- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Octavian Țâcu a lansat o carte

Scris de: Editor la data Aprilie 20, 2013 @ 16:53 in Sport | 1 Comment

Cartea ”Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona”, semnată de Octavian Ţîcu şi Boris Boguş, a fost lansată astăzi la Biblioteca Naţională din capitală.
Moderatorul manifestării a fost publicistul, scriitorul Efim Josanu. ”Soarta basarabeanului se înscrie în circuitul de răspîntii ale unor timpuri dramatice, marcate de avînturi, dar mai ales de ameninţări, împrejurări ce-l determină pe Simatoc să devină fugar apatrid, impus mereu să-şi schimbe numele într-o lume hăituită de demenţa sceleraţilor ajunşi să conducă popoare. Periplul său este pe cît de neordinar şi fascinant, pe atît de imprevizibil ca finalitate. Era firesc ca autorii să poposească mai întîi la izvoare, la Grimăncăuţii Bricenilor, baştina lui Colea Şmatoc, căci aşa îl numeau părinţii şi sătenii”, a subliniat el în debutul lansării.

547653_10151544904487346_126127918_n [1]

 

Foto: Facebook.com @AlexandruVakulovski

Octavian Ţîcu, actualmente ministru al Tineretului şi Sportului în exerciţiu a notat importanţa evenimentului. ”Această carte este viaţa lui Nicolae Simatoc intercalată în diferite ţări, culturi. A reuşit să dribleze trei regimuri totalitare, regăsindu-se în final în Australia. Prestaţia lui la FC Barcelona în 1950-1951 a fost deosebită prin cucerirea celor cinci titluri. A avut marea capacitate de a se acomoda la situaţii, viaţă, iar în fotbal s-a impus prin tehnica sa impecabilă”, a remarcat el.

Boris Boguş a notat că după atîţia ani marele fotbalist revine acasă. ”Astăzi se naşte legenda lui Nicolae Simatoc, o personalitate de excepţie, alături de alţi oameni extraordinari de prin părţile noastre, Ioan Chirilă, Lia Manoliu… Am scris această carte nu cu pixul, dar cu sufletul. Am mizat numai pe logică, argumente”, s-a confesat el.

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Pavel Cebanu a remarcat valoarea educativă a lucrării. ”Este o zi foarte importantă pentru fotbalul moldovenesc. Am primit cartea ieri. Am reuşit doar să o răsfoiesc. M-am convins, însă, că reprezintă o valoare educativă pentru toate generaţiile de pe acest plai. Noi am avut în perioada cînd jucam nişte modele pe care ne străduiam să le imităm: Strelţov, Voronin, Muntean, Dumitrache. Despre Simatoc am auzit abia acum. Exemplul lui, performanţele sale ne vor insufla mai multă încredere în forţele proprii”, a relevat el.

La lansare au fost prezenţi fiul lui Nicolae Simatoc, Silvio, prim-vicepreşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Piatac, antrenorul echipei naţionale de fotbal Ion Caras, Ion Testimiţanu, Serghei Botnăraş, Anatol Doroş.

Nicolae Simatoc a cucerit la FC Barcelona în 1950-1951 toate cele cinci trofee ale sezonului: campionatul, Cupa, Supercupa, turneul ”Martini-Rossi”, Cupa Latină (cea mai valoroasă competiţie europeană în perioada respectivă), o performanţă unică în istoria clubului.

Jucătorul s-a născut pe 1 mai 1920 la Grimăncăuţi, fostul judeţ Hotin. La 14 ani, în 1934 pleacă din sat împreună cu mama, fiind legitimat la Ripensia Timişoara. În sezonul 1938-1939 devine cu ea vicecampion al României, iar în sezonul 1940-1941 a obţinut medalia de bronz. A mai evoluat la Carmen Bucureşti, CAO Oradea, Vasas Budapesta, Internazionale Milano, devenind vicecampion cu ea (1948-1949), Brescia Calcio, Real Oviedo. În echipa naţională a României a jucat opt meciuri.

Din cauza vremurilor, împrejurărilor a devenit după Şmatoc, Simatoc, apoi Simatoc-Szeghedi, iar în Australia – Sims. S-a stins din viaţă în această ţară la vîrsta de 59 de ani. 14 i-a trăit la Grimăncăuţi, 10 – în România, 3 – în Ungaria, 3 – în Italia, 13 – în Spania şi ultimii 16 ani – în Australia.

via Moldpres

blogpostt [2]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [3] pe TWITTER [4]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/04/20/octavian-tacu-a-lansat-o-carte/

URLs in this post:

[1] Image: http://blogpost.timpul.md/wp-content/uploads/2013/04/547653_10151544904487346_126127918_n.jpg

[2] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[3] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[4] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.