BlogPost.Timpul.md
www.munteanu.md17.08.2013

(ne)Teama de a fi român

 
Bloggeri / autori
 

Trebuie sa recunoaştem cu sinceritate, dar şi cu multă îngrijorare, că astăzi, la fel ca acum 20, 15, 10 sau 5 ani în urmă, cetăţenii Republica Moldova, care se declară a fi români, sunt priviţi de marea majoritate a concetăţenilor noştri, cu o anumită doză de circumspecţie, neîncredere, aş spune chiar.
Dacă zici că eşti român din Basarabia, cu siguranţă interlocutorul, mai ales dacă este vreun funcţionăraş de stat, te va privi cu multă atenţie, din cap până- n picioare şi de la picioare până- n cap, se va încrunta uşor, va strâmba din sprâncene şi chiar poţi să te alegi cu o replică de genul: „Ei, şî di unde mă rog, eşti mătăluţă român, dacă văd din acte, că te-ai născut la Rădeni, Străşeni şi acum locuieşti la Codru, lângă Chişinău?”. Din contra, dacă declari că eşti rus sau rusoaică, ucrainean sau ucraineancă, găgăuz sau găgăuzoaică, bulgar sau bulgăroaică, slujbaşul nostru, foarte grav şi plin de respect amestecat cu-n soi de adulaţie băloasă, te va ameţi de atenţie deosebită şi băgare în seamă.

Acest specimen atitudinal nu este unul stihinic pentru Republica Moldova, ci mai degrabă îmbracă forma unui comportament uniform şi general acceptat, indicând într- o formă extrem de subtilă „temperatura” medie a societăţii, care nu a fost încă pregătită să accepte termenul „român”. Afirmaţia recentă a preşedintelui Traian Băsescu, conform căruia „majoritatea moldovenilor nu doresc unirea cu România”, prezentată de unele instituţii de presa, de la Chişinău, uşor tendenţios şi chiar speculativ, fără comentariile pertinente ale preşedintelui la această temă, trebuie înţeleasă prin prisma mai multor explicaţii, implicaţii şi precizări intrinseci.

Marea majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova, au fost, sunt şi vor fi mereu buni români, din păcate, basarabenii au fost şi rămân a fi ostaticii guvernanţilor de ieri şi de azi, de la Chişinău, care, din păcate sunt croiţi din altă stofă decât omul de rând, uneori şi „pe alocuri”, vorba unui fost-mare „prim”, numai bună pentru peticit. Dacă în orice ţară occidentală, politicienii sunt dependenţi de electorat, atunci la noi e tocmai invers, electoratul este dependent de politicieni, dacă în toate ţările normale politicienii sunt în serviciul popoului, atunci la noi poporul este în slujba (unor) politicieni, în toate ţările politicienii caută să le intre oamenilor în voie, iar la noi, oamenii sunt cuminţi ca nişte mieluşei, ca nu cumva să le tulbure liniştea noilor (vechi) guvernanţi. Dacă în toate ţările politicienii sunt „vârful de lance” al unei societăţi, atunci la noi mare majoritate, sunt precum bine spune regretatul Dumitru Matcovschi „cozi de topor”, care nu doresc altceva decât să fie „nacialnici”, să aibă imunitate, influenţă şi putere de decizie, iar unitatea de neam, limbă, istorie şi cultură sunt pentru ei, nişte imperative ilare, iar oamenii care le promovează nişte romantici cu stranietăţi.

La ultimul recensământ din 2004, realizat metodic şi cu multă acribie de către comuniştii lui Vladimir Voronin, s-au declarat români doar 1,9% din populaţia Republicii Moldova, asta pentru că oamenii au fost descurajaţi şi chiar împiedicaţi să se autoidentifice „români”, fiindu- le sugerat termenul mult mai comod de „moldovean” şi chiar cei care s-au încăpăţânat să se declare în faţa lui Voronin (a se înţelege Moscova) români, nu au încăput în datele recensământului, corectate atent la Preşedinţie sau la sediul de partid din strada Nicolae Iorga. Între 1-14 aprilie 2014, în Republica Moldova, Biroul Naţional de Statistică, va efectua următorul recensământ al populaţiei.

Trebuie să ne angajăm în popularizarea acestui viitor recensământ, să încurajăm pe toţi basarabenii să se declare români, vorbitori de limbă română, să creăm un corp independent de monitorizare a procesului de colectare şi procesare a datelor (pentru că, sinceri să fim, credibilitatea actualei guvernări, rămasă fără coloană vertebrală, după scoaterea PL de la guvernare, a scăzut dramatic), pentru ca dilema pribegiei identitare din Republica Moldova să fie rezolvată definitiv şi irevocabil.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
IRINEI

Basarabeni,sa nu va fie frica sa va declarati romani !
Nu mai stati sub cizma strainilor comandati de la Moscova !
Apropiati-va de tara mama Romania care asteapta sa va ia in brate !

August 27, 2013 at 02:38 Răspunde
 
IO MOLDOVA

VREMEA CCCP A TRECUT SI NU MAI VINE NICIODATA,TIMPURILE SE SCHIMBA SI BASARABIA TREBUIE SA SE SCHIMBE,BASARABIA A FOST ROMANA SI LATINA SI O SA FIE PE VECI,RUSIA ACASA ,ACASA CU VOI!!AICI E DACIA(DACA NU VA PLACE SI VA E FRICA DE ROMANIA,CA ASA V O INVATAT RUSNACU CEL DESTEPT SI ATOTSTIUTOR )

August 28, 2013 at 15:17 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
www.munteanu.md22.07.2013

Partidul celor 7 pitici

 

Astăzi, câţiva deputaţi, foşti colegi de partid, au anunţat la o conferinţă de presă, din numele comanditarului „atacului raider” asupra Partidului Liberal, că s-a decis în taină, pe malul unui lac frumos de la Costeşti, Ialoveni (cu frigărui şi salată de varză), crearea unui nou partid politic. Motivul invocat este că, vezi Doamne!, nu e... (0 Partidul celor 7 pitici )

www.munteanu.md22.07.2013

Timofti pe urmele lui Stalin

 

Iosif Vissarionovici Djugaşvili, cunoscut sub pseudonimul de Stalin, obişnuia să discute îndelung cu Veaceslav Molotov (pe numele său adevărat Scriabin), care în anii cât Stalin a fost conducătorul URSS şi, implicit, a PCUS, a ocupat diferite funcţii în partid şi în stat, cele mai cunoscute fiind: Preşedinte al Internaţionalei Comuniste, Prim-Ministru al URSS şi Ministru... (1 Timofti pe urmele lui Stalin )

www.munteanu.md04.07.2013

Dijma verzilor pentru sapă

 

După ce recent Coaliţia pro Europeană, a hotărât să impoziteze serios tămâia, prescurile şi busuiocul, mai nou, aceştia au identificat o nouă sursă de formare a bugetului, hotărând să instituie amenzi, de până la 10 000 de lei, pentru, citez din proiectul de lege: „neîndeplinirea obligaţiei de distrugere a buruienilor de pe terenurile agricole”. Parcă îi şi văd... (0 Dijma verzilor pentru sapă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog