- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Bărboşi celebri (Poveşti din fotbal)

Scris de: Ivan Goncearuc la data Aprilie 18, 2013 @ 16:21 in Sport | No Comments

 

Astăzi vom vorbi despre “coafurile” prezente pe fizionomiile fotbaliştilor, sau mai degrabă cele mai celebre exemple de “bărbi” ale fotbalului mare, din toate timpurile. Timpurile au dictat moda la bărbi, acestea din urmă fiind de toate felurile şi lungimile. Anii ’70 – ’80, au adus cu sine moda la bărbile mari şi stufoase, însoţite de favoriţi “bogaţi” însă, pe timp ce trece, bărbile devin din ce în ce mai mici ca mărime, trecînd la moda “potcoavelor” – bărbi însoţite de mustăţi subţiri care abia înconjoară gura. Moda în bărbi a evoluat pe măsură ce se schimba modelul de înfăţişare a bărbatului monden care, pe parcurs, s-a transformat în noţiunea de metrosexual, adică bărbaţii care au la fel de multă grijă de înfăţişarea lor ca şi femeile, fenomen care a transformat mulţi fotbalişti de clasă în fenomene mondene, fapt care i-a îndepărtat de fotalul propriu-zis. Dar, ne-am cam abătut de la temă – să revenim la exemplele de fotbalişti celebri care s-au făcut remarcaţi şi prin bărbile pe care le purtau, nu doar prin jocul lor.

Gerd Muller
Primul exemplu de bărbos celebru, este fostul jucător a celor de la Bayern Munchen şi a selecţionatei Germaniei, Gerd Muller. Istoria acestul jucător poate fi împărţită în două părţi: pînă la “Mondialul” din ’74 şi după. Atacantul perfect, cum era considerat Muller în prima perioadă a activităţii sale de fotbalist, a fost principalul marcator a campionatului Germaniei şi a Bundesteam-ului, fiind mult timp recordmanul all-time a golurilor marcate în cupele europene.

Perioada bărboasă a carierei a început în timpul Campionatului Mondial din 1974, atunci cînd apar, prima oară, mustăţile. După acel “mondial”, care s-a dovedit a fi unul de succes pentru nemţi, la Gerd Muller au început celebrele probleme cu alcoolul, în timp ele trasformîndu-se în dependenţă, fapt care a dus la alcoolism unul dintre cei mai mari jucători de fotbal ai Europei. Tot de atunci, Gerd, n-a mai renunţat la barba sa, care l-a însoţit şi la ediţiile de Cupe a Campionilor Europeni cîştigate de Bayern Munchen (două la rînd), doar că rolul acestui carismatic personaj nu a mai fost unul principal.

Socrates
Exemplul brazilianului Socrates este unul relevant epocii şi păturii sociale din care provenea. Acest mare jucător brazilian provenea, spre deosebire de majoritatea fotbaliştilor proveniţi din ţara cafelei, dintr-o familie cu bani, fapt care a dus la crearea unor condiţii favorabile de a face studii universitare, lucru uimitor, aş putea spune, pentru un om care a hotărît să urmeze o carieră sportivă. Asta acum marii fotbalişti, fac studii universitare, atunci însă era o excepţie.

În paralel cu fotbalul, Socrates (numele obligă :-) ) face studii universitare şi îşi ia diploma în medicină! Fratele său mai mic Rai, face şi el studii, dar doar pînă la nivelul colegiului. Tot în acest timp, Socrates hotărăşte să-şi lase celebra barbă de intelectual, una crescută, parcă, la întîmplare. Barbă care, ulterior, a devenit o carte de vizită pentru brazilian, fiind la fel de celebră ca şi însuşi purtătorul.

Alexi Lalas

Cine nu-l cunoaşte pe celebrul “ţap” american Alexi Lalas, fotbalistul care a reuşit performanţă să devină primul fotbalist american din Serie A. A devenit celebru după World Cup 1994, cînd a impresionat prin constanţa sa în joc, devenind un veritabil stîlp al apărării selecţionatei nord-americane, dar şi prin celebra sa bărbiţă roşie, devenită, între timp, cartea sa de vizită.

Bărbiţa sa de ţap, îşi are originea în hobby-ul yankeului, el fiind, în paralel cu activitatea sa de fotbalist şi rocker, avînd propriul său band. Din păcate evoluţia selecţionatei americane a fost scurtă la acel mondial, dar jocul bun a apărătorului Lalas l-a propulsat spre campionatul Italiei unde, din păcate, nu a avut o evoluţie strălucită, poate şi din motivul ostilităţii exagerate a tiffosilor italieni.

Alessandro del Piero
Unul dintre multiplii “copii de aur” ai fotbalului italian a devenit şi o mostră de modă a mijlocului anilor ’90, în Italia şi în întreaga Europă. Scimbarea deasă de stil a tînărului atacant, a dus la o adevărată isterie în rîndul tinerilor care vroiau să-i copieze stilul de bărbiţă pe care o avea, una de tip “potcoavă”, “tunată” foarte subţire care servea drept punct de intersecţie cu perciunii săi, la fel de subţire bărbieriţi.

Moda “potcoavelor” nu era una nouă pentru campionatul italian ea, de fapt, fiind de origine spaniolă, avînd adepţi celebri de felul lui Giuseppe Signori, Gabriel Batistuta, Moreno Toricelli şi alţi posesori de “potcoave” clasice, însă Alessandro del Piero a dus moda acestei “frizuri” la un nou nivel.

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/04/18/barbosi-celebri-povesti-din-fotbal/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.