BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro22.04.2013

Dorin, de ce arătă Chișinăul atât de rău?

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

dorin-chirtoaca

L-am cunoscut pe Dorin Chirtoacă în ziua în care făceam reportajele despre băieții de la liceul Asachi din Chișinău. Aceștia au rupt “moldo” de pe frontispiciul liceului lor, unde apăruse peste noapte “moldo-francez”. Dorin era membrul sau chiar președintele unui ONG pentru apărarea drepturilor omului, așa că se implicase direct în susținerea liceenilor protestatari. Îmi plăcuse de el. Tânăr, ambițios, deștept, știa să vorbească, nu-i era frică de comuniștii care tăiau și spânzurau pe vremurile acelea tulburi. Erau puțini cei ca Dorin. Deci, nu i-a fost greu să se afirme.

Apoi a luat decizia de a candida la funcția de primar, iar de aici cunoașteți povestea. Inițial nu părea decât un outsider, un neica nimeni, dar pe fondul unor babalâci care nu știau să lege două cuvinte în limba română, ieșise învingător în orice dezbatere televizată. Practic nu avuse campanie electorală. Doar câteva apariții la televizor l-au pus rapid în gurile tuturor, iar mai apoi pe buletinele de vot. Nu vreau să știrbesc din valoarea intelectuală a lui Dorin. Un tip deosebit. O carismă cu care te cucerește instantaneu. A apărut ca un fel de lumină într-un tunel întunecos. El era tânăr, ceilalți candidați erau bătrâni. El era răspicat, pornit împotriva fărădelegilor, ceilalți veneau din sistemul corupt. El era educat, ceilalți păreau că făcuseră doar școala primară. În fine. În timpul campaniei electorale, drumurile noastre s-au intersectat de mai multe ori. La micuța televiziune unde am început, moderam emisiunile de dezbateri electorale. A fost și Dorin pe la mine prin emisiune. Țin minte că l-am prezentat simplu: “surprize, surprize la alegerile locale din Chișinău”. Fusese cu multă vreme în urmă redactor-șef la emisiunea Surprize-Surprize de la TVR și lumea se amuza pe seama asta. Nu s-a supărat. Era genul de om care ținea la glume.

Eu m-am angajat la Pro TV Chișinău și în scurt timp am plecat la București. De atunci nu m-am întâlnit decât sporadic cu cel care a fost ales aproape imediat după plecarea mea din Moldova – primar de Chișinău. Tare m-am bucurat, dar și întristat în același timp. Voiam să văd cu ochii mei cum reușește să stârpească acea corupție din primărie despre care tot vorbea. Voiam să văd cum întinerește Chișinăul sub atenta supraveghere a celui mai tânăr primar. Voiam să fiu martor la atâtea minunății, să salvez orașul de comuniști. Eram la 500 km distanță. În ziua în care au avut loc alegerile revenisem totuși la Chișinău ca să fiu martorul unei mici minuni. Dorin Chirtoacă – primar. Am văzut cu ochii mei cum veneau cifrele de la circumscripțiile electorale. Am auzit cu urechile mele cum creșteau procentele pentru Dorin. Am strigat și eu de bucurie când a fost clar, comunistul nu mai avea nicio șansă, iar Dorin Chirtoacă, un tânăr ambițios, care apăra drepturile omului în Moldova, ajungea primar! M-am întors cu inima împăcată la București.

De la acele “momente istorice” nu m-am văzut cu Dorin Chirtoacă decât de vreo 4-5 ori. De fiecare dată ne-am salutat ca niște buni amici. Mai des m-am întâlnit, însă, cu Chișinăul decât cu primarul său. Și dacă Dorin îmi spunea că este bine, că muncește, că drege, Chișinăul îmi spune mai mereu despre drumurile sparte. Orașul acesta, de care mi-e drag de mor, mi se plânge de urâțenia în care se cufundă. Capitala Moldovei nu are suficiente pubele, nu are suficiente troleibuze, nu are linii de demarcație pe șosele, nu are lumină suficientă pe timp de noapte și multe altele. În schimb, are din plin: gropi, maidanezi, chioșcuri mizerabile, rutiere jegoase, clădiri istorice în ruină ce lasă loc blocurilor fără personalitate. Chișinăul a ajuns într-o stare demnă de milă. Când se întâmplă să revin pe străzile unde am trăit frumoșii ani de stundeție, îmi sângerează inima. Totul este atât de hidos și delăsat, încât ai impresia că nu ești într-o capitală europeană, ci într-un orășel amărât de provincie în care Piața Centrală este sufletul și inima orașului. Nu știu de ce, dar am impresia că orașul acesta arăta mai bine pe vremea lui Urechean. Oare doar mi se pare? Nici nu știu ce să gândesc, mă credeți? Dorin Chirtoacă, tipul inteligent, energic, foarte carismatic nu poate să facă mai multe pentru oraș? Oare doar Chirtoacă este de vină? Oare sistemul este greu de reformat chiar și de un Chirtoacă? Poate i se pun bețe în roată? Poate bețele acestea sunt prea tari, iar Chirtoacă nu reușește să meargă mai departe? Habar nu am. Cert este că mi-e trist când mă gândesc la Chișinău, la Chirtoacă și la cum o să-l privesc când îl văd data viitoare. Oare o să mă pot forța să nu-i pun întrebarea: “Dorin, de ce arată Chișinăul atât de rău?”

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog