BlogPost.Timpul.md

(Historia.ro) Basarabia în gura românilor

Screen Shot 2014-01-17 at 9.36.14 PM

Domnule Preşedinte! Domnilor consilieri prezidenţiali! Domnule Banciu! Domnilor forumişti! Înainte să îi atacaţi pe basarabeni, vă rog să nu uitaţi că părinţii şi bunicii noştri în 1940 nu au avut curaj şi nu au tras nici măcar un glonte pentru Basarabia. La fel şi în cazul Ardealului de Nord. Dacă se aprinde muştarul în majoritatea românilor când aud de Transilvania, sângele se face apă când vine vorba de Basarabia.

Am apreciat îndrăzneala preşedintelui de a declara public că prioritatea politică a României trebuie să fie Unirea Basarabiei. Blogurile au răbufnit în mesaje de apreciere, unii propunând chiar un calendar al Unirii cu o naivitate, care provoacă cel puţin ilaritate. Dar era frumos pentru că se vorbea frumos despre Basarabia.

Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii, însă guvernul de la Bucureşti a acţionat pe plan intern şi extern pentru a pregăti Unirea. Morala era că ar trebui să facem la fel, nu trebie să ţinem cont de declaraţiile politicienilor din Moldova şi nici de cele ale basarabenilor antiunionişti. Desigur că, aducând în discuţie Ardealul, o mulţime de forumişti specialişti în istorie s-au aprins. Mulţi citesc, puţini pricep.

Am văzut adesea că Transilvania ocupă un loc special în inima românilor din vechiul regat. Li se aprinde muştarul întodeauna când spui altceva decât au învăţat ei la şcoală sau din filmele patriotice. Imediat îşi aduc aminte că „Noi suntem români!”, „Ardealul e pământ românesc!” şi alte lozinci patriotice similare!

Când vine vorba de românii din Basarabia, situaţia este radical schimbată. Ei nu mai sunt români, sunt nişte profitori, nişte rusofili, fetele sunt curve, bărbaţii beţivani, habar nu au să vorbească româneşte, nu avem nevoie de ei. Românii din România, şi mai ales cei din vechiul regat, nu îi iubesc pe românii din Basarabia la fel de mult ca pe românii din Transilvania. Dragostea de neam şi ţară se măsoară cu două talgere diferite.

Premisele istorice ar fi trebuit să genereze, teoretic, o altă atitudine. Basarabia a fost parte a statului Moldovei de la finele secolului al XIV-lea până în 1812, dar Transilvania aparţine staului român doar după 1918. Dar se pare că nu iubim ce am avut şi ni s-a luat, dar iubim foarte tare ce nu am avut, din punct de vedere politic, niciodată până la Unire. Îmi permit să întreb: românii din vechiul regat iubesc românii din Transilvania sau iubesc Transilvania?

O simplă comparaţie ne arată că Transilvania are resurse naturale, are industrie, venitul pe cap de locuitor a fost întotdeauna mai mare decât media pe ţară, mulţi regăţeni au emigrat în Ardeal şi Banat în ultimul secol pentru o pâine mai bună. Basarabia este săracă şi nu îi atrage pe români. Oare ce iubesc românii şi ce apără stropşindu-se pe forumuri: Transilvania sau pe românii din Transilvania?

În cele două talgere cu care evaluăm dragostea de frate îi cântărim oare pe românii din Transilvania şi pe românii din Basarabia? Sau cântărim Transilvania, respectiv Basarabia, din perspectiva beneficiilor şi a pierderilor?

Ne place să ne legăm de aşa-numitele vicii sau defecte ale românilor din Basarabia. Nu vorbesc bine româneşte şi ne deranjează accentul lor. Credeţi că românii din Ardeal vorbeau bine româneşte în preajma Unirii? Au trecut multe generaţii prin şcoala în limba română până când au uitat regionalismele de origine maghiară. Dar şi acum, ca şi în urmă cu un veac, românilor din regat le place accentul ardelenilor. Dar nu şi cel al basarabenilor!

Basarabenii sunt profitori, iau burse şi nu învaţă. Oare de ce se înghesuiau românii din Ardeal pe burse de studii în România înainte de 1918? Nu toţi obţineau burse la Budapesta şi Viena, iar atunci veneau la Bucureşti. Da, este o diferenţă faţă de studenţii de azi, pe vremea aceea erau mult mai puţine burse şi veneau la şcoală cei care chiar voiau să înveţe. De obicei mergeau la şcoli înalte doar cei ce voiau să înveţe cu adevărat. Şi aveau rezultate bune. În plus, românii din Ardeal care veneau la universităţile româneşti aveau o şcoală bună, după programa austriacă. Această bază le conferea strălucire printre studenţii din Bucureşti.

Vin mulţi studenţi basarabeni în România. Este pentru ei o şansă, pentru unii de a învăţa, pentru alţii să iasă din chingile unei societăţi care nu le oferă aproape nicio şansă. Ca profesor, am fost adesea supărat pe studenţii basarabeni care nu învăţau. Dar am cunoscut şi basarabeni care strălucesc în universităţile româneşti. Oricum sunt puţine stele şi printre românii din România din cauza sistemului de învăţământ. O simplă statistică ne-ar arăta că, procentual, diferenţa dintre studenţii buni proveniţi din şcolile din România şi cei veniţi din Basarabia nu este mare. Dar românii au de obicei orbul găinilor şi nu văd grinda din propriul ochi, ci doar praful din ochiul celuilalt.

Basarabencele sunt curve, basarabenii sunt beţivani. Un stereotip promovat consecvent de televiziuni în emisiunile tabloide. Dacă e un personaj curvă sau beţivan, trebuie să fie din Basarabia. Producătorii emisiunilor respective au orbul găinilor şi nu văd curvele şi beţivanii din România, mai bine caută personaje printre basarabeni. E cool!

Când presa şi politicienii au discursuri împotriva basarabenilor, ar fi explicabilă atitudinea forumiştilor. Oare câţi dintre specialiştii de pe internet au fost în Basarabia? Nu doar să viziteze centrul Chişinăului şi să se aştepte să fie luaţi în braţe de basarabeni fiindcă vin din România. Ci să stea câteva zile, să îi vadă la casele lor, la oraş sau la ţară, să încerce să înţeleagă ofurile lor, mai ales împotriva românilor. Au un mare of împotriva ruşilor, dar au şi un mare of împotriva românilor. De ce? Ruşii sunt străini, sunt cotropitori, le-au tras-o basarabenilor ca orice ocupant. Dar românii ce au avut cu fraţii lor din Basarabia?

Înainte de Unirea din 1918 propaganda românească era puternică în Transilvania. Se acordau burse de studii, se finanţau ziare româneşti în Ardeal, presa din regat vuia de subiecte despre Transilvania. În schimb, rareori se auzea ceva despre românii basarabeni. Citeam undeva un document în care un premier român dispunea încetarea oricăror discuţii despre Basarabia în presa românească pentru a nu-i supăra pe ruşi. Nu întotdeauna presa românească s-a conformat, pentru că pe vremea aceea libertatea presei chiar era funcţională. Însă burse de studii sau propagandă românească în Basarabia nu prea era posibil. De aceea entuziasmul unionist al basarabenilor în 1918 a fost determinat mai degrabă de bolşevicii ruşi şi de baionetele armatei române. În ciuda declaraţiilor unui număr de politicieni români unionişti, nu a existat la Chişinău entuziasmul de la Alba Iulia din decembrie 1918.

Din păcate guvernele româneşti nu au făcut nimic pentru a integra Basarabia în perioada interbelică. Dacă un funcţionar din regat călca strâmb era mutat disciplinar în Basarabia. Era cea mai săracă provincie a României. În ciuda dispreţului de la Bucureşti, românii din Basarabia erau în propria ţară, vorbeau aceeaşi limbă cu cei din administraţie. Chiar dacă uneori jandarmul român venit din regat mai le dădea câte o centură pe spate, nu conta, era de la ai lor. Prin anii 1990 am cunoscut un român bătrân pe malul Nistrului, care vorbea perfect româneşte şi simţea româneşte. Moş Ilie îşi amintea din vremea copilăriei şi adolescenţei despre administraţia românească, mai ales de jandarmii care îl băteau când îl prindeau pe malul Nistrului, la pescuit sau scăldat. Dar nu conta, zicea hâtru moş Ilie, erau de-ai noştri. Dar au venit apoi ruşii…

Ruşii au avut o propagandă antiromânească foarte bine organizată, pe care România nu a fost în stare să o contracareze. Ruşii au exploatat toate gafele administraţiei româneşti şi le-au amintit insistent românilor din Basarabia că România nu îi iubeşte. Cea mai bună dovadă? România i-a dat atât de uşor ruşilor, fără să tragă nici măcar un glonte!

Acesta e marele of al românilor basarabeni, lipsa de curaj a României în momentele cheie din istorie. Vrei să mergi pe mâna României, dar mai poţi avea oare încredere că nu te lasă baltă imediat ce se stropşeşte rusul către Bucureşti? Înainte de a-i critica pe politicienii moldoveni, care oricum nu diferă de cei de pe Dâmboviţa, ar trebui să ne gândim dacă noi, românii din România, avem credibilitate la Chişinău.

Când a venit premierul Leancă la Bucureşti şi s-a întâlnit cu premierul român, s-au răţoit pe blog şi la televizor consilierii preşedintelui, specialişti în politica externă. Că i-a deranjat întâlnirea cu Ponta, e de înţeles. Dar nu pot să înţeleg limbajul cu care au abordat chestiunea. Parcă îl trăgeau de urechi pe Leancă.

Domnilor consilieri prezidenţiali, dacă vreţi Unirea trebuie să renunţaţi la obiceiurile politicienilor de pe Dâmboviţa. Basarabenii nu sunt copii pe care îi cumperi cu o prăjitură, iar pentru că nu te ascultă nu le mai dai altă bucată. Renunţaţi la acest comportament infantil şi trataţi chestiunea cu maximă responsabilitate. Ceea ce ziceţi Dvs la Bucureşti sau aiurea este multiplicat la Chişinău. Dacă vreţi Unirea, cultivaţi în primul rând încredearea basarabenilor în românii din România. Nu îi mai trataţi de sus pe politicienii basarabeni, străduiţi-vă să se simtă acasă când vin în România, nu cu cadouri, ci cu o atitudine pozitivă, de încredere.

Am crezut că stropşirea consilierilor prezidenţiali la adresa premierului Leancă a fost un accident, deşi doi dintre ei au dat-o cu oiştea în gard. Însă după câteva zile preşedintele României a pierdut aproape tot ceea ce s-a străduit mulţi ani să construiască în relaţia cu Basarabia.

Supărat pe atitudinea lui Leancă şi pe faptul că Ponta a reuşit un exerciţiu de imagine pe tema Basarabiei, preşedintele le-a amintit basarabenilor că factura pe care ar trebui să o plătească României este foarte mare, undeva peste 400 milioane de euro, care au fost ajutoare directe sau indirecte, prin diverse mecanisme, a fost curent electric, au fost case construite pentru sinistraţi, au fost bursele şcolare.

Am auzit declaraţiile preşedintelui în direct, am crezut că e un vis urât, nu îmi venea să cred că aşa uşor poate să dea domnul Băsescu cu bâta-în baltă. A dat-o fără să clipească, fără să se gândească la consecinţe.

Domnule preşedinte, Dvs. şi toţi politicienii din România, nu trebuie să uitaţi că România are o datorie imensă faţă de Basarabia, nefacturabilă: în 28 iunie 1940 statul român nu a tras nici măcar un glonte ca să îi apere pe basarabeni şi a cedat Basarabia ruşilor!

Domnilor politicieni din Bucureşti, glontele netras în 1940 are o valoare inestimabilă! Laşitatea politicienilor români de acum 70 de ani ne costă şi azi. Indiferent de preţ, trebuie să îl plătim. Trebuie să recâştigăm şi să construim încrederea basarabenilor în România. Prin ajutoare financiare, prin sprijin diplomatic, prin burse şcolare, prin cărţi, indiferent cum, nu contează. Ajutorul nu se facturează niciodată!

Pentru a reconstrui încrederea basarabenilor în România este necesară mai multă responsabilitate din partea intelectualilor români, în special a formatorilor de opinie. Chiar şi producătorii de tabloide TV ar trebui să vadă că în Basarabia nu găseşti oameni la bar la ora opt dimineaţa ca în România. Înainte să vedeţi curvele din Basarabia, uitaţi-vă în jurul Dvs. E plin de curve din România din Bucureşti până la Madrid.

Măcar intelectualii, dacă au pretenţia că sunt intelectuali, ar trebui să înţeleagă că este total neproductiv discursul antibasarabean. Şi că este datoria noastră să reconstruim încrederea basarabenilor în România. Suficient încât să nu se mai repete anul 1940.

Domnule Banciu, puteţi trăi cu o bursă de 65 euro, atât cît primesc studenţii basarabeni de la statul român? E marea bursă acordată de generosul stat român şi de care profită basarabenii. Faceţi acest experiment, încercaţi măcar. Apoi urlaţi împotriva profitorilor din Basarabia care iau bursele româneşti. Nu uitaţi că moldovenii au o mai mare sensibilitate decât românii, ei înţeleg pamfletul, dar îi doare mai tare când ajung subiect de pamflet în România, decât în Rusia. Nu mă aştept să vă puneţi cenuşă în cap şi să vă cereţi scuze basarabenilor pe care i-aţi jignit. Ar fi sub orgoliul Dvs. Spun orgoliu şi nu demnitate. Oare poate avea demnitate cineva care scuipă în cei din jur cu o libertate de exprimare identică cu cea de la uşa cortului?

Nu uitaţi cât de tare doare glonţul patriei! Chiar dacă nu exultă în declaraţii unioniste, pentru cei mai mulţi basarabeni România este patria lor. Ei simt, chiar şi cei care au un dinte împotriva românilor, că la un moment dat va fi o singură ţară românească. Când? Atunci când contextul internaţional va fi favorabil. La fel ca în cazul Transilvaniei în 1918. Până atunci e datoria noastră să vorbim frumos despre Basarabia!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
L.E.

MULTUMESC autorului pentru aceasta radiografie a situatiei!!!Un ADEVAR mai adevarat- scuze- nu am mai citit in ultimii 2o de ani sau poate nici odata. UN MARE DEVAR, concis, la obiect, cu o analiya pertinenta a situatiei de-a lungul anilor.

Locuiesc de 22 ani la Bucuresti. Venita din Republica Moldova si 2repatriata@, am obtinut si aici un statut, dar prin multa-multa munca!!!Dar cata umilinta si persiflare am intalnit din partea fratilor romani, nu doresc nimanui. Un tratament mai ostil ( incepand cu scara blocului, magazin, serviciu, colegi(nu am avut nici din partea @ocupantilor@ pe cand locuiam in Moldova. De multe ori regret, ca in 89 nu am luat drumul Moscovei, ci m-am stabilit in „TARA”. Basarabenii in tara sunt tratati ca niste broaste raioase…Acum romanii ne sunt „frati mai mari”, pentru ca NU STIU si NU VOR sa ne fie doar frati!!!Si cand ma intreaba satenii mei – ar fi bine sa ne unim intr-o singura matca, le zic -NU, nici odata nu mai vreau un alt frate mai mare!!!

MULTUMESC AUTORULUI, roman din Tara, de altfel, cu siguranta, unul dintre putinii care ii accepta pe basarabeni asa cum sunt, ii respecta si ii apreciaza. Intr-o familie, mica, mare, o relatie trebuie sa fie bazata, mai intai de toate, pe respect!!!Puteti sa nu ne iubiti, fratilor, dar aveti obligatia de a ne respecta, daca vreti, la randul vostru, sa fiti respectati!! Respectul naste respect, ura naste monstri!!

Ianuarie 23, 2014 at 01:45 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim PROVOCATORULUI NERUȘINAT Marius Diaconescu
care era situația FRAȚILOR ROMÂNI din Ardeal,INIMA ROMÂNIEI înainte de 1918:

BOZGORIZAREA FORŢATĂ,politica de 1000 de ani a Călăilor OCUPANŢI hungari:
“În secuime peste 60.000 de români întrebuinţează chiar şi în vatra familială limba maghiară , nemaiavând altă dovadă a naţionalităţii lor , decât religia lor ortodoxă .”
( Carl F. Marienburg )
“ Maghiarii sunt un popor plin de îngâmfare care LOCUIND ÎN MIJLOCUL NAŢIUNILOR STRĂINE LOR prin rasă , au pretins totdeauna şi PRETIND ÎNCĂ SĂ LE DOMINE şi SĂ LE MAGHIARIZEZE şi asta într-un fel de care însăşi ştiinţa suferă .
În recensăminte , de pildă , domneşte voinţa bine hotărâtă de a arăta maghiarii mai numeroşi decît sunt în realitate . “
( Prof. Dr. Julius Jung , 1877 )

Februarie 6, 2014 at 22:56 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim care era situația FRAȚILOR ROMÂNI din Ardeal,INIMA ROMÂNIEI în 1918:

MASACRUL DE LA ARAD “Puşcau după bieţii români ca după iepuri “

La sfârşitul lui decembrie, generalul Henri Berthelot intra în Arad în fruntea trupelor franceze.
Românii s-au bucurat să-l vadă, maghiarii nu prea.
Cei dintâi i-au organizat o primire festivă.
Au fost aduşi ţărani din satele vecine Aradului, pentru a lua parte la festivitate.
Soldaţi din gărzile maghiare s-au infiltrat în mulţime şi au iscat dezordini.
La sfârşitul ceremoniilor, i-au urmărit pe ţăranii care plecau în treaba lor.
Bilanţul victimelor – 20 de morţi şi 40 de răniţi, după socoteala românilor.
Doar cinci – după a ungurilor. Toţi câţi au fost au fost declaraţi “morţi ai naţiunii”.
“Berthelot a fost dus de români în triumf la Hotelul Crucea Albă, scrie ziarul Românul din Arad despre masacrul de la 29 decembrie, unde au avut loc recepţiile. Publicul se postează în ordine în faţa hotelului, stegarii – cu steagul românesc şi cu steagurile Antantei – se aşază la intrare, în două rânduri. În decursul recepţiilor, publicul cântă cântece naţionale şi aclamă pe Berthelot.
Aduc un steag tricolor cu emblema Ungariei şi se îmbulzesc înaintea intrării de la Crucea Albă.
Demonstrativ, încep să cânte, mai bine zis, să zbiere, cântece ungureşti.
Românii cântă şi ei «Deşteaptă-te, române»!
În timpul acesta se dau în vânt câteva împuşcături şi o parte a publicului intră în Hotelul Crucea Albă. Între acestea, recepţiile s-au sfârşit. Generalul Berthelot apare maiestuos şi liniştit, parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. A fost impunător.
Românii îl aclamă, generalul urcă în automobil,
maghiarii, cu steagul lor, înconjoară automobilul.
Din mijlocul urletelor se desprind bine şuierăturile ungurilor din ferestrele şi de pe terasa cafenelei Varosi. Aceasta a fost muzica pe care şi-a luat adio generalul.
Plecând automobilul lui Berthelot,
o parte din ceata ungurilor a luat-o pe Strada Deak Ferenc,
în frunte cu steagul, spre casa domnului Ştefan Cicio Pop.
Ţăranii pleacă cu steagurile româneşti, în rând de patru, în perfectă ordine spre motor, care avea să-i ducă în satele din jur, de unde veniseră cu sufletele avântate.
Trecuseră de Biserica Minoriţilor, când ceata de unguri ce rămăsese în faţa Hotelului Crucea Albă – ceată la care se mai alăturase adunătură din toate părţile, se ia după ei.
Dinspre monumentul Sfintei Treimi venea chiar o grupă de soldaţi şi poliţişti, toţi înarmaţi.
Grupa aceasta înarmată se pune în frunte şi cu puteri unite se năpusteşte asupra ţăranilor care mergeau liniştiţi.
Deodată se aud nişte împuşcături şi gloanţele venite din puştile de la spate pătrund în carne vie.
Şubele se roşesc de sânge şi un ţăran cade mort în faţa cafenelei Central.
În acelaşi timp, din Strada Salac năvăleşte o altă grupă de soldaţi unguri şi cu un steag unguresc le ţin românilor calea.
Înainte nu puteau merge, din urmă veneau mereu gloanţe.
Au luat-o răsfiraţi, unii în stânga, alţii în dreapta.
Poliţiştii şi soldaţii unguri, postaţi în faţa cafenelei Central, pe celălalt trotuar, puşcau de după trăsuri, arbori, stâlpi şi de sub porţi asupra celor care-şi căutau scut în cafeneaua Central ori spre Strada Salac.
S-a puşcat chiar şi din balcoane şi fereşti. Ferestrele cafenelei Central încă poartă urmele acestor puşcături.
Ceilalţi bieţi români, care au apucat-o pe străzile ce duc spre parcul de la ţărmul Mureşului, au fost puşcaţi de la spate de soldaţi şi poliţişti ieşiţi la repezeală din casa oraşului.
Martori oculari au fixat toate acestea şi ei au declarat, cuvânt cu cuvânt:

«Puşcau după bieţii români ca după iepuri.»“

“Deodată se aud nişte împuşcături şi gloanţele venite din puştile de la spate pătrund în carne vie.
Şubele se roşesc de sânge şi un ţăran cade mort în faţa cafenelei Central.
Ceilalţi bieţi români, care au apucat-o pe străzile ce duc spre parcul de la ţărmul Mureşului, au fost puşcaţi de la spate de soldaţi şi poliţişti ieşiţi la repezeală din casa oraşului”
ziarul Românul din Arad

Februarie 6, 2014 at 22:56 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim PROVOCATORULUI NERUȘINAT Marius Diaconescu
care era situația FRAȚILOR ROMÂNI din Ardeal,INIMA ROMÂNIEI în 1940:

14 septembrie 1940-Gavril Butcovan :
„Când am ieșit l-am văzut pe tata, care zăcea cu fața în jos lângă peretele casei. M-am îndreptat înspre el, moment în care asasinii horthyști au tras în mine.
Cuprins de groază m-am prăbușit lângă corpul neînsuflețit al părintelui meu.
Mi-am dat seama că sunt în viață, simțind o arsură puternică. Inima îmi bătea tare pentru că în momentele următoare am văzut cum criminali i-au executat pe frații mei. În fața casei, la câțiva metri de mine,
au ucis-o pe sora-mea, Maria,
de 18 ani,
care a fost împușcată în piept
cu cartușe dum-dum.
Fratele Mihai, de 8 ani, a fost împușcat în burtă, iar surioara Ana, de 5 ani, care, disperată, striga « Unde ești maică?! », a fost secerată de gloanțele criminalilor.
Fratele Viorel, de 11 ani, a vrut să fugă spre grădină, însă soldatul care-l urmărea l-a împușcat în cap.
Pe surioara Paulina, de doar 11 luni, au sfârtecat-o cu baionetele în leagăn.
Asupra mamei au tras, rânind-o, însă a apucat să se ascundă sub o căruță. Cred și astăzi că șansa mea a fost aceea că nu m-am ridicat de lângă tata și am stat culcat cu față la pământ, în timp ce călăii erau preocupați cu uciderea celorlalți membri ai familiei.
Pe lângă mine și mama au mai scăpat cei doi frați ai mei, Ioan, de 12 ani, și Floarea, de 6 ani, care au dormit în camera mică, unde criminalii nu au mai căutat. Bănuiesc că în sinea lor credeau că au ucis întreaga familie după ce au tras în 7 persoane și au străpuns-o cu baioneta pe Paulina.”
„ Doresc să vă mai spun că cruzimea cu care a fost comis acest genocid întrece orice închipuire.
Bătăile și schingiuirile au început înainte de masacru cu 3-4 zile.
Unii români au fost bătuți până ce și-au dat duhul.
Lui Dumitru Sarca i-au tăiat mâinile,
lui Dumitru Chiș i-au scos ochii, iar lui Pavel Sarca i-au smuls unghiile de la mâini.
Nu pot să uit nici drama prin care a trecut Gheorghe Leonte și soția acestuia, care era în durerile facerii. Bărbatul a plecat după moașă, dar pe drum a avut ghinionul să se întâlnească cu echipa criminală. Aceștia, sub amenințarea armelor, l-au întors din drum, iar odată ajunși în curtea casei l-au împușcat.
Soției i-au scos copilul din burtă cu baionetă.
O altă tragedie s-a petrecut la cimitir cu Maria Sarca, de 40 de ani și Maria Olla, de 15 ani. Cu toate că nu erau încă moarte au fost aruncate în groapa comună și îngropate de vii.
în acea zi de 14 septembrie 1940, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împușcat.”

Februarie 6, 2014 at 22:57 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim PROVOCATORULUI NERUȘINAT Marius Diaconescu
care era situația FRAȚILOR ROMÂNI din Ardeal,INIMA ROMÂNIEI înainte de 1918:

1000 de ani ROMÂNII ardeleni au fost transformaţi în SCLAVII BOZGORILOR,au fost HUNGARIZAŢI FORŢAT,puşi în jug ca vitele de TĂTARO-MONGOLII cotropitori şi coloniştii saşi,şvabi,cehi,slovaci ,haholi(uKAKAcraineni împuţiţi),ruşi,austrieci:

“Această NAŢIUNE NEGLIJATĂ şi OPRIMATĂ stăpâneşte pământurile cele mai rele din întreaga ţară .
Aceste pământuri le sunt luate îndată ce sunt defrişate de ei cu sudoarea feţei şi gata pentru a fi însămânţate cu porumb .
Fiecare sas sau ungur POATE SĂ SE ÎNSTĂPÂNEASCĂ PE PĂMÂNTUL ROMÂNULUI , chiar dacă acesta a fost stăpânul lui de sute de ani .
ROMÂNUL ESTE ALUNGAT CU ÎNTREAGA SA FAMILIE ÎN MUNŢI , unde el nu găseşte decât piatră şi câteodată este obligat să părăsească ţara .
Dacă un sat românesc este aşezat în vecinătatea unui sat săsesc sau unguresc , ROMÂNUL NU ARE VOIE SĂ SE APROPIE mai mult de satele acestor două naţiuni privilegiate decât ţiganii .
Nimeni nu îi adresează o vorbă bună şi el nu are niciodată o zi de sărbătoare .
Eu nu voi uita niciodată vorbele unui bătrân al acestei naţiuni , din Şinca veche (Făgăraş) rostite pe patul său de moarte :
“Eu mor fericit , pentru că eu nu las în urma mea în sclavie nici femee , nici copii . “
Când am trăit printre ei am avut mai mult decât ocazia să constat că ROMÂNUL E BUN . Cum se înduioşa inima sa când era tratat ca un frate .
Oricât de duri ar fi aceşti oameni , eu am putut observa , în cei doi ani pe care i-am petrecut printre ei , trăsături care sigur nu ar fi fost nedemne pentru omul cel mai civilizat .
Cât rău au făcut acestei naţiuni ura şi indiferenţa faţă de această naţiune altădată atât de mare şi de strălucitoare . Orice ar fi , naţiunea română are , prin numărul şi dreptul său la stăpânirea ţării , meritele sale proprii . »
( geologul german Haquet , despre anii petrecuţi în Transilvania , 1763-1764 )

Februarie 6, 2014 at 22:57 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim PROVOCATORULUI NERUȘINAT Marius Diaconescu
că ROMÂNII ARDELENI ȘI-AU DAT ȘI VIAȚA PENTRU A FI PREZENȚI la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 !

1918-MARTIRUL ROMÂN Ion Arion STEGARUL SATULUI Agriş ASASINAT DE Călăii OCUPANŢI BOZGORI

Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, reprezentanţii satului Agriş, în frunte cu stegarul Ion Arion, plecau spre Alba-Iulia.
Cea mai apropiată gară era la Turda.
Au făcut pe jos cei 20 de kilometri ce despărţeau satul lor de linia ferată. În gara Turda s-au întâlnit cu alte grupuri de români veniţi din alte colţuri ale Ardealului.
S-au îmbrăţişat, au încins o horă.
La fel, şi la Câmpia Turzii. Acolo, trenul dinspre Turda s-a intersectat cu cel de la Cluj. Alte hore, ale cântece.
Prin gări şi pe traseu, forţele militare maghiare au provocat tot felul de incidente.
Circulau trenuri multe spre Alba-Iulia. În toate, puzderie de oameni. Funcţionarii căilor ferate făceau cu greu faţă fluxului de călători. Scenariul s-a repetat şi în Gara Teiuş.
Călătorii au coborât pe peron, şi-au strâns mâinile cu localnicii, au cântat şi au jucat hora.
Apoi s-au urcat înapoi în tren.
UN GLONŢ L-A LOVIT ÎN PLIN PE ION ARION.
A căzut în braţele tovarăşilor de călătorie.
Ancheta ulterioară nu a stabilit nici un vinovat.
Informaţi de moartea lui Ion Arion,
fruntaşii Unirii l-au declarat martir al Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918 de la ALBA-IULIA.

Februarie 6, 2014 at 22:57 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

Lecții de ADEVĂR ROMÂNESC pentru LEPRA KAGHEBISTĂ Marius Diaconescu
6 august 1867 ROMÂNUL basarabean Bogdan Petriceicu-Haşdeu :

”Moldova, Transilvania, Muntenia nu există pe faţa pământului;

EXISTĂ O SINGURĂ ROMÂNIE,

cu un picior în Dunăre şi cu altul pe ramificaţiunile cele mai depărtate ale Carpaţilor,

EXISTĂ UN SINGUR CORP ŞI UN SINGUR SUFLET .”

Februarie 6, 2014 at 22:59 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

Lecții de ADEVĂR ROMÂNESC pentru LEPRA KAGHEBISTĂ Marius Diaconescu
6 august 1867 ROMÂNUL basarabean Bogdan Petriceicu-Haşdeu :

„MOLDOVENII SUNT MUNTENI,
MUNTENII SUNT MOLDOVENI
MOLDOVENII ȘI MUNTENII SUNT TRANSILVANI
TRANSILVANII SUNT MOLDOVENI ȘI MUNTENI

iată singurul aspect adevărat şi posibil al acestui
majestuos tablou, de O UNITATE NAȚIONALĂ FĂRĂ EXEMPLU în analele lumii!”
Bogdan Petriceicu-Haşdeu scria în ziarul „ROMÂNUL” că nu poate fi trasă o linie de demarcaţiune între moldoveni şi celelalte părţi ale POPORULUI ROMÂN:

”Nu numai în privinţa limbii, ci şi în aceea a teritoriului
ESTE ABSOLUTAMENTE IMPOSIBIL
DE A TRAGE O LINIE DE DEMARCAȚIUNE ÎNTRE MOLDOVENI ȘI MUNTENI .”

Februarie 6, 2014 at 23:00 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

Era de așteptat SĂ FIE TRIMIȘI ÎN MISIUNE PROVOCATORII KGB precum ”L.E.”.

Cazul BanciuKGB era de fapt SEMNALUL DE ATAC pentru postaciiKGB .
Atenţie la FORUMIȘTII PLĂTIȚI SĂ CLOCEASCĂ PROVOCĂRI tip BanciuKGB
cu care CĂLĂII OCUPANŢI RUŞI au umplut ziarele,televiziunile ,forumurile şi blogurile
de pe ambele părţi ale Prutului!
Postacii KGB împrăştie pe internet VENINUL PROPAGANDEI RUSEŞTI prin VICLENIE
şi MINCIUNI ORDINARE.

Scopul lor este UNUL SINGUR:
SĂ BAGE URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI!!!

MANIPULATORI KAGHEBIȘTI,nu înțelegeți?

RE-UNIFICAREA Basarabiei
cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA
ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

AFARĂ CU ARMATA RUSĂ DE OCUPAŢIE!
Afară cu postaciiKGB,afară cu COLOANA A-5-A RUSĂ de spălare a creierelor de pe forumuri !

Februarie 6, 2014 at 23:10 Răspunde
 
xulescu

Putin cam generalizat si nu intru totul realist. Tot se aminteste ca Romania nu a tras un glonte in ’40, cand toata armata rosie se pregatea sa ocupe jumatate de Romania si cand nu aveam practic nicio sansa, decat sa o patim mult mai rau. Hai sa nu uitam ca romanii din Romania au eliberat Basarabia de bolsevici prin lupte in 1918-1919. Cand s-a putut – s-a putut, cand nu, nu.
Comparatia cu Transilvania nu-si are rostul. Conjuctura a facut ca acest teritoriu sa poata fi usor de resobandit si reintegrat. Austria si Ungaria nu s-au ridicat niciodata la puterea de odinioara in urma dizolvarii imperiului lor. Pe cand Rusia nu a facut decat sa devina mai puternica, o data cu caderea imperiului tarist. Basarabia este si va fi teritoriul populat cu romani cel mai vulnerabil si expus la asimilare straina dintre toate.
Referitor la prezent – nu as generaliza ca romanii din Romania au un dispret fata de basarabeni. Faza cu bursele si locurile la facultate – apare o doza de invidie umana, nu neaparat specifica romanilor, de genul „aluia i se da moca si mie nu”. La fel, faza ci tunurile pe Basescu – e poate singurul politician roman care face ceva concret in sprijinul basarabenilor si lupta pentru drepturile lor.

Februarie 3, 2014 at 16:14 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim care era situația FRAȚILOR ROMÂNI din Ardeal,INIMA ROMÂNIEI în 1940:

MASACRUL DIN IP
populația română a fost supusă unor torturi, printre care
SMULGEREA UNGHIILOR,
RUPEREA OASELOR CU BÂTE ȘI PATURI DE ARMĂ.
COPIII AU FOST SFÂRTECAȚI CU BAIONETELE.
TORTURA a fost urmată de UCIDEREA ROMÂNILOR,JEFUIREA CADAVRELOR, a caselor și a bisericii.

Masacrul din Ip se înscrie în seria masacrelor antiromânești desfășurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe MAGHIARE ce făceau parte din ARMATA DE OCUPAŢIE cantonată în orașul Șimleul Silvaniei,împreună cu LOCALNICI MAGHIARI și cu membri ai organizației Straja națiunii (“Nemzetőrség”) AU UCIS 157 de localnici români.
S-au format 6 echipe de soldați în frunte cu câte un om din garda locală, drept călăuză. Astfel alcătuite au pornit fiecare pe străzile comunei:
Echipa I a acționat pe drumul ce duce spre localitatea Suplacu de Barcău.
Toți românii din această zonă care au fost găsiți acasă au fost împușcați. Și-au găsit moartea 62 de oameni.
Echipa a II-a a acționat în zona bisericii și a cimitirului din Ip. După indicațiile date soldaților de către calăuza Csepei Sigismund au fost împușcați 21 de locuitori.
Echipa a III-a a mers pe drumul ce duce spre comuna Camăr. Au fost omorâți 13 români.
Echipa a IV-a a acționat pe drumul către satul Zăuan, unde au fost împușcați 9 locuitori.
Echipa a V-a a mers în zona de pe malul pârâul Barcău, fiind omorâți 36 de români.

Februarie 6, 2014 at 22:55 Răspunde
 
GP

Pe langa toate aste mai au si nume de botez rusesti si chiar cei nascuti dupa caderea imperiului sovietic.
Romanii din Transulvania si in ziua de azi au nume latine (Ovidiu, Liviu etc.)
obicei din timpurile austro-ungare pentruca ungurii nu puteau sa le traduca numele latine, pur si simplu nu aveau nume corespondente unguresti cum aveau pentru numele biblice.

Februarie 3, 2014 at 23:29 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

„nu uitaţi că părinţii şi bunicii noştri în 1940 nu au avut curaj şi nu au tras nici măcar un glonte pentru Basarabia”???

Să îi reîmprospătăm memoria acestui PROCATOR PLĂTIT AL KGB și al SERVICIILOR DE SPIONAJ UNGUREȘTI ,MINCINOSUL NERUȘINAT Marius Diaconescu

ORDINUL DE LUPTĂ al Mareşalului MARTIR Ion Antonescu (22 iunie ora 2 dimineața!):

„Ostaşi,
Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor strămoşeşti şi a Bisericii, lupta pentru vetrele şi altarele româneşti de totdeauna.

Ostaşi, VĂ ORDON: TRECEŢI PRUTUL!

Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte.
Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe FRAŢII NOŞTRI cotropiţi.
Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre.
Ostaşi,
Plecaţi azi pe drumul biruinţelor lui Ştefan cel Mare ca să cuprindeţi cu jertfa voastră ceea ce au supus strămoşii noştri cu lupta lor.
Înainte.
Fiţi mândri că veacurile ne-au lăsat aci straja dreptăţii şi zid de cetate creştină. Fiţi vrednici de trecutul românesc.
Ostaşi,
Înainte. Să luptaţi pentru gloria Neamului.
Să muriţi pentru vatra părinţilor şi a copiilor voştri.
Să cinstiţi prin vitejia voastră amintirea lui Mihai Vodă şi a lui Ştefan cel Mare, a martirilor şi eroilor căzuţi în pământul veşniciei noastre cu gândul ţintă la Dumnezeu.
Să luptaţi pentru desrobirea FRAŢILOR NOŞTRI, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.
Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea.
V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru.

Ostaşi,
Izbânda va fi a noastră. La luptă.
Cu Dumnezeu înainte!

General Ion Antonescu 22 iunie 1941 »

Februarie 6, 2014 at 22:52 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

Lecții de ROMÂNISM pentru MINCINOSUL NERUȘINAT Marius Diaconescu,trompeta serviciilor secrete ANTI-ROMÂNEȘTI RUSEȘTI și UNGUREȘTI ALIATE .

Acesta are MISIUNEA DIVERSIONISTĂ de a ne DEZBINA PE NOI,ROMÂNII
și de a ne obliga SĂ LUPTĂM PE DOUĂ FRONTURI:
cel al ROMÂNIEI de Est OCUPAT DE RUȘI și cel al Ardealului aflat SUB ASEDIU UNGURESC-SECUIESC .
O vom face VIERME KAGHEBIST!
ȘI VĂ VOM ZDROBI SUB GREUTATEA ADEVĂRULUI VIPERE KAGHEBISTE!
Pentru că ADEVĂRUL ESTE CU NOI,ROMÂNII !

”Ardealul este cetatea în care AM TRĂIT şi AM SUFERIT DOUĂ MII DE ANI .”-Nicolae Titulescu 1915
„ … De la Mareşalul Antonescu, mândria Neamului şi expresia lui, până la cel din urmă cetăţean al acestei Ţări, nu este unul singur care să se dezonoreze, trădând drepturile României asupra Transilvaniei.
Ardealul – atenţiona expeditorul – nu este pentru noi, Domnule Ministru, un pământ, un teritoriu.
Ardealul este cetatea în care AM TRĂIT şi AM SUFERIT DOUĂ MII DE ANI .
În Carpaţii Ardealului ne-am zidit viaţa şi am păstrat împotrivirea năvălitorilor şi a hoardelor slave,
ieri ca şi azi.
În Carpaţi ne-am întemeiat cele dintâi Principate Româneşti continuatoare al lumii romane antice.
În Carpaţi a răsărit ordinea spirituală, care a stat temelie morală a acestui Neam de-a lungul veacurilor.
Carpaţii sunt pentru noi leagănul trecutului nostru, al mitologiei şi al credinţei noastre, de care nu ne poate despărţi nimeni […]
Ardealul nu este un pământ.
Ardealul suntem noi toţi.
Ardealul este sufletul nostru.
Nu poate nimeni să ne aibă întregi fără suflet ”-Declaraţia celebră a lui N. Titulescu din 1915

Februarie 6, 2014 at 22:52 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

„nu uitaţi că părinţii şi bunicii noştri în 1940 nu au avut curaj şi nu au tras nici măcar un glonte pentru Basarabia”???

Lecții de ADEVĂR ISTORIC pentru MINCINOSUL NERUȘINAT Marius Diaconescu,trompeta serviciilor secrete ANTI-ROMÂNEȘTI RUSEȘTI și UNGUREȘTI ALIATE .

„Colo-n vale la Țiganca
Stăteau rușii-n cazemate
Și ne băteau cu grenade,
Cu grenade și șrapnele
Și cu puști mitraliere

Pe dealul de la Țiganca
CURGEA SÂNGELE CA APA,
CURGEA SÂNGE DE ROMÂN
Pe pământul lui străbun!
Să ne țină Tatăl Bun!

Colo-n vale la Țiganca
Am luptat și ne-a durut
Că strămoșul nostru Prut
Ne ținea frate cu frate
Peste apă-așa departe”-versuri dintr-un Cântec de jale popular din vara lui 1941

Februarie 6, 2014 at 22:53 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim care era situația FRAȚILOR ROMÂNI din Ardeal,INIMA ROMÂNIEI.

Aşa a început OCUPAŢIA BARBARILOR BOZGORI peste SFINTELE PĂMÂNTURI STRĂMOŞEŞTI ale ROMÂNILOR :

Gesta Hungarorum (Faptele ungurilor) cronicarul BOZGOR Magister P(Anonymus):
“Căci mintea ungurilor din acel timp
nu poftea nimic altceva decât SĂ OCUPE PENTRU SINE PĂMÂNTURI
şi să folosească munca războinică.
Pentru ca ungurii, în acele timpuri, SE BUCURAU DE VĂRSAREA SÂNGELUI OMENESC ÎN AŞA FEL CA ŞI LIPITOAREA şi dacă n-ar fi făcut aşa, n-ar fi lăsat urmaşilor lor atâtea pământuri bune.”

Februarie 6, 2014 at 22:55 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

„nu uitaţi că părinţii şi bunicii noştri în 1940 nu au avut curaj şi nu au tras nici măcar un glonte pentru Basarabia”???

În fața jertfei de sânge a Neamului NOSTRU Românesc,
ÎN GENUNCHI să te târăști vierme KGB, MINCINOS NERUȘINAT Marius Diaconescu,
trompetă a serviciilor secrete ANTI-ROMÂNEȘTI RUSEȘTI și UNGUREȘTI ALIATE !!!

Luptele au fost atât de crâncene, încât, cum spun martorii, apa Prutului era roşie de atâta sânge, iar la mici distanţe, pe Prut SE FORMASERĂ PODURI DIN TRUPURILE OSTAȘILOR ROMÂNI împuşcaţi de Călăii OCUPANȚI RUȘI, adevăr fixat şi într-un cântec popular:

„Pe șoseaua din Țiganca,
Curge sângele ca apa
Cu căruţa cărăm morții
Când plângeam, plângeam cu toții”.

Brutele barbare-Călăii Ocupanţi Ruşi în acţiune:

„La 27 iunie, compania locotenentului Ştefan Luncaşu executase o incursiune la est de Prut, în zona localităţii Hănăşeni (circa 10 km sud de Leova).
Compania a intrat într-o ambuscadă şi toţi ostaşii, chiar cei răniţi au fost ucişi până la unul.

Comandantului companiei I S-A RETEZAT CAPUL,
CARE A FOST ÎNFIPT ÎN BAIONETA UNEI ARME aşezată vertical, cu patul îngropat în pământ.
Capul nefericitului ofiţer a fost îndreptat cu faţa spre noi, inamicul vrând prin aceasta să ne înfricoşeze…”

(General de brigadă (r) Ion St. Dăscăleseu, pe front locotenent, comandantul companiei de comandă a Regimentului 2/9 vânători gardă din Divizia L gardă).

Februarie 6, 2014 at 22:53 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim care era situația FRAȚILOR ROMÂNI din Ardeal,INIMA ROMÂNIEI.

MASACRAREA ROMÂNILOR de către bozgori citate din Nyiro Jozsef si Wass Albert:

“VOI SUPRIMA FIECARE VALAH şi atunci nu va mai fi în Ardeal decât O SINGURĂ NAȚIONALITATE ,
CEA MAGHIARĂ, naţia mea, sângele meu!”

“Naţia ungară este cea mai splendidă realizare a rasei dominante mongole, care nu cunoaşte decât victoria. În noi fierbe sângele lui Attila, al lui Arpad şi al lui Ghinghis-Han”…

Februarie 6, 2014 at 22:54 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim care era situația FRAȚILOR ROMÂNI din Ardeal,INIMA ROMÂNIEI.

“Eu nu aştept să vină răzbunarea nu aştept!
Voi suprima pe fiecare valah ce-mi va ieşi în cale!
Pe fiecare îl voi suprima!
Nu va fi îndurare.
Voi aprinde noaptea satele valahe!
Voi trece prin sabie toată populaţia.
Voi otrăvi toate fântânile şi voi ucide până şi copiii din leagăn!
În germene voi distruge acest neam de hoţi şi ticăloşi!
Nu va fi pentru nimeni nici o milă!
Nici pentru copiii de leagăn, nici pentru mama care va naşte copil…
Voi suprima fiecare valah şi atunci nu va mai fi în Ardeal decât o singură naţionalitate, cea maghiară, naţia mea, sângele meu!
Voi face inofensivi pe viitorii Horia şi Closca.
Nu va fi milă!”
– Extrase din articolul “Nincs kegyelem” (Fără îndurare) scris de BOZGORUL ÎMPUŢIT Ducso Csaba (Budapesta, 1939).

Februarie 6, 2014 at 22:54 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim PROVOCATORULUI NERUȘINAT Marius Diaconescu
că ROMÂNII ARDELENI AU LUPTAT SUTE DE ANI pentru a realiza Marea Unire din 1 Decembrie 1918 !

Iată mărturia lui Bogdan Petriceicu-Haşdeu-25 mai 1867 ZIARUL „Perseverenţa”, nr. 23 :

”DIN FUNDUL UNUI SĂTULEȚ DIN TRANSILVANIA
se renalţă numeroase voci,
STRIGÂND CU FALĂ ÎN GURA MARE:
„Toţi românii sunt fraţi”
, şi şoptind apoi aşa zicând printre rânduri:
„AȘTEPTĂM OARA UNIRII”
…Aşadar, chestiunea ce ne va preocupa în acest
studiu de înaltă politică nu este unirea cea mică, realizată deja între ambele ţărmuri ale Milcovului, ci unirea cea mare, de realizat de acum înainte între toate pâraiele ce trebuie să se verse în oceanul românesc; între toate acordurile fără care nu se poate armoniza hora noastră naţională, între toate pietricelele, câte sunt necesare pentru a reconstitui anticul mozaic:
Dacia lui Traian!”.
„…Cinci secoli au suspinat românii dincoace şi dincolo de Milcov,şi cu fiecare suspin dispărea câte o undă din patul acestui styh de dezbinare, până ce, în fine,
infernalul râuleţ s-a evaporat cu totul din căldura puternicului dor naţional;
astăzi Milcovul NU MAI EXISTĂ moralmente!…

Februarie 6, 2014 at 23:01 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Transilvania aparţine statului român doar după 1918. ”

Altă MINCIUNĂ NERUȘINATĂ,ÎN PUR STIL KAGHEBIST RUSESC!

Țara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este urmașa DACIEI STRĂBUNE și A ROMEI LUI TRAIAN,împăratul nostru!

Capitala Daciei regelui nostru Decebal nu era cumva la Sarmizegetusa?Dar PROVINCIILE ROMANE Dacia Porolisensis-Sălaj și Dacia Apulensis-Alba reprezentau exact Ardealul de azi,INIMA ROMÂNIEI!
Alba Iulia nu se numea cumva APULLUM și nu a fost peste 165 de ani sediul LEGIUNII ROMANE A-XIII-A GEMINA?

Dar Voievozii noștri,ROMÂNII GLAD,GELU și MENUMORUT nu domneau și ei EXACT ÎN INIMA ROMÂNIEI,în Ardeal?
Dar de Marele Nostru Domn MIHAI VITEAZUL și de MAREA UNIRE A ȚĂRILE NOSTRE ROMÂNEȘTI DE LA 1600 ,chiar să nu fi auzit NEMERNICUL MANIPULATOR Marius Diaconescu?

Februarie 6, 2014 at 23:02 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Într-un articol am afirmat că înainte de primul război mondial ardelenii nu erau entuziasmaţi de ideea Unirii”

Altă MINCIUNĂ ORIBILĂ ,altă MANIPULARE KAGHEBISTĂ.
Să îi reamintim PROVOCATORULUI NERUȘINAT Marius Diaconescu
că ROMÂNII ARDELENI AU LUPTAT SUTE DE ANI pentru a realiza Marea Unire din 1 Decembrie 1918 !

De MARELE ROMÂN Badea Cârțan oare nu o fi auzit BORFAȘUL AGENT AL SERVICIILOR SECRETE RUSO-BOZGOREȘTI Marius Diaconescu?
Cum a murit MARELE ROMÂN Badea Cârțan?
Răspunde VIERME KGB Marius Diaconescu!

Badea Cârțan S-A ÎMBOLNĂVIT DE MOARTE CĂRÂND ÎN SPATE,PE CĂRĂRI DE MUNTE,PE ASCUNS, CĂRȚI ROMÂNEȘTI,interzise de cenzura Călăilor OCUPANȚI AUSTRO-BOZGORI .

Călăi OCUPANȚI pe care se pare că îi admiri și cărora le duci dorul exact cum MANKURȚII DIN ROMÂNIA DE EST DUC DORUL URSS și al Călăilor OCUPANȚI RUȘI.
Aflat pe patul de moarte,MARELE ROMÂN Badea Cârțan A CERUT SĂ FIE ÎNGROPAT ÎN PĂMÂNT ROMÂNESC LIBER,adică NEOCUPAT DE ASTRO-BOZGORI.
MARELE ROMÂN Badea Cârțan A CERUT SĂ FIE ÎNGROPAT ÎN VECHIUL REGAT AL ROMÂNIEI(pe care MANIPULATORUL KGB Marius Diaconescu ÎL URĂȘTE) ,LA SINAIA.
Marius Diaconescu, ai băgat în țeasta aia seacă și plină de URĂ RUSO-BOZGOREASCĂ ANTI-ROMÂNEASCĂ?

Cu limbă de moarte ,
MARELE ROMÂN Badea Cârțan A CERUT SĂ FIE ÎNGROPAT ÎN PĂMÂNT ROMÂNESC LIBER,
ÎN VECHIUL REGAT AL ROMÂNIEI.

Februarie 6, 2014 at 23:03 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

”Transilvania aparţine statului român doar după 1918. ”

SCUIPĂ RUSO-BOZGOREȘTE Marius Diaconescu o altă MINCIUNĂ NERUȘINATĂ,ÎN PUR STIL KAGHEBIST RUSESC!

Dar DESCĂLECĂTORII Dragoș și BOGDAN I nu cumva EXACT DIN Țara MARAMUREȘULUI -PE CARE O STĂPÂNEAU, au trecut Carpații ROMÂNEȘTI spre est întemeind Țara ROMÂNEASCĂ a Moldovei?

Nu cumva Maramureșul este ÎN NORDUL Ardealului?

Dar DESCĂLECĂTORII Negru Vodă și BASARAB I,nu cumva EXACT din Țara Făgărașului-PE CARE O STĂPÂNEAU,adică din TRANSILVANIA,DIN INIMA ROMÂNIEI,au trecut Carpații ROMÂNEȘTI spre sud întemeind ȚARA ROMÂNEASCĂ?

Țara Făgărașului din SUDUL Transilvaniei,DIN INIMA ROMÂNIEI,nu cumva a rămas și mai apoi sute de ani DOMENIU AL BASARABILOR?
Dar Marele ROMÂN Ștefan cel Mare și Sfânt nu cumva AVEA DOMENII în Transilvania,ÎN INIMA ROMÂNIEI la Cetatea de Baltă și CICEU?
În urma ÎNFRÂNGERII CATASTROFALE a lui Matei Corvin la Baia nu cumva Țara ROMÂNEASCĂ a Moldovei a stăpânit și așa-zisul Ținut SECUIESC?

Să-ți fie rușine Marius Diaconescu-VIERME KGB pentru ”ȘOPÂRLELE” OTRĂVITE pe care cu VICLENIE RUSO-UNGUREASCĂ le-ai strecurat printre rândurile MANIPULĂRILOR TALE ABJECTE !

Februarie 6, 2014 at 23:04 Răspunde
 
DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

Cât de PERFID ESTE ATACUL lui Marius Diaconescu !

Era de așteptat SĂ FIE TRIMIȘI ÎN MISIUNE JURNALIȘTII KGB precum Marius Diaconescu.

Cazul BanciuKGB era de fapt SEMNALUL DE ATAC pentru jurnaliștiiKGB .
Atenţie la JURNALIȘTII PLĂTIȚI SĂ CLOCEASCĂ PROVOCĂRI tip BanciuKGB
cu care CĂLĂII OCUPANŢI RUŞI au umplut ziarele,televiziunile ,forumurile şi blogurile
de pe ambele părţi ale Prutului!
JUrnaliștii KGB împrăştie pe internet VENINUL PROPAGANDEI RUSEŞTI prin VICLENIE
şi MINCIUNI ORDINARE.

Scopul lor este UNUL SINGUR:
SĂ BAGE URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI!!!

MANIPULATORI KAGHEBIȘTI,nu înțelegeți?

RE-UNIFICAREA Basarabiei
cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA
ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

AFARĂ CU ARMATA RUSĂ DE OCUPAŢIE!
Afară cu postaciiKGB,afară cu COLOANA A-5-A RUSĂ de spălare a creierelor de pe forumuri !

Februarie 6, 2014 at 23:13 Răspunde
 
Judex

Dragă „blogpost.timpul.md/”, am citit cu atenţie şi durere conţinutul articolului dvs., m-am uitat să văd care este autorul nominal al articolului, şi n-am văzut nici un nume: Cineva spunea că articolele de la „blogpost” şi de la alte publicaţii antiromâneşti de la Chişinău vin de la Ambasada Rusiei, de aceea nu au nume. Se preferă anonimatul. De ce d-lor? Vă temeţi de popor?
Iată, am să vă dovedesc că însuşi titlul şi fotografia pe care aţi pus-o în faţă ca o efigie a sălbăticiei românului, sunt false. Cel care biciuieşte moldovence nu e român cum în mod neruşinat se spune în titlu, ci e cazac rus. Se vede clar şi după şacă şi după costumaţie. Armata română sau jandarmeria nu a avut niciodată o astfel de costumaţie. Această fotografie reprezintă de fapt Coperta ziarului românesc “Dimineata” din mai 1912, cind se implineau 100 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia. Informaţii despre aceasă imagine găsiţi deschizînd acest link:
mateiudrea.wordpress.com/2012/11/03/originea-rusofobiei-la-romani/
Se pare că neruşinarea la unii indivizi de peste Prut nu are margini.

Februarie 27, 2014 at 17:02 Răspunde
 
un patriot

Frati Basarabeni!
Romanii si Romania va iubeste!
Nu suntem nici noi perfecti dar noi va iubim si va steptam cu multa nerabdare in bratele noastre.Sangele apa nu se face!
Fiti atenti si vigilenti la propagande si provocari si dezinformari KGB-iste!
Noi tot poporul roman de la vladica la opinca,de la putere la opozitie,de la guvernanti la poporul simplu,intelectuali,preoti si oameni simpli,romani,tigani,moldoveni,ardeleni,munteni,olteni,banateni,dobrogeni,toata suflarea romaneasca va doreste,va iubeste,va steapta si viseaza la Unirea cea Mare.
Voi sunteti inima noastra,patima noastra,durerea noastra,sangele nostru.
Veniti,Stefan va asteapta la Putna,Eminescu la Bucuresti,Avram Iancu in Ardeal,regele Ferdinand unificatorul la Curtea de Arges.
Noi suntem ai vostri/voi sunteti ai nostri.
Avem aceiasi limba,acelasi dor,aceiasi lacrima,aceiasi inima.
Bucuriile voastre sunt si bucuriile noastre.
Scarbele voastre sunt si scarbele noastre.
Slabiciunile voastre sunt si slabiciunile noastre.
Visele voastre sunt si visele noastre.
Luati pilda de la rusii din Crimeea.Iesiti in strada si cereti referendum pentru unirea cu Romania.
Noi va asteptam pe malul Prutului.
Acum ori niciodata,croieste-ti alta soarta!

Martie 17, 2014 at 17:48 Răspunde
 
un patriot

George Coşbuc
Decebal către popor

Viaţa asta-i bun pierdut
Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
Şi-acum ar vrea un neam călău
S-arunce jug în gâtul tău:
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem şi-al doilea rău?

Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit.

Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi orişicând,
E plânset în zadar!

Iar a tăcea şi laşii ştiu!
Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
Să râdă! Bunii râd şi cad!
Să râdem, dar, viteaz răsad,
Să fie-un hohotit şi-un chiu
Din ceruri până-n iad!

De-ar curge sângele pârău,
Nebiruit e braţul tău
Când morţii-n faţă nu tresari!
Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
Când râzi de ce se tem mai rău
Duşmanii tăi cei tari.

Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
Zamolxe, c-un întreg popor
De zei, i-am întreba: ce vor?
Şi nu le-am da nici lor pământ
Căci ei au cerul lor!

Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
E rău destul că ne-am născut:
Dar cui i-e frică de război
E liber de-a pleca napoi,
Iar cine-i vânzător vândut
Să iasă dintre noi!

Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Duşmanii lângă noi!

Martie 17, 2014 at 17:51 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog