aveți habar ce presupune interesul național? În interesul cărei națiuni faceți politică? Ori nu poți să evoci acest termen în timp ce voi înșivă nu credeți în această națiune. Ar trebui să fiți penalizați ori de câte ori rostiți sintagma. Și veti fi!

http://petrusirghi.wordpress.com/ [1]
blogpostt [2]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [3] pe TWITTER [4]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/04/24/pe-cine-intereseaza-interesul-national/

URLs in this post:

[1] http://petrusirghi.wordpress.com/: http://petrusirghi.wordpress.com/2013/04/24/pe-cine-intereseaza-interesul-national/

[2] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[3] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[4] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.