BlogPost.Timpul.md

Terapia cu şocuri electrice poate şterge din memorie amintirile negative

d188d1971f89e18d5941495dfe1a3505

O intervenţie medicală ţintită, realizată prin şocuri electrice, contribuie la reducerea amintirilor negative specifice în cazul pacienţilor care suferă de depresie, au arătat cercetătorii olandezi într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience.

Procedura, denumită terapie electroconvulsivă (ECT) sau prin electroşocuri, cauzează convulsii prin transmiterea impulsurilor electrice în creier cu ajutorul unor electrozi fixaţi pe craniu, conformhuffingtonpost.com. Cu toate că nu s-a bucurat întotdeauna de o reputaţie favorabilă, ECT este un tratament eficient, în cazuri de extremă urgenţă, împotriva depresiei severe, fiind aplicat în prezent în combinaţie cu anestezice şi medicamente de relaxare a muşchilor.

Marijn Kroes, un neurolog de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a descoperit, împreună cu colegii săi, că prin aplicarea strategică a impulsurilor electrice, amintirile anumitor episoade ce cauzează tulburările depresive pot fi ţintite şi anihilate din memoria pacientului.

Strategia se bazează pe o teorie denumită reconsolidarea memoriei, conform căreia amintirile sunt extrase din „depozitul mental” de fiecare dată când sunt accesate şi „rescrise” de-a lungul timpului în circuitele neuronale. Rezultatele studiilor efectuate pe cobai şi o serie de dovezi limitate furnizate de experimentele efectuate pe cobai arată că, în timpul reconsolidării, amintirile sunt vulnerabile la alterare şi chiar la îndepărtarea completă din memorie.

Marijn Kroes şi echipa de cercetători au testat această idee pe 42 de pacienţi cărora li s-a recomandat terapia ECT pentru depresie clinică severă. Într-o şedinţă iniţială, cercetătorii au arătat pacienţilor două înregistrări cu episoade traumatizante: un accident de maşină şi o agresiune fizică.

Ulterior, cercetătorii au rugat pacienţii să povestească doar unul dintre episoade, arătându-le din nou o parte a înregistrării respective. Imediat după aceea, când memoria reactivată este considerată a fi vulnerabilă, pacienţii au primit terapia electroconvulsivă.

În ziua următoare, când pacienţii au fost supuşi unui test-grilă de memorie, aceştia şi-au amintit mult mai puţine detalii din episodul reactivat, rezolvând testul la întâmplare.

Cu toate acestea, amintirea pacienţilor referitoare la cealaltă poveste a rămas aproape intactă. Dar când cercetătorii i-au rugat pe pacienţi să rezolve testul la 90 de minute după tratament, aceştia din urmă şi-au amintit la fel de puţin cele două poveşti. Acest lucru arată că terapia a blocat procesul de reconsolidare, care se formează în timp, provocând pierderi bruşte de memorie.

„Acest lucru oferă dovezi extrem de puternice şi convingătoare că amintirile din creierul uman trec printr-un proces de reconsolidare şi că există o şansă pentru tratarea amintirilor negative”, a afirmat Daniela Schiller, neurolog la Spitalul Mount Sinai din New York, ce studiază reconsolidarea memoriei.

Marijn Kroes a adaugat faptul că această terapie nu este întotdeauna cea mai bună soluţie, afirmând însă că aceste rezultate ar putea duce la dezvoltarea unor intervenţii mai puţin invazive, care ţintesc reconsolidarea memoriei. În cele din urmă, a afirmat acesta, procedura ar putea fi extinsă la amintirile implicate în stresul posttraumatic, în dependenţa de droguri şi tulburarea obsesiv-compulsivă.

sursa: mediafax.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog