BlogPost.Timpul.md

Vrea cetățenia Republicii Moldova

892337_4955347715518_684618047_o

Silvio Simatoc-Szegedi, fiul lui Nicolae Simatoc-Szegedi, campion al Spaniei la fotbal cu FC Barcelona în 1950-1951, originar din Grimăncăuţi (Briceni), a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că a rămas plăcut surprins de cele văzute ieri la baştina tatălui său, transmite MOLDPRES.

„Am fost în 82 de ţări. Am văzut multe, dar niciodată nu mi-a trecut prin minte că aş putea veni şi în Moldova. Atunci cînd am decis să vin m-am gîndit, în temei, la dorinţa tatălui de a-şi revedea baştina. Dar el a fost mult timp apatrid: nici moldovean, nici român, nici ungur, nici spaniol. Regimurile în care a trăit i-au luat acest drept. A fost refugiat cu certificat al Crucii Roşii. Dacă venea în Uniunea Sovietică atunci cînd a devenit cetăţean al Australiei, exista temerea că ar fi putut fi arestat.

Ieri am văzut biserica unde a fost creştinat, am fost la terenul unde a jucat cîndva fotbal. Am discutat cu oamenii din sat, cu vărul meu de-al doilea, Tudor Bejenaru. Sînt încărcat de emoţii. Vreau să devin cetăţean cu acte în regulă al Republicii Moldova”, s-a destăinuit Silvio Simatoc-Szegedi.

Silvio Simatoc-Szegedi a fost însoţit la Grimăncăuţi de ministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Ţîcu, şi de profesorul Boris Boguş, autorii cărţii ”Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona”, lansată în week-end la Chişinău.

„La Grimăncăuţi a fost un eveniment care ne-a depăşit aşteptările. L-am adus acasă pe cel mai mare fotbalist basarabean. Am avut o sumedenie de surprize. Am reconstituit traseul în care a fost descoperit viitorul mare jucător”, a spus ministrul Tineretului şi Sportului.

„Nicolae Simatoc a demonstrat, practic, imposibilul. Un băieţandru de la periferie, de unul singur în foarte multe cazuri, a ţinut piept tuturor obstacolelor apărute în cale, a devenit celebru. Niciodată nu a spus, fiind de o precauţie extraordinară, că este basarabean”, a notat Boris Boguş.

Un mesaj călduros, sincer, a avut şi prim-vicepreşdintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicoale Piatac, originar şi el din Grimăncăuţi.

Nicolae Simatoc a cucerit la FC Barcelona în 1950-1951 toate cele cinci trofee ale sezonului: campionatul, Cupa, Supercupa, turneul „Martini-Rossi”, Cupa Latină (cea mai valoroasă competiţie europeană în perioada respectivă), o performanţă unică în istoria clubului.

Jucătorul s-a născut pe 1 mai 1920 la Grimăncăuţi, fostul judeţ Hotin, în familia de ţărani Grigorie şi Anastasia Şmatoc. La 14 ani, în 1934, pleacă din sat împreună cu mama, fiind legitimat la Ripensia Timişoara. În sezonul 1938-1939 devine cu ea vicecampioană a României, iar în sezonul 1940-1941 a obţinut medalia de bronz. Cu Clubul Atletic din Oradea a devenit campion al Ungariei în sezonul 1943-1944. A mai evoluat la Carmen Bucureşti, Vasas Budapesta, Internazionale Milano, devenind vicecampion cu aceasta (1948-1949), Brescia Calcio, Real Oviedo. În echipa naţională a României a jucat opt meciuri.

Din cauza vremurilor, a împrejurărilor, şi-a schimbat numele Şmatoc în Simatoc, apoi a devenit Simatoc-Szegedi, iar în Australia – Sims. S-a stins din viaţă în această ţară la vîrsta de numai 59 de ani. 14 i-a trăit la Grimăncăuţi, 10 – în România, 3 – în Ungaria, 3 – în Italia, 13 – în Spania şi ultimii 16 ani – în Australia, notează MOLDPRES.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog