BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net24.02.2014

Dodon revine la ideea FEDERALIZĂRII

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Sâmbătă, 22 februarie 2013, Igor Dodon a efectuat o vizită în Găgăuzia unde a vorbit câteva minute în fața mulțimii din sală, în mare parte găgăuzi. Sâmbătă și duminică nu am reușit să privesc acel material video, în care se spune că Dodon este pentru federalizare, însă l-am examinat astăzi și am auzit un mesaj destul de interesant, cu privire la Republica Moldova.

Astfel, după referendumul privind aderarea la Uniunea Vamală, președintele PSRM relansează ideea de federalizare a Republicii Moldova, cu Găgăuzia și Transnistria părți componente ale Federației. Totodată, Dodon spune că a rămas unicul politician de la Chișinău care mai vorbește despre Uniunea Vamală, inclusiv și despre Federație.

Pentru mine întotdeauna nu a fost de conceput ca ”două sate” să formeze un Stat, adica Găgăuzia să fie parte componentă a Republicii Federative Moldovenești, precum nici nu am înțeles cum Transnistria să fie la fel un stat legalizat în cadrul Republicii Federative Moldova. În imaginația mea întotdeauna Federația a fost un teritoriu extrem de mare unde chiar poți forma așa ceva, dar aici, în Moldova, pe un petec de pământ… Însă, politica este politică, iar Dodon o duce mai departe, așa cum știe. La sigur nu are mandatul poporului cu privire la această federalizare, dar am impresia că după referendumurile UV vor fi lansate și referendumuri F (pentru federalizare). Până una alta, putem lua mesajul lui Dodon ca fiind unul care este despre integritatea Moldovei, nu despre separarea acesteia pe bucăți, în state diferite, cu teritorii, flag, imn, armată, guvern, parlament.

Nu știu dacă declarația de sâmbătă este o răsturnare a situației în cadrul politicilor duse de PSRM. Îndemnarea unei părți din populație să opteze pentru UV, în timp ce cealaltă este pentru UE, iar între ei sunt și stataliști, înseamnă în primul rând o scindare a societăți, de care la sigur nu au nevoie nici socialiștii, chiar dacă sunt ultimii care mai discută despre federalizare și Uniunea Vamală.

Aici cred că trebuie să reamintesc din nou că federalizarea a fost o temă discutată inclusiv de comuniști, mulți ani în urmă, iar Voronin a fost gata să pună semnătura, dar nu  făcut-o. Acum vedem că PSRM-ul a preluat ideea și vrea să înlocuiască comuniștii în parcursul de realizare a acesteia. Potrivit președintelui PSRM, federalizarea este acceptată în principiu de marele puteri ale lumii. Dar, până la acceptul lor cum facem au acceptul nostru? O.o

 vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Pagină web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

A los 23 años, Paige Jannings renunció a una empresa de Wall Street para empezar una carrera Calvin Klein Baratos …

Estos instrumentos financieros no son por lo general no son el actual más fácil para localizar. Básicamente esto puede ser …

来源: 当前位置  压瓦机|折弯机|剪板机|角驰Ⅲ|c型钢机|840压瓦机|860压瓦机|900压瓦机|彩钢瓦设备|双层压瓦机|天槽地沟机|三维扣板机|泡沫切割机|复合&#264

These pieces really set a standard in the inrsutdy.

De apariencia, divinas. En mi opinión preteblamonbe hubiera ido mejor con azúcar glass, probablemente menos granulosas y más finas, pero …

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog