BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net29.04.2014

Prezența partidelor din România la Chișinău

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Partidele din România în ultimii ani au stabilit relații strânse cu cele din Moldova, asigurând astfel prezența aici, în Basarabia, mai ales după ce sute de mii se basarabeni au redobândit cetățenia României, devenit astfel ”vânat electoral”, cu prohibiție pe 3 ani și 10 luni, despre soarta cărora se amintește numai 2 luni în 4 ani.

Cele mai importante partidele din RO sunt prezente în MD sub următoarea formulă:

 

RomâniaPDLPNLPSDPP-DDPMP
MoldovaPLDMPLRPDPNLFără afiliere

 

Constatăm că, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, nu a fost ales de nici un partid din România, deși anterior avuse careva relații stabilite cu Partidul Democrat Liberal, rupte după alegerile din 2009 și 2010, când PDL a susținut mai mult PLDM-ul. Lipsește chiar și afilierea PL-ul lui PMP, partidul lui Băsescu, condus de Eugen Tomac, prieten cu Dorin Chirtoacă. PMP a ales să-și deschidă propria filială în Moldova.

PDM a stabilit relații cu PSD-ul comunistului Iliescu încă câțiva ani în urmă, iar PLDM și PDL-ul și-au întărit relațiile în 2014. La fel, Filat îl curtează pe Băsescu, probabil pentru a obține și susținerea PMP, la următoarele alegeri.

PNL-ul lui Crin Antonescu nu a ales să aibă colaborare cu PNL-ul lui Pavlicenco, dar i-a ales pe reformatorii lui Hadârcă, înaintând chiar în campania europarlamentară pe Ana Guțu, deputat PLR.

În schimb, PNL Moldova are strânse relații cu partidul lui Diaconescu. La alegerile din 2012 PNL a susținut în Moldova candidatul PP-DD.

Toate partidele au un singur scop – să strângă voturile basarabenilor, în folosul lor.

vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog