BlogPost.Timpul.md

Formuzal, încotro?

Screen Shot 2014-01-24 at 5.14.45 PM

Chişinăul oficial a făcut zilele acestea câteva plecăciuni în adresa Comratului, care la prima vedere au semănat a lipsă de demnitate. Prim-ministru Leancă şi spicherul Corman au efectuat, în premieră, o vizită comună în Găgăuzia, vorbindu-lu aleşilor locali despre apropierea Republicii Moldova de UE. Asta în timp ce găgăuzii vorbeau despre „vecinul moldovenesc” şi pedalau pe referendumul ilegal.

Astfel, cei mai înalţi demnitari de stat au „coborît” la nivelul unor escroci politici din Comrat, care vor două referendumuri ilegale. Aceasta este prima impresie, greşită, în opinia mea. Mulţi cred că Chişinăul se înjoseşte, că de Comrat trebuie se se ocupe procuratura, că trebuie să demonstrăm sânge-n… vene, etc.

Dacă judecăm la rece, însă, am înţelege că de escaladarea situaţiei în regine, s-ar bucura, în primul rând, Moscova, dar şi toţi cei care sunt împotriva cursului european al RM. Agresiunea în raport cu Comratul este ultimul lucru benefic Chişinăului.

Şi – cum rar pot oficialii moldoveni – dar de această dată, ei au dat dovada de maturitate politică, de un spirit european în rezolvarea crizelor. Da, pe calea explicării (chiar dacă ar părea înjositoare), pe drumul dialogolui şi al forţei convingerii! Nu în zadar, ieri, la Comrat a ţinut o prelegere şi comisarul UE pentru extindere, Štefan Füle. Asta e practica europeană!

Cu zâmbet de hienă, başkanul Formuzal i-a primit pe demnitari moldoveni şi pe oaspetele european, dar tot a ţinut-o morţiş pe tema referendumului ilegal de auto-determinare a politicii externe.

El însă scapă din vedere două lucruri:

Primo. Aliaţii săi în acest parcurs, sunt comuniştii şi finanţatorii obscuri de la Moscova. Nu trebuie să uităm cum sfârşesc aliaţii ocazionali ai PCRM (a se citi Iurie Roşca).

Secundo. Toţi se tem că la un eventual referendum, majoritatea etnică găgăuză va opta pentru uniunea vamală. Să nu fim atât de categorici! Şi alianţa credea că la referendum se va decide alegerea preşedintelui de către popor, doar că rezultatele au fost altele.

Aşa că Formuzal ar trebuie să se mai gândească odată. Încotro?

Pe calea unui referendum ilegal, cu parteneri obscuri şi viitor politic sumbru sau pe un drum european, previzibil şi civilizat.

Sursa: vox.publika.md

Ion Manole

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog