
Sunt fascinat de chinezi.
Oamenii aceştia sunt, fără doar şi poate, de pe altă planetă. Am citit zilele trecute o ştire şi chiar am vizionat şi un videoclip de prezentare a unei invenţii care revoluţionează – nu în România, ci în societăţile cu adevărat civilizate – întreg sistemul de transporturi în mediul urban. Proiectul realizat de chinezi – nu doar pe hârtie, ci şi în lumea reală – se numeşte 3D Express Coach şi a fost inclus de revista Times în topul celor mai bune 50 de invenţii. Ştiu că v-am făcut foarte curioşi. Şi eu am fost foarte încântat când am auzit această ştire, mai ales că sunt foarte pasionat de tehnologiile care apar în lumile civilizate, special realizate pentru a ne uşura viaţa. Trenul arată cam aşa…
După ce am revenit pe … Planetă, am început să mă simt frustrat. Din ce în ce mai frustrat. De ce? Pentru că mi-am adus aminte în ce ţară trăiesc. În contextul în care alţii – americanii, chinezii etc. – construiesc tot felul de grozăvii, de parcă tu ai fi în anul 1900 şi ei în 2100, noi nu reuşim … practic, nimic. Nu am reuşit să trasăm “linii” de asfalt prin câmpie, când alţii au autostrăzi prin munţi. Nu reuşim să punem capacele de canalizare la acelaşi nivel cu asfaltul, în contextul în care alţii au construit de ani buni poduri suspendate sau tunele prin apă prin care maşinile chiar circulă.
Dacă tot nu am fost în stare de nimic şi – haideţi să nu ne mai ascundem după corcoduş – am avut parte şi de guvernări ticăloase, nu totalmente incompetente, măcar puteam fi deştepţi cu bani mult mai puţini. La un moment dat, am prezentat o strategie pe care eu am gândit-o şi care ar putea impulsiona turismul românesc. Ţin să precizez că nu am trimis rachete pe Marte sau am operat pe cord deschis, ci mi-am pus un pic mintea la contribuţie şi am făcut un pic de ordine şi logică în gândire. Nimic complicat. Aşadar, reiau ce am spus acum ceva timp… formula e una realmente banală şi ar putea fi rezumată aşa: aeroporturi internaţionale + autostrăzi strategic construite = turism performant.
Cu toate că ne încăpăţânăm să-l numim Ministerul Transporturilor şi … al Infrastructurii – de parcă transporturile ar putea fi posibile în absenţa infrastructurii rutiere – am ajuns la concluzia că nici macar nu ne trebuie mii de kilometri de autrostradă construiţi “a proasta”, ci cateva sute de kilometri construiţi strategic.
La ce anume mă refer mai exact? Haideţi să vă dau un mic exemplu. Imaginaţi-vă că sunteţi un turist din Franţa dornic să vadă Delta Dunării. Cum faceţi? Veniţi cu masina sau bicicleta din Franţa până în Deltă? Cu siguranţă că nu. Cei care vor face asta nu sunt decât nişte exhibiţionişti, cazuri foarte rare. Majoritatea va recurge la transportul aerian până la … Bucureşti, după care va apela la autobuze până la Tulcea, iar de acolo va lua un alt autobuz până în Deltă. Destul de complicat dacă e să ţinem cont şi de calitatea precară a drumurilor din ţară, nu? O soluţie? Pai ar trebui ca statul român să înceapă modernizarea aeroportului Mihail Kogălniceanu din judeţul Tulcea şi să-l transforme într-un aeroport internaţional. Construcţia de autostrăzi ar trebui să înceapă de la acel aeroport, sub formă de raze, până la punctele de atracţie turistică.
Am luat ca un prim exemplu Delta Dunării, deoarece e mai aproape de mine. Acelaşi principiu ar putea fi aplicat şi pentru nordul Moldovei, care este o altă atracţie turistică pentru mulţi străini. Să înceapă modernizarea aeroportului fals-numit “Internaţional Ştefan cel Mare din Suceava” (deoarece efectuează numai zboruri interne: Bucureşti, Timişoara, Sibiu) şi ridicarea sa la rang de aeroport internaţional, dar unul pe bune, cu toate facilităţile. Şi asa mai departe: aeroport internaţional Ploieşti sau Braşov şi autostrăzi de acolo la cele mai importante staţiuni montane, aeroport modernizat şi … internaţional (internaţional pe bune, nu doar cu numele) Mihail Kogălniceanu Constanţa şi construirea de autostrăzi de la aeroport până în Mamaia şi restul staţiunilor de pe litoralul românesc până la Vama Veche.
Astfel vom fi scutiţi de autostrăzi inutile, fără potenţial turistic şi foarte costisitoare, precum Turda şi Gilău. Consider cu tărie că este o soluţie viabilă pentru guvernanţi, şi anume construcţia unor autostrăzi strategic poziţionate. Minte este, nu cred că sunt primul care a venit cu această idee. Problema este că nu se vrea. De ce? Pentru că furtul s-ar minimaliza şi nu ăsta este interesul guvernanţilor, oricare ar fi ei.
Sursa: gzt.ro
