BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net22.04.2014

Gaura din Regulamentul de înregistrare a ședințelor de judecată

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Începând cu data de 1 iulie 2013 ședințele de judecată trebuie să fie înregistrate audio în mod obligatoriu.

Chiar dacă CSM a aprobat Regulamentul în aprilie 2013, cu aplicarea din 1 iulie 2013, acesta a fost publicat în Monitorul Oficial tocmai peste un an, la 11 aprilie 2014. Probabil mulți judecători și-au motivat încălcările de neînregistrare a ședințelor prin faptul nepublicării Regulamentului, motiv pentru care CSM ar fi trimis documentul la MO.

Acum acest Regulament de înregistrare a ședințelor a fost adus la cunoștința tuturor, inclusiv și a judecătorilor. Dar, dacă cineva s-a gândit că s-a terminat cu omiterea înregistrările audio – se înșeală, deoarece Regulamentul aprobat în aprilie 2013 are o „găurică”, probabil pusă intenționat de către autori.

Această gaură este la punctul 4.5. alin (1) lit. a), care prevede: ”1) În cazul unei defecţiuni tehnice a echipamentului, grefierul va informa preşedintele şedinţei despre apariţia unei probleme tehnice. Judecătorul va decide printr-o încheierea) continuarea şedinţei cu utilizarea procesului-verbal manual

Nu o singură dată am participat la ședințe în care judecătorul spunea ”înregistrarea audio nu funcționează”, fără emiterea unei încheieri.

Mulți judecători încă refuză să înregistreze ședințele, deoarece își permit să facă ce vor în timpul acestora, încălcând normele deontologice și legale, iar lipsa unei bande audio înlătură orice acuzație și este imposibil de verificat calitatea judecării.

Cu utilizarea găurii negre din Regulament,  judecătorii în continuare vor găsi scuza defecțiunilor tehnice și vor continua ședințele doar cu procese-verbale scrise manual, pe foaie, care pot fi modificate și falsificate în favoarea celor care dau $$$.

CSM ar trebui să modifice regulamentul, cu modificarea lit. a), după cum urmează: ”continuarea şedinţei cu utilizarea unui reportofon din rezerva judecătoriei sau Curții de Apel

La fel, CSM să oblige instanțele de judecată să aibă în rezervă minim 2-3 reportofoane, ca acestea să fie utilizate în caz de necesitate.

Din Regulament trebuie de exclus orice punct care permite judecătorului să petreacă ședința fără înregistrarea audio, pentru că, după cum se procedează până în prezent, judecătorii se vor agăța de motivul ”defecțiunii” și vor continua ședințele în același mod tradițional și ușor de falsificat – proces-verbal scris manual.

Foto: interakt.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Pagină web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

A los 23 años, Paige Jannings renunció a una empresa de Wall Street para empezar una carrera Calvin Klein Baratos …

Estos instrumentos financieros no son por lo general no son el actual más fácil para localizar. Básicamente esto puede ser …

来源: 当前位置  压瓦机|折弯机|剪板机|角驰Ⅲ|c型钢机|840压瓦机|860压瓦机|900压瓦机|彩钢瓦设备|双层压瓦机|天槽地沟机|三维扣板机|泡沫切割机|复合&#264

These pieces really set a standard in the inrsutdy.

De apariencia, divinas. En mi opinión preteblamonbe hubiera ido mejor con azúcar glass, probablemente menos granulosas y más finas, pero …

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog