BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de Dodon, anume acum când societatea e divizată destul de puternic. Mișcarea lui Filat nu este însă așa nevinovată pe cât pare și cei care spun că liderul PLDM ascunde o întoarcere a lui spre Rusia, nu greșesc, însă miza e interesantă.

1. Filat vede și el sondajele de opinie, știe foarte bine că numărul celor care vor în Uniunea Vamală este mai mare decât al celor care vor în UE și, în general, electoratul care merge cu Uniunea Vamală este cel de la țară, care cu siguranță se va prezenta masiv la un astfel de referendum, fiind un electorat disciplinat. Vă amintiți referendumul din 2010, când Filat ne asigura că acesta va trece? A fost un EȘEC răsunător! Multe asemănări sunt între ce s-a întâmplat atunci și ce pregăteste Filat acum.

2. Având în vedere că Filat știe despre RISCUL uriaș, știe că ideea pro europeana ar putea pierde în cadrul acestui referendum, apare întrebarea cum i-a putut veni așa o idee riscantă? Să fie un semnal pe care îl dă Moscovei? Că e dispus să facă jocul ăsta? Nu ar fi prima dată. Filat s-a plimbat în acești ani între Rusia, România, UE și SUA, fiind pe rând cu fiecare și împotriva tuturor. El niciodată nu a avut o idee constantă legată de viitorul Moldovei, s-a deplasat întotdeauna în funcție de interesele lui. Azi se întâlnea cu Rogozin și ne spunea ce prieteni buni sunt, apoi scoate însemnele statului de pe clădiri ca să-i cerșească prietenia lui Șevciuc, apoi mergea la Băsescu și se poza cu el, pe urmă îi “aruncă” nepoata în aer, să ne arate ce prieteni intim e cu familia Băsescu, înainte îl imita pe Putin și îl ridica în slăvi, a fost și în SUA, unde mai că nu a integrat Moldova în NATO, apoi s-a întors în Moldova și a zis ca nu mai vrea în NATO. Mai continuăm?!

3. Filat înțelege bine riscurile referendumului, înțelege că un rezultat negativ pentru parcursul pro european ar putea compromite definitiv ideea de Moldova europeană. Și atunci de ce face asta? Pentru că Filat vrea să dea un semnal clar Rusiei, că ar putea fi gata la o astfel de șmecherie, să susțină referendumul, ar putea să‎ păcălească electoratul că o face pentru UE, deși știe că șansele nu sunt mari pentru un vot pro european majoritar, dar pentru asta vrea ceva în schimb. Ce ar putea să ceară Filat în schimb? Ceea ce nu poate obține de la UE! Sprijin pentru viitoarea lui funcție. Liderii UE i-au transmis încă de anul trecut mesajul că el trebuie să înțeleagă faptul că nu poate să revină în funcție și că trebuie să-l accepte pe Leancă, un om care nu este compromis și care deține acum credibilitatea europenilor. Filat înțelege că va fi greu să mai fie acceptat de liderii europeni și caută disperat soluții.

4. De fapt, Filat dă un semnal atât UE, cât și Rusiei. Vrea sa arate că el poate să facă o mutare decisivă și să îngroape definitiv ideea europeană, dacă nu este ascultat și ajutat să revină în funcție. Pe liderii UE vrea să-i sperie, pe ruși să-i ademenească.

5. Credeți că UE dorește acest referendum riscant în Moldova? Nici vorbă. Toată lumea știe care referendumul pro UE va fi oricum mai târziu, pentru aderare, când va fi cazul. Nu are nici o logica să organizezi acum un astfel de referendum riscant, când ai o majoritate de oameni care îmbrățișează ideea Uniunii Vamale. Pentru ce să riști?! Filat știe foarte bine asta, doar că e unica lui armă de șantaj.

De fapt, probabil că nici măcar Filat nu e sigur că va merge mai departe cu acest referendum. El așteaptă să fie sunat de liderii UE și să-l roage frumos să nu riște, ca el să poată folosi acest moment și să-și impună dorințele. E un joc, dar un joc foarte riscant.

Dodon a înțeles repede jocul copilăresc al lui Filat și l-a prins în capcană. L-a felicitat pentru idee și i-a mulțumit. De ce face Dodon asta? Pentru că a înțeles șantajul lui Filat și vrea să-l pună într-o situație ridicolă în momentul în care va renunța le ideea referendumului. Liderul PSRM va invoca o recunoaștere a lui Filat că Uniunea Vamală este o mai mare prioritate în rândul populației decât Uniunea Europeană. Aceste lovituri vor fi dure în imaginea lui Filat și a partidului pe care-l conduce. De ce? Pentru că dacă te pornești împotriva cuiva după care te oprești, automat, recunoști că ești neputincios și accepți puterea mai mare a adversarului.

Ar mai fi o variantă. E doar încă un fîs de PR al liderului PLDM această ideea riscantă a referendumului. Așa cum a fost și povestea cu anularea prescrierii faptelor din 7 aprilie, care s-a dovedit un proiect inutil și chiar neconstituțional, pe care Filat l-a inițiat deși știa toate astea, doar ca să aibă o acțiune de PR cu ocazia zilei de 7 aprilie. De data asta însă, Filat nu pare să facă un joc de PR, de data asta pare gata să riște chiar viitorul european al Moldovei, doar ca să fie sigur că mai are șanse să revină în funcție. Rusia este gata să-i asigure un scaun moale lui „Al vostru”? UE este gata să investească în anularea Deciziei Curții Constituționale din 2013 ca să-l facă pe Filat președinte sau măcar premier? Cine acceptă șantajul lui Filat?

Imaginați-vă că mâine Filat ar afla că mai trebuie să stea 4 ani fără funcție. Ce credeți că ar face? Ar accepta resemnat? Nici vorbă. Aceasta este situația în care se află liderul PLDM, a aflat că mai trebuie sa stea 4 ani pe tușă. Timpul va arăta că nu am greșit.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

gandrabur.net18.06.2014

Vlad Filat, al vostru hoț de idei

 

Ieri Dorin Chirtoacă, la prezentarea raportului său, a spus că Filat fură multe dar asta nu-l prea ajută. Mai multe surse media au interpretat declarațiile lui Chirtoacă ca fiind ceva legat de Aerobank, însă liberalul a avut altceva în vedere. Acesta s-a referit la ceea că Filat de multe ori copie câte ceva, sau mai bine... (1 Vlad Filat, al vostru hoț de idei )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog