BlogPost.Timpul.md

Ignorarea oamenilor cu dizabilități

wheelchair_and_stairs__223927

La lectiile de soferie, cea mai mare frica o trageam cand trebuiam sa intru in traficul de la cercuri. Nu aveam inca instinctul mainii sa schimb rapid viteza si sa inteleg cand sa intru in miscare. Acum prefer bicicleta, dar oricum evit cercurile, caci au ramas la fel de stresante – trebuie sa merg la maxima viteza si sub unghi ceea ce e periculor. Dar totusi nu se compara cu frica pe care am tras-o azi pentru un alt om.

Iesisem azi seara de la fitness (ironic) si am vazut de la distanta  un barbat pe scaun cu roti care se deplasa incet-incet la marginea cercului de la Flacara, trecand de 2 intersectii. Traficul era destul de intens si el a trecut printre toate acele masini , miscand manual rotile. Era deja intuneric si scaunul sau lui nu avea reflectoare. Chiar si iluminat de automobile abia se observa (avem un oras parsiv iluminat), dar totusi soferii au incetinit si i-au dat prioritate, desi au trebuit sa astepte ceva timp. Dupa ce a trecut de traficul intens de masini, s-a oprit langa trotuar si a tras un fum. Apoi, cred ca a continuat sa mearga mai departe…

Iata la ce duce lipsa de pante de trecere de la drum trotuare. Oamenii trebuie sa intri in situatii periculoase doar pentru a se deplasa…

Am avut 2 studenti cu dizabilitati. Unul din ei era mereu dus in spate dintr-un cabinet in altul de catre un coleg al sau caci nu avea un instrument de sustinere si multe lectii se faceau la etajul 2 al cladirii negandite pentru alt tip ne studenti. Altul avea scaun pe rotile si desigur se limita la etajul 1.Tot el a lipsit de la lectii aproape intreaga iarna din cauza ca drumurile noastre, dificile chiar si pentru soferi sanatosi, era imposibila pentru el. Si mai este un student in colegiu, care , desi se poate deplasa, o face foarte greu. Mama sa, la inceputul anului de studi,i aproape la fiecare pereche il ajuta sa ridice si sa coboare scarile. Cat era el la lectii, ea statea pe coridoare si il astepta. O facea aproape zilnic timp de cateva luni. Sper ca avea un tata care sa ii ajute , caci la noi mai rar gasesti part-time job…

Traim intr-o societate care creaza un cerc vicios – nu crem conditii pentru cei cu nevoi mai speciale, ei nu pot deplasa, ceea ce ii face invizibili, ceea ce duce la ignorarea/uitarea crearii conditiilor speciale, care ii lasa pe oameni imobilizati, s.a, s.a , s.a…

Apropo, cladirea de pe Puskin, in care se fac pasapoartele si alte acte, recent i s-au facut reparatii. Are pante la intrare? Doar niste piste pentru carucioare la aproape 45 grade inaltime, deci imposibil de cucerit de unul singurel si foarte dificil ajutat de cineva… Daca nici o cladire guvernamentala nu face nimic pentru acesti oameni,de  ce samai reactioneze oamenii obisnuiti. Rusine!

PS. Inca o idee despre trotuare dificile – zilele astea am vazut o mama ducand caruciorul cu copilul sau pe marginea drumului, caci el e mai neted decat trotuarul si nu se intrerupe la fiecare 100 metri… Deci problema lipsei de pante la trotuare, scari si transport public nu se reflecta doar asupra oamenilor cu dizabilitati, dar si asupra mamelor cu carucioare!

intro

 

sursa: ceziceu.ziarulstrazii.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog