BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro23.04.2013

Liceeni, lăsați camerele de supraveghere în pace, nu vă mai smiorcăiți degeaba: mâna pe carte

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

Reading-a-book-001
 

V-ați întrebat vreodată ce o să scoată Republica Moldova din sărăcie și nevoi? Care este tratamentul pentru durerea Moldovioarei? Din punctul meu de vedere, singurul răspuns nu poate fi decât… CARTEA. Moldovenii, cei despre care se știe încă de pe vremea lui Cantemir că sunt niște puturoși când vine vorba de școală, trebuie să învețe. Moldovenii trebuie să se culturalizeze, să citească mai mult, să fie deștepți. Numai așa vor fi conștienți de mizeria în care înoată. Numai așa vor ști să-și aleagă mai bine conducătorii. Este singurul mod să putem scăpa de Filați, Plahotniuci, Lupi, Ghimpi, Voronini și alte lighioane. Nu există nimic altceva mai eficient decât cartea.

Recunosc, nu m-am dat în vânt după carte. Acum, uitându-mă în urmă, realizez că puteam învăța mai multe, puteam băga mult mai multe cărți în căpățina asta seacă ce o port pe umeri. Nu am făcut-o din varii motive. Cel mai ciudat și mai haios în același timp motiv: presiunea societății. La școală mă feream să le spun băieților din sat că merg la bibliotecă și… iau cărți să citesc. Erai fraierul fraierilor dacă se știa una ca asta. Nu că ar fi fost cine știe ce bibliotecă sătească de mare valoare. Săraca bibliotecara, o femeie extraordinară, îmi dăduse în primul an să citesc toate cărțile în limba română cu grafie latină. Așa că am început să mă delectez cu volume în grafie chirilică ori în rusă. Eram flămând de cărți în limba română. Dacă prindeam o astfel de carte o citeam și o reciteam din scoarță în scoarță. Evident, totul în mare secret. Adevărații băieți se lăudau cu porcii din gogineață, cu motocicleta pe care au reușit să o pornească tocmai de 5 ori într-o săptămână, ba mai mult, au și mers câțiva metri cu ea. Băieții șmecheri ieșeau la o bere, apoi la un vin, apoi la o vodcă la iarbă verde, în pădure. Băieții de băieți din sat mă suspectau de lectură și mă sfătuiau prietenește: “vezi, băi, Vitalie, cititul nu te ajută în viață. În viață trebuie să te descurci.” Iar exemplele curgeau cu tonele. Cutare și-a cumpărat mașină după ce a vândut un tir de mere la Moscova, cutare este tare în pumni, iar cuvântul lui este de temut. Pe scurt, aceștia erau eroii zilelor copilăriei mele și sunt sigur, nu s-a schimbat nimic prin satele Moldovei. Mai departe, la facultate, în cămin, mi se spunea că o să ajung nebun de-a binelea dacă mai continui să citesc. Și nu citeam cât ar fi trebuit, vă jur. Erau câteva cărți de beletristică sau literatura universală, mi se crease deja o dependență a cititului, în plus, aveam manualele pentru cursurile de jurnalism. Încă o dată, vă jur, mi-am consumat minunații ani de studenție mult mai mult pe petreceri și chefuri decât pe cărți. Acum î mi pare rău. Atunci, însă, colegi de-ai mei, pe care nu i-am văzut niciodată cu o carte în mână, îmi povesteau cazuri “sută la sută reale” despre oameni citiți, care au căpiat de la atâta lectură.

Și veniți voi, niște liceeni care habar nu aveți să conjugați verbul “a fi” și protestați împotriva camerelor video de la BAC? Mi se pare de departe cea mai mare ipocrizie. Cu ce vă încurcă pe voi niște camere? Nu vă jenează, nu vă emoționează camerele de pe străzi, atunci când omorâți timpul în loc să citiți ceva? Nu vă incomodează camerele de supraveghere din bănci, atunci când schimbați euro de la tata afla “la Italia”? Dar ce spuneți de camerele din cluburi? Și ele sunt proaste? Din punctul meu de vedere, la cum se fură BAC-ul în Moldova, e nevoie să stea armata cu Kalashnicovuri pe la examene să vă păzească. Să luați notele pe merite. Așa cum ați învățat. Apropo, ipocrizia unora nu are margini. Auzi comentarii, cică, suntem împotriva camerelor, de fapt vrem să putem copia căci școala nu ne-a pregătit și atunci sigur picăm. Este adevărat, eu nu am avut camere la BAC, în schimb au fost niște cerberi de supraveghetori mai răi ca niște dispozitive de supraveghere. Dar nu m-am plâns nicio clipă. Nu a avut ce să-mi găsească, așa că mi-am văzut liniștit de examen. Repet, să pună camere peste camere, să-i controleze în căutarea copiuțelor, altfel nu-i înveți minte pe micii corupți, hoți și neadaptați.

Una peste alta, copiii aceștia au pe undeva dreptate când strigă faptul că în Moldova nu se mai face școală. Așa că ei nu au de unde să știe dacă nu învață… Eu cred sincer, dacă vor pot învață până și în aceste condiții vitrege. Voință să fie. Dar de unde voință? Elevii se trezesc în apropierea BAC-ului și încep să se vaicăre pe sistemul de învățământ, care nu i-a învățat, nu le-a dat. Oare de ce au tăcut până acum? Ce i-a încurcat să îndepte lucrurile? Le-a plăcut mult chiulul și nepăsarea, iar acum au nevoie de instruire? Dar în ultimii ani ce au făcut? Ia, tânăra generație, gata cu smiorcăiala, să vă vedem barem pe voi la treabă, dacă adulții sunt varză cu carne!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog