BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net21.01.2014

Rușii plătesc referendumul lui Formuzal si PCRM

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Membru al Guvernului Republicii Moldova, Mihail Formuzal, a făcut un apel către ”poporul” găgăuz prin care a solicitat ca fiecare să scuture ciorapii și să doneze bani pentru organizarea referendumului de secesionare a Moldovei. De la apel până la scuturatul ciorapului celui mai bănos nu a trecut mult și s-a găsit un ”binevoitor” care va dona peste 1 milion de lei pentru continuarea și desfășurarea referendumului din luna viitoare. Vocile, inclusiv din Găgăuzia, spun că banii vin de la comunitatea găgăuză aflată în Rusia.

Greu de crezut că un găgăuz limpede la cap oferă bani pentru destrămarea Moldovei. Oricât nu ar ascunde ei și nu ar specula, oricum datele arată în direcția Rusiei, de unde va veni acel milion necesar în autonomie după ce conturile acesteia au fost blocate.

O altă acțiunea interesantă este că, deși instituțiile centrale au blocat conturile UTA Găgăuzia, respectiv au blocat sursele de finanțarea în partea ce ține de finanțarea plebiscitului ilegal, suspendat și de către instanța de judecată, Formuzal trece peste interdicții și acceptă finanțarea străină în treburile interne ale Republicii Moldova. GRAV!!!

Nimic nu este mai grav decât faptul că un membru al GOV caută și acceptă bani de la finanțatori din afara țării pentru astfel de situații. Or, organizarea unui referendum, legal sau ilegal, nu poate avea loc din banii statului care are interes vădit în destabilizarea situației din Moldova, în cazul dat Rusia.

Știm că ”de la ruși vine ploaia”, dar asta nu trebuie să ne facă să credem că mâine se va ridica soarele și se va usca totul… Acum să ne amintim de promisiunea rușilor de a acorda jumătate de miliard de ruble Găgăuziei, ca să fie docili Porții de la Kremlin.

Acțiunile autorităților centrale au apărut, numai că târziu de tot și chiar poate ineficiente. Cu Găgăuzia nu avem ce negocia, iar finanțarea rusească trebuie condamnată de la tribuna principală a Guvernului și a Parlamentului.

Legal, conform art. 12 Legea cu privire la statutul juridic al UTA Găgăuzia, ei pot organiza referendumuri locale numai în problemele ce ţin de competenţa Găgăuziei, prevăzute la art. 1, în rest este absolut ilegal ca o unitate teritorială cum este Găgăuzia, cu drepturi full și cu autonomie specială, să organizeze referendumuri ce ține de vectorul politic extern al țării din care face parte, chiar speculând că o fac la solicitarea și din inițiativa locuitorilor autonomiei. Conform Legii, Găgăuzia face parte din Republica Moldova, iar acest statut obligă UTA să respecte Legile și Hotărârile Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, iar nici o normă legală nu permite acestora să se adune la urne să decidă unde se duc, cu cine și la îndemnul cui.

Pe de altă parte, sunt condamnabile și acțiunile PCRM, care susțin fățiș acest referendum. Adica ei, cei care spuneau mereu că au fost pentru menținerea integrității Republicii Moldova, cu Transnistria reintegrată, cu Găgăuziei sub control… acum ce fac ei? Susțin referendumuri de împărțire a țării lor în cel puțin 3 bucăți. Crede cineva din ei că vor ajunge să conducă pe rând toate 3 regiuni, care se vor forma ca state independente, după cum se dorește?

Formuzal și PCRM vor să facă încă o beșică de stat în piciorul țării nostre, de parcă nu avem alte probleme și de parcă avem milioane de metri pătrați de unde să dăm câte un Comrat la fiecare parazit politic din Moldova, sau pentru fiecare parazit politic ai cărui părinți și bunei au fost aduși aici cu forța de pe alte meleaguri, tot de ruși, de cei cărora se închină acum fără pic de rușine.

Vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog