BlogPost.Timpul.md
21.02.2014

E oficial! Doar Formuzal și Moscova vrea referendum în Găgăuzia

 
Bloggeri / autori

Iurie Morărescu

 
 

În zece zile, sau mai exact pe 2 februarie găgăuzii sunt așteptați la urne. Facem abstracție de faptul că judecătoria de la Comrat a declarat ilegală intența bașkanului de a organiza cele două plebiscite, iar Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru samovolnicie. Vreau să mă refer la sursa de finanțare a referendumurilor planificate pentru că este mai mult decât dubioasă.

Trebuie să încep prin a aminti că locuitorii autonomiei vor fi întrebați dacă optează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală sau se pronunță pentru eurointegrare. La fel, votanții vor răspunde dacă sunt de-acord ca regiunea să-și decidă de una singură soarta în condițiile în care Republica Moldova își va pierde statutul de stat independent. Frumos, nu? Ghiciți din trei tentative unde au fost scrise întrebările.

Corect. La Moscova, fapt care a fost confirmat odata-n plus de o scrisoare dubioasă venită de la răsărit. Ați auzit cică un găgăuz, care s-a îmbogățit în Rusia, i-a scris bașkanului Formuzal că este gata să ofere un milion de lei pentru bună desfășurare a referendumurilor. Cine o fi acest Dmitri Iacubov? Dumnezeu știe că deșteptul google nu-l cunoaște. În răvașul său, Iacubov spune că pentru el este foarte importantă părerea poporului. Prin urmare este gata să susțină un exercițiu al democrației nu doar cu vorba.

Bine. Haideți să nu ne gândim la faptul că rușii au găsit o soluție diplomatică pentru a finanța referendumurile. Admitem că banii vin direct din buzunarul pretinsului om de afacere. Dar nu pot să cred că acest Dmitri Iacubov aruncă un milion fără să aibă interese. Admitem prin absurd că umila mea persoană finanțează un plebiscit din satul X. Credeți-mă că nu dau un leu până nu mă asigur că rezultatul referendumului mă avantajează sau cel puțin nu-mi va compromite imaginea și afacerea.

Nu știu ce spune legea, dar, după mine, autoritățile trebuie să interzică finanțarea privată a tot ce înseamnă alegeri și referendum. Pentru că vom afla că majoritatea este de părerea sponsorului. Și în acest caz pun pariu că Dmitri Iacubov este convins că poporul găgăuz va vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală și pentru autoproclamarea independenței autonomiei în cazul în care Băsescu va mai îndrăzni să facă o banală declarație unionistă.

Doar nu în zadar ambasadorului rus de la Chișinău le face declarații de dragoste gagauzilor. Vă amintiți cum Farid Muhamdșin a spus că administrația de la Comrat este un exemplu demn de urmat și că, în acest an, Rusia va acorda o atenție deosebită acestei regiuni? Pentru noi, însă, din păcate, această “atenție” înseamnă provocare sau, Doamne ferește, vărsare de sânge, potrivit scenariului din Transnistria. La Comrat rușii au aruncat a doua ancoră dar și un agent FSB, în persoana bașkanului Formuzal.

 Sursa: vox.publika.md
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Pagină web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
08.06.2014

VORONIN CĂTRE TKACIUK: GOODBYE MY FREND

 

De sâmbăta morțiilor, Voronin l-a petrecut pe Tkaciuk pe ultimul drum. Dacă până ieri, viitorul politic al fostului strateg PCRM era în moarte clinică, astăzi, Vladimir Nicolaevici l-a deconectat de la aparate. I-a închis oxigenul. Finalul a fost letal și pentru pacienții Muntean și Petrenco, care la fel, începând de astăzi sunt cadavre politice. Da…așa... (1 VORONIN CĂTRE TKACIUK: GOODBYE MY FREND )

26.05.2014

Bomba din PCRM nu poate fi dezamorsată! Numărătoarea inversă a început!

 

Pentru că diminica asta am tot „luptat” cu perna, acum, la miez ne noapte urmăresc cu sufletul la gură rezultatele alegerilor prezidențiale din Ucraina și, într-o măsură mai mică, europarlamentarele. De la Euronews aflu că în țările UE o bună parte dintre alegători votează un partid sau altul, abia după ce-i studiază programul electoral. Și... (0 Bomba din PCRM nu poate fi dezamorsată! Numărătoarea inversă a început! )

23.05.2014

Plecarea lui Tkaciuk: strategie sau trădare?

 

Faptul că Tkaciuk şi-a depus mandatul de deputat nu mai este ştire. Întrebarea zilei este: De ce a făcut-o? De ce a trebuit să renunţe la statutul de ales al poporului, dar în acelaşi timp să rămână în partid? PCRM a luat apă-n gură. Excepţie a fost Iurie Muntean, pe care l-a luat gura pe... (0 Plecarea lui Tkaciuk: strategie sau trădare? )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

来源: 当前位置  压瓦机|折弯机|剪板机|角驰Ⅲ|c型钢机|840压瓦机|860压瓦机|900压瓦机|彩钢瓦设备|双层压瓦机|天槽地沟机|三维扣板机|泡沫切割机|复合&#264

These pieces really set a standard in the inrsutdy.

De apariencia, divinas. En mi opinión preteblamonbe hubiera ido mejor con azúcar glass, probablemente menos granulosas y más finas, pero …

That's a clever answer to a tricky quteoisn

Th'eres nothing like the relief of finding what you're looking for.

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog