BlogPost.Timpul.md

Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie în cazul TV7

Screen Shot 2013-12-25 at 8.36.23 AM

Zilele trecute pe frecvența deținută legal de postul TV7, NTV Rusia a difuzat un material video cu privire la Transnistria. Presa de la Chișinău s-a aprins și, în loc să stopeze acea manipulare, după cum au scris, au făcut share la acel material video ca să-l vadă încă mai multe persoane.

Poziția mea de ieri a rămas neclintită și azi în cazul TV7, deoarece, după cum a scris și Natalia Davidovici pe Facebook, între aceste două posturi există un contract încheiat, prin care TV7 are drepturile de retransmitere a postului rusesc NTV, așa cum o face Prime cu Pervîi Canal, cum o face Dixi cu CTC și tot așa mai departe. Puțin știu, dar, în aceste contracte este clar definit și separate atribuțiile părților, precum și spațiul de antenă oferit celor două posturi, unul de bază, cu licență, iar celălalt retransmis, conform conceptului și licenței de emisie.

Astfel, ora la care a fost difuzat acel material video este timpul de antenă al NTV, la care, conform art. 2 Codul audiovizualului, TV7 este în imposibilitatea intervenirii și să modifice cele retransmise. Or, art. 2 lit. b) definește destul de clar termenul de retransmisie, care înseamnă – captare şi transmitere simultană a serviciilor de programe sau a unor părţi importante din asemenea servicii, prin orice mijloace tehnice, în integralitatea lor şi fără nici o modificare, difuzate de radiodifuzori şi destinate recepţionării de către public.

Pornind de la acest articol din Cod, nu înțeleg criticile în adresa TV7, în adresa deputatului Chiril Lucinschi și acuzațiile precum că acesta promovează interesele Rusiei prin postul său de televiziune. Nu știu cine, dar încearcă să utilizeze acest caz și transformă totul într-o „telenovelă” urâtă.

În continuare, Codul audiovizualului la art. 7 alin. (1) prevede că: în spiritul respectării libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului, prin transmisia şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului.

Nu aș fi de partea cuiva, în special a rușilor, dar haideți să fim sinceri și să recunoaștem că Moldova a fost ticsită cu ruși, iar în acest caz ei tot au dreptul la opinie, precum și pentru aceștia la fel trebuie asigurat pluralismul politic și sociale. Anume filmul difuzat despre Transnistria, indiferent că este manipulator sau nu, în mare parte a aranjat acea populație încă fidelă și dornică de Rusia.

Cu privire la drepturile TV7 asupra modificărilor permise în timpul retransmisiei unor programe, așa cum se retransmit programele NTV, constatăm că de fapt drepturile devin obligativitate dacă raportăm la art. 19 (3) din CA, unde este scris: … începînd cu 1 iulie 2013, distribuitorii de servicii acoperă publicitatea şi teleshoppingul din serviciile de programe străine retransmise. În continuare, la art. 22 găsim o nouă obligație, anume la alin. 2, unde este clar stipulat: Radiodifuzorii care retransmit vor acoperi publicitatea retranslată din alt stat, ţară de origine a canalului retransmis.

Pe de altă parte, dacă un post TV din România, retransmis pe teritoriul Moldovei, ar difuza un film despre Basarabia, în același concept cum este și cel despre Transnitria, oare care ar fi reacția societății civile și a presei?

Așadar, recomand să nu ne îmbătăm cu apă din ploaie și haideți să recunoaștem măcar acum, după zice de ani, că încă putem fi loviți puternic de Rusia, iar conflictul și cenzura TV nu este soluția de convingere a oamenilor cum să aleagă între bine și rău.

REFERINȚE: Nu mințiți poporul cu televizorul. Cele mai vizionate posturi TV din RM sunt controlate de Federația Rusă

(ALO, SIS?) TV7 traduce ”Servesc Rusia!” în “Servesc Patria!”

vox.publika.md
Corneliu Gandrabur
Posibilitatea de a alege?

Totuși, „acordarea accesului la informaţie reieşind din forma de reprezentare a informaţiei sau purtătorul informaţiei este realizată în preponderenţă de democraţii discutate. Acest concept realizează o abordare generalizată a accesului la informaţie, şi este aplicabil în toate domeniile societății. Acest concept implementează mai adecvat principiile fundamentale democratice”, explică Sergiu Ostaf, de la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, în „Studiul comparativ al dreptului de acces la informație în țările cu democrație consolidate”. Altfel spus, felul în care este prezentată informația, dar și diversitatea surselor este la fel de importantă precum este posibilitatea de a o alege. 

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Jaylin

Ooooh mein Gott, der sieht ja sooooo lecker aus, den muss ich unbedingt nachmachen :)In der Advents- bzw. Wetznachisheit backe ich total gerne den Gewürzkuchen meiner Mama nach :)Liebe Grüße!

August 10, 2016 at 08:00 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog