- BLOGPOST.timpul.md - http://blogpost.timpul.md -

Formuzal, încotro?

Scris de: Editor la data Ianuarie 24, 2014 @ 17:15 in Actualitate | No Comments

Chişinăul oficial a făcut zilele acestea câteva plecăciuni în adresa Comratului, care la prima vedere au semănat a lipsă de demnitate. Prim-ministru Leancă şi spicherul Corman au efectuat, în premieră, o vizită comună în Găgăuzia, vorbindu-lu aleşilor locali despre apropierea Republicii Moldova de UE. Asta în timp ce găgăuzii vorbeau despre „vecinul moldovenesc” şi pedalau pe referendumul ilegal.

Astfel, cei mai înalţi demnitari de stat au „coborît” la nivelul unor escroci politici din Comrat, care vor două referendumuri ilegale. Aceasta este prima impresie, greşită, în opinia mea. Mulţi cred că Chişinăul se înjoseşte, că de Comrat trebuie se se ocupe procuratura, că trebuie să demonstrăm sânge-n… vene, etc.

Dacă judecăm la rece, însă, am înţelege că de escaladarea situaţiei în regine, s-ar bucura, în primul rând, Moscova, dar şi toţi cei care sunt împotriva cursului european al RM. Agresiunea în raport cu Comratul este ultimul lucru benefic Chişinăului.

Şi – cum rar pot oficialii moldoveni – dar de această dată, ei au dat dovada de maturitate politică, de un spirit european în rezolvarea crizelor. Da, pe calea explicării (chiar dacă ar părea înjositoare), pe drumul dialogolui şi al forţei convingerii! Nu în zadar, ieri, la Comrat a ţinut o prelegere şi comisarul UE pentru extindere, Štefan Füle. Asta e practica europeană!

Cu zâmbet de hienă, başkanul Formuzal i-a primit pe demnitari moldoveni şi pe oaspetele european, dar tot a ţinut-o morţiş pe tema referendumului ilegal de auto-determinare a politicii externe.

El însă scapă din vedere două lucruri:

Primo. Aliaţii săi în acest parcurs, sunt comuniştii şi finanţatorii obscuri de la Moscova. Nu trebuie să uităm cum sfârşesc aliaţii ocazionali ai PCRM (a se citi Iurie Roşca).

Secundo. Toţi se tem că la un eventual referendum, majoritatea etnică găgăuză va opta pentru uniunea vamală. Să nu fim atât de categorici! Şi alianţa credea că la referendum se va decide alegerea preşedintelui de către popor, doar că rezultatele au fost altele.

Aşa că Formuzal ar trebuie să se mai gândească odată. Încotro?

Pe calea unui referendum ilegal, cu parteneri obscuri şi viitor politic sumbru sau pe un drum european, previzibil şi civilizat.

Sursa: vox.publika.md

Ion Manole

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: http://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: http://blogpost.timpul.md/2014/01/24/formuzal-incotro/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.