- BLOGPOST.timpul.md - http://blogpost.timpul.md -

Gaura din Regulamentul de înregistrare a ședințelor de judecată

Scris de: Corneliu Gandrabur la data Aprilie 22, 2014 @ 19:27 in Știri | No Comments

Începând cu data de 1 iulie 2013 ședințele de judecată trebuie să fie înregistrate audio în mod obligatoriu.

Chiar dacă CSM a aprobat Regulamentul în aprilie 2013, cu aplicarea din 1 iulie 2013, acesta a fost publicat în Monitorul Oficial tocmai peste un an, la 11 aprilie 2014. Probabil mulți judecători și-au motivat încălcările de neînregistrare a ședințelor prin faptul nepublicării Regulamentului, motiv pentru care CSM ar fi trimis documentul la MO.

Acum acest Regulament de înregistrare a ședințelor a fost adus la cunoștința tuturor, inclusiv și a judecătorilor. Dar, dacă cineva s-a gândit că s-a terminat cu omiterea înregistrările audio – se înșeală, deoarece Regulamentul aprobat în aprilie 2013 are o „găurică”, probabil pusă intenționat de către autori.

Această gaură este la punctul 4.5. alin (1) lit. a), care prevede: ”1) În cazul unei defecţiuni tehnice a echipamentului, grefierul va informa preşedintele şedinţei despre apariţia unei probleme tehnice. Judecătorul va decide printr-o încheierea) continuarea şedinţei cu utilizarea procesului-verbal manual

Nu o singură dată am participat la ședințe în care judecătorul spunea ”înregistrarea audio nu funcționează”, fără emiterea unei încheieri.

Mulți judecători încă refuză să înregistreze ședințele, deoarece își permit să facă ce vor în timpul acestora, încălcând normele deontologice și legale, iar lipsa unei bande audio înlătură orice acuzație și este imposibil de verificat calitatea judecării.

Cu utilizarea găurii negre din Regulament,  judecătorii în continuare vor găsi scuza defecțiunilor tehnice și vor continua ședințele doar cu procese-verbale scrise manual, pe foaie, care pot fi modificate și falsificate în favoarea celor care dau $$$.

CSM ar trebui să modifice regulamentul, cu modificarea lit. a), după cum urmează: ”continuarea şedinţei cu utilizarea unui reportofon din rezerva judecătoriei sau Curții de Apel

La fel, CSM să oblige instanțele de judecată să aibă în rezervă minim 2-3 reportofoane, ca acestea să fie utilizate în caz de necesitate.

Din Regulament trebuie de exclus orice punct care permite judecătorului să petreacă ședința fără înregistrarea audio, pentru că, după cum se procedează până în prezent, judecătorii se vor agăța de motivul ”defecțiunii” și vor continua ședințele în același mod tradițional și ușor de falsificat – proces-verbal scris manual.

Foto: interakt.md

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: http://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: http://blogpost.timpul.md/2014/04/22/gaura-din-regulamentul-de-inregistrare-a-sedintelor-de-judecata/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.