BlogPost.Timpul.md

Întreprinderea S.A. Aroma în faliment

Fabrica AROMA din Chișinău

Societatea pe Acțiuni Aroma, la care statul deține pachetul majoritar de acțiuni, a intrat în faliment, în urma votului creditorilor la ședința din 6 septembrie 2013, la care reprezentantul Ministerul Finanțelor nu a participat, deși deține creanță impunătoare.

Pentru data de 6 septembrie a fost numită ședința repetată a Adunării creditorilor S.A. ”Aroma”. Prima ședință a fost pe data de 23 august 203, însă nu a întrunit cvorumul necesar pentru a fi deliberativă.

Unii creditori spun că la ședința din 23 august 2013 intenționat nu a fost asigurat cvorumul, deoarece, potrivit Legii insolvabilității pentru ca Adunarea creditorilor să adopte o hotărâre legală este necesar ca aceasta să întrunească numărul de voturi a 50%+1 din numărul total al creditorilor cu drept de vot participanți la ședință, precum și cu condiția că aceștia dețin peste 50% din suma totală a creanțelor validate, iar la adunarea repetată de votează doar cu creanța și nu este nevoie de întrunit votul numeric, ceea ce a permis la doi creditori, care dețin creanțele majoritare, să hotărască asupra falimentului întreprinderii.

Administratorul procesului de insolvabilitate, numit la 1 aprilie 2013 de Curtea de Apel Chișinău, odată cu intentarea procedurii de insolvabilitate, a prezentat în cadrul ședinței raportul său, în care a arătat că întreprinderea are capacitatea de a ieși din insolvență cu aplicarea Planului procedurii de restructurare și nu recomanda falimentul, lichidarea întreprinderii.

Potrivit legii, prima la vot a fost supusă propunerea administratorului procesului de insolvabilitate – Aplicarea Planului procedurii de restructurare. Au participat la vot majoritatea creditorilor participanți la ședință, printre care și reprezentanții Victoriabank S.A., Banca de Economii S.A., FinComBank S.A.

Majoritatea creditorilor, printre care și Victoriabank S.A., au votat pentru aplicarea Planului procedurii de restructurare, susținând astfel propunerea administratorului procesului de insolvabilitate. Banca de Economii SA și FinComBank S.A. au votat împotriva aplicării Planului procedurii de restructurare. Creditorii care au votat pentru aplicarea Planului nu au întrunit 50%+1 din totalul creanțelor validate, iar propunerea administratorului nu a fost aprobată.

În conformitate cu art. 114 Legea insolvabilității, în cazul când propunerea administratorului nu este votată, se aplică următoarea procedură prevăzută de lege. Astfel, datorită faptului că doi creditori, care dețin 62,8% din totalul creanțelor validare, participante la ședință, nu au votat pentru restructurarea întreprinderii, a fost aplicată, automat, următoarea procedură prevăzută de lege – falimentul.

În continuare, Banca de Economii S.A. și FinComBank S.A., deținând majoritatea creanțelor, din cele peste 252 mln de lei validate, au ales în calitate de lichidator pe Dumitru Chicu, deși întrebarea nu era pe ordinea de zi. Pentru alegerea lui Chicu în calitate de lichidator au votat doar doi creditori, nominalizați mai sus, unul a fost împotrivă, restul nu au participat la votare, deoarece numirea lichidatorului a fost ilegală, în opinia acestora.

Reprezentantul Victoriabank S.A. a declarat că Dumitru Chicu este persoana de serviciu a Băncii de Economii S.A. și este pus lichidator sau administrator la mai multe întreprinderi unde banca deține creanțe. Reprezentantul BEM a respins acuzațiile și a susținut că alegerea acestuia în calitate de lichidator este absolut legală, iar Legea prevede că lichidatorul este ales de Adunarea creditorilor, apoi confirmat de instanța de insolvabilitate.

Pentru intentarea definitivă a procedurii falimentului este necesar ca instanța de insolvabilitate să se expună asupra Procesului-verbal, cu emiterea unei Încheieri prin care confirmă sau anulează hotărârile Adunării creditorilor din 6 septembrie 2013.

Amintim că S.A. ”Aroma” a fost fondată în anul 1898 și a fost lider între producătorii de vinuri din Moldova, cu istorie bogată și produse cunoscute în întreaga lume.

Corneliu Gandrabur (observator.md)

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog