BlogPost.Timpul.md
www.munteanu.md17.04.2013

Cât costă să fii (prim-)ministru?

 
Bloggeri / autori
 

Throne_Charles_III_of_Spain

Unul dintre cei mai străluciţi prim-miniştri britanici, Winston Churchill spunea: „Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut”.

Justeţea acestei afirmaţii a fost reconfirmată în ultima perioadă, de către un alt prim-ministru, mult mai cunoscut aici, în Republica Moldova.

Din păcate, aşa cum ne-am convins, unii reprezentanţi ai clasei politice autohtone au înţeles puterea într-un mod pervers, care le-ar permite volnicia de acţiona după propriul plac.

Pentru mulţi dintre foştii colegi (de AIE) puterea reprezintă capacitatea de a „da cu capul de asfalt şi de pereţi” sau de a închide/deschide conturile bancare ale unui agent economic, condus de un activist politic din tabăra adversă, sau, şi mai grav, posibilitatea de a înfunda ocna cu oponenţi politici.

Indiscutabil, atunci când ai capacitatea de a decide culoarea cromatică a plaiului mioritic, nu doreşti să împarţi această putere cu nimeni, şi visezi o absolutizare a propriei potenţe, chiar dacă această viziune este totalmente contrară aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi distonează substanţial cu valorile unui stat de drept.

Pentru o persoană lunecoasă, care a obţinut puterea prin suprapunerea unor circumstanţe istorice favorabile, riscurile aservirii faţă de putere sunt similare deprinderii narcotice.

Similar narcomanilor, dependenţii de putere devin incontrolabili şi capabili de comiterea faptelor imorale şi penale în scopul obţinerii unei noi „doze” (de dorit mai mare, pentru obţinerea aceluiaşi nivel de satisfacţie).

Recent am asistat cu toţii la o nouă piesă de teatru politic, regizată de acelaşi personaj cramponat de putere, care îşi doreşte menţinerea cu orice preţ în jilţul cu girofar.

Aflat într-o conjunctură nefavorabilă, îngrijorat de absenţa susţinerii parlamentare, dar şi populare în cazul unor alegeri libere, „omul cu girofar” a recurs la aplicarea unui scenariu disperat, menit să-i satisfacă dorinţele şi aspiraţiile personale.

Desigur, a găsit înţelegere deplină, imediată şi necondiţionată la „colegii săi cu jilţ guvernamental”, foştii exponenţi ai Partidului Liberal, conștienți că astfel își păstrează în mod sigur, raţia lor de putere.

Chiar dacă a fost demis printr-o moţiune de cenzură bazată pe corupţie, a juruit, în Postul cel Mare, recompense private — păstrarea fotoliilor ministeriale sau accederea în ele, protecţie politică şi economică, încercând astfel să revină în funcţie, aplicând aceleaşi metode imorale.

Atinşi de aceeaşi molimă şi având exemplul propriu al celui care le recomandă acest pas, s-au lăsat atraşi şi unii colegi din legislativ care, în naivitatea lor, nici nu neagă că scopul principal al diversiunii, din vinerea trecută, a fost menţinerea la guvernare.

Schimbând în mod manipulator noţiunile, după sfatul „omului cu girofar”, interesele personale sunt prezentate drept „interese naţionale”, încercând să ne convingă de seninătatea intenţiilor „tămăduitoare”.

„Politica nu are principii, are numai interese”, spunea Octavian Paler. Încă mai sper că interesele de tot genul din politica moldovenească, nu vor distruge toate reperele morale, în care cred atât de mult şi de care avem nevoie nu doar pentru prezent, ci mai ales pentru viitor.

La începutul acestui an, timp de o lună de zile, toată lumea, de la mic la mare, a vorbit doar despre incidentul de la Pădurea Domnească, despre abuzul oligarhiei funcţionăreşti şi aservirea organelor de drept, sau chiar concreşterea acestora cu structuri cvasi-legale. Ulterior cu toţii am rămas stupefiaţi de comportamentul vădit ilegal al unor „oameni de stat”, desprins din conţinutul unor convorbiri telefonice, în dorinţa acestora de a „înverzi Moldova”. Acum, pentru a atenua aceste probleme grave şi pentru menţinerea „drogului” (puterea), a fost inventată povestea cu „reformarea PL”. Oare ce alt eveniment va atenua acest accident (ne)incidental ?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: , ,
 
 
Mihai

Toate problemele coruptiei sint datorita mentinerii piramidei mafiote ex sovetice necontrolata de nimeni.

Compromisul in politica se foloseste in toata lumea si are scopul de a obtine schimbarea dorita.
Asteptam , sperind in monolitul PL conditiile pentru votarea demisului corupt GABAR :
1.Cererea la ONU retragerea armatei de ocupatie.
2.Forte de Carabineri ca in Italia cu menirea sa controleze TOATA piramida in respectarea legii.
3.Legea lustratiei pe care o asteptam 20 de ani.
Dar GABAR si-a facut lucrul mizerabil lovind miseleste PL.

Cred si sper in PL fiind-ca patriotizmul nu se masoara in KG sau tradatori la cap de locuitor – el este sau nu si earba lui Vieru creste.
Sa ne ajute Domnul.

Aprilie 19, 2013 at 17:51 Răspunde
 
Neculai

Clasa politica din Republica Moldova inca mai tremura la cel mai mic comentariu agresiv venit de la Moscova, sufera de sindromul Stockholm si nu poate scapa de el. Este inadmisibil, ca dupa 23 de ani de independenta, politicienii moldoveni sa mai tina cont de ce se vorbeste la Vocea Moscovei. In politica moldoveneasca trebuie sa apara cineva care sa nu mai umble cu fundul in doua luntrii, adica un om cu caracter care sa spuna: GATA! S-a terminat! Noi vrem in Europa pentru ca apartinem de EUROPA. Cine vrea cu noi bine, cine nu, cale batuta.

Aprilie 21, 2013 at 10:45 Răspunde
 
Nic

Domnu Munteanu , hai las-o mai moale nu sunteti voi liberali cum nu e si Filat si exact ca si el va luptati pentru viitoarele fotolii -voi in Parlament el in Guvern . Nu este nici o deosebire intre voi , daca Filat nu facea ce a facut , voi impreuna cu PD inventati altceva iar scenariul de mai departe avea sa fie acelas. Asa ca mai bine taceti si nu mintiti lumea. Cred ca ai primit prima , asa ca cumpara pentru pasti tot de ce ai nevoie , iar daca cu adevarat te doare inima de soarta tarii si a poporului atunci faceti ceva si pentru popor nu-l faceti sa se lupte intre ei pentru culoarea politica a diferitor partide , care de fapt nu se razboiesc de cit la radio si televizor .

Aprilie 22, 2013 at 08:13 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
www.munteanu.md17.08.2013

(ne)Teama de a fi român

 

Trebuie sa recunoaştem cu sinceritate, dar şi cu multă îngrijorare, că astăzi, la fel ca acum 20, 15, 10 sau 5 ani în urmă, cetăţenii Republica Moldova, care se declară a fi români, sunt priviţi de marea majoritate a concetăţenilor noştri, cu o anumită doză de circumspecţie, neîncredere, aş spune chiar. Dacă zici că eşti... (2 (ne)Teama de a fi român )

www.munteanu.md22.07.2013

Partidul celor 7 pitici

 

Astăzi, câţiva deputaţi, foşti colegi de partid, au anunţat la o conferinţă de presă, din numele comanditarului „atacului raider” asupra Partidului Liberal, că s-a decis în taină, pe malul unui lac frumos de la Costeşti, Ialoveni (cu frigărui şi salată de varză), crearea unui nou partid politic. Motivul invocat este că, vezi Doamne!, nu e... (0 Partidul celor 7 pitici )

www.munteanu.md22.07.2013

Timofti pe urmele lui Stalin

 

Iosif Vissarionovici Djugaşvili, cunoscut sub pseudonimul de Stalin, obişnuia să discute îndelung cu Veaceslav Molotov (pe numele său adevărat Scriabin), care în anii cât Stalin a fost conducătorul URSS şi, implicit, a PCUS, a ocupat diferite funcţii în partid şi în stat, cele mai cunoscute fiind: Preşedinte al Internaţionalei Comuniste, Prim-Ministru al URSS şi Ministru... (1 Timofti pe urmele lui Stalin )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog