BlogPost.Timpul.md

202.000 de lei pentru 9 mai, Constantin Tănase şi Nunta mută

Soldat-sovietic-Berlin

Vorbeam ieri despre lecția de normalitate venită dinspre baltici privind interzicerea purtatului ordinelor și medaliilor sovietice pe 9 mai, “Ziua Victoriei”, remarcând că moldovenii încă tărăgănează cu deșteptarea dintr-un hău istoric imens. Și în 2013 vom avea parte de povești cu “pulile” inamicului, veterani mai mult sau mai puțin autentici și multă închinăciune pro-Kremlin ale unor oameni zombați, de rând și de vârf, de prin toate colțișoarele acestui ministat care scârțâie și trosnește simțindu-și dispariția inevitabilă tot mai aproape.

Confirmarea nu a întârziat să apară astăzi. Guvernul Republicii Moldova a decis alocarea din fondul de rezervă a circa 202.000 de lei pentru organizarea acţiunilor consacrate zilei de 9 mai.

Ca să ce? Să ne bucurăm că Stalin și poporul rus libertate ne-au adus? Să ne facem că eliberarea nu a însemnat și ruperea noastră, a Basarabiei de România, sfărâmarea de destine și episoade macabre ca masacrul de la Fântâna Albă, cel care a precedat eliberării, reprezentând înțelegerea dintre cei doi siniștri reprezentanți ai unor ideologii cu consecințe tragice? Să uităm de Katyn-ul polonezilor? Să uităm de zidul berlinez care a separat o națiune timp de câteva decenii sau de Budapesta lui 1956, Praga lui 1968, de teroarea fără margine instalată în România și alți sateliți ai Kremlinului, de multe alte crime comise de “eliberatorii” în timpul războiului sau după încheierea acestuia? Să aplaudăm și să strigăm victorie alături de cei care astăzi își etalează decorațiile scăldate în sânge, lacrimi și durere? Și asta ar fi doar o infimă parte a nelegiuirilor comise de “eliberatorii sovietici”…

În loc să ne aducem aminte în liniște, cu pietate, de toate victimele acelui război, ne sunt impuse parade, focuri de artificii și filme propagandiste, toate la pachet cupanglica Sfântului Gheorghe stropită cu vodkă din plin.

Panglica Sfantul Gheorghe Vodka

Îmi aduc aminte cu această ocazie de un mesaj văzut pe undeva zilele astea pe Facebook referitor la marele Constantin Tănase. Nu cel de la Timpul, nu. Altul. Îl reproduc mai jos cu precizarea că orice alt comentariu e de prisos.

Constantin Tănase, un talentat artist român, s-a născut la 5 iulie 1880, a murit la București, în anul 1945. Moartea i s-a tras din încăpățânarea de a spune lucrurilor pe nume.

Constantin Tanase

Constantin Tănase încă mai juca în București, la un an de la invazia sovietică. Într-unul din spectacolele sale, satirizând fărădelegile hoardelor bolșevice, între care obsesia invadatorilor pentru ceasuri de orice fel, pentru care jefuiau oamenii în plină stradă, ziua în amiaza mare, somând victimele: „Davai Ceas!” (dă-mi ceasul), artistul a introdus următorul monolog.

Rău era cu “der, die, das”

Da-i mai rău cu “davai ceas”

De la Nistru pan’ la Don

Davai ceas, davai palton

Davai ceas, davai moșie

Harașo tovărăsie!

După mai multe reprezentații a fost arestat, amenințat cu moartea și i s-a ordonat să nu mai joace piesa. În următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mânecile pardesiului căptusite de sus pană jos cu ceasuri de mână. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos niciun cuvânt. Apoi și-a descheiat pardesiul, scoțând la iveală un ceas cu pendulă! A spus doar: “El tic, eu tac, el tic, eu tac”. Două zile mai târziu, marele actor era mort.

A propos de teroarea din România. Extrem de grăitor în acest sens este filmul lui Horațiu Mălăele, Nunta mută.

Nunta muta film

Un film pe parcursul căruia râzi mult, dar la sfârșitul căruia nu ai cum să nu strângi din dinți de supărare și neputință în fața unei istorii nedrepte.

Inconstantin.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog