BlogPost.Timpul.md

Rușinea… de a fi moldovean

359939157_640
Imagine:vimeo.com
 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă, căreia s-au gândit să-i dea și foc; în alt sat, alți derbedei au molestat unui băiat cu probleme psihice. Na! Vă mai mândriți că sunteți moldoveni? Ipocriților!

Ceea ce pentru o țară civilizată poate reprezenta o nenorocire, în Moldova este o faptă cât se poate de comună. Pe nimeni nu miră o bătaie între bețivii satului. Pe nimeni nu miră un viol, un incest. Aceste chestii sunt pentru grupa mică. Adevărații bărbați ai Moldovei, de care unii se mândresc, au trecut clasa, au crescut și fac lucruri serioase: violuri în grup, incendierea victimelor. Șocant este altceva – faptul că “bărbații neamului” stau astăzi slobozi, după ce au fost lăsați la glie de un mândru judecător. Acum, probabil, planifică ceva și mai măreț, și mai grandios. Ceva cu care să spargă gura târgului. Mândriți-vă cu ei, ipocriți cu doi neuroni.

Am fost de curând prin satele Moldovei. Inclusiv prin cel de baștină, Cuizăuca, raionul Rezina. Am ieșit în drum, cu Natalia, fetița mea de un an. Să-i arăt ulițele prăfuite de care, recunosc, mi-e dor câteodată. Oprește o mașină. Muzica dată la maximum. Roata din față spartă. Din mașină coboară, ba nu, cade la propriu un fost coleg de școală. Îl văd că vine direct la mine. Nu prea pricep ce spune, pentru că starea în care se află depășise de mult orice nivel acceptabil de beție. Era într-un hal fără de hal. I-am zis să se țină departe de mine. Nu aveam chef să-i provoc coșmaruri nocturne copilului meu. A pornit în trombă. Nu știu ce vedea cu ochii aceia sticloși. Este o mare minune dacă în drumul său bezmetic nu a lovit pe cineva, vreun copil, vreun bătrân sau pur și simplu pe vreun ghinionist. Și de acest vlăstar al neamului să vă mândriți!

Le plângeți de milă celor 8 tineri care au murit în accidentul teribil din Chișinău? De ce? Nu vă gândiți că ei sunt ca niște sinucigași. Ne poate fi milă de părinți, de rude, de prieteni. Trăiesc o tragedie și mi se rupe inima când mă gândesc la ei. Dar dacă ești apt să iei decizii și, totuși, urci de bună voie și nesilit de nimeni într-o mașină cu un șofer beat, care conduce ca un bezmetic, atunci îți meriți soarta. Această mașină putea intra într-un autocar și putea omorî mulți alți oameni. La asta nu v-ați gândit? Știu, copiii erau cuminți, erau buni, vă mândreați cu ei. Nu vă vine să credeți că au putut urca toți într-o mașină. Șoferul, băiat bun, vă mândreați și cu el, nu puteți înțelege cum de a putut să se izbească de pom. E simplu, era beat. Nu mai fiți ipocriți. Tinerii provin din societatea cu care vă mândriți. În societatea moldovenească se bea pe rupte, se urcă la volan și se plânge ulterior. Eu i-aș da drept exemplu. Aș împânzi Moldova cu panouri pe care să fie poza mașinii lor după accident și fețele lor tinere, naive, teribiliste. Să vadă moldoveanul închis la minte ce înseamnă prostie, prostie, prostie și de o mie de ori prostie. Știu, este extrem de cinic, dar poate unii or sta acasă și n-or urca băuți la volan.

În loc de concluzie. Să nu mai fiți chiar atât de mândri că sunteți moldoveni. Să vă fie și oleacă de rușine.

sursa: cojocari.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
ion

Esti un prost. Ce are apartenenta etnica cu crimele, dobitocanule!? In Germania unul a postat pe site ca e gata sa manince un om, si al dobitoc i s-a oferit. Acum toti nemtii trebuie sa spuna ca le e rusine sa fie nemti?
Trebuie sa fii mare prostalan sa crezi asa…
Ori daca ai scris articolul asta aiurea, in care incerci sa legi viciile intregului glob pamintesc de natiunea moldava, crezi ca esti mai teafar la minte?
MAi debilule, eu sunt mindru ca sunt Moldovean, pentru ca ma mai mindresc si cu moldovenii mei, ca Druta, Volontir, Doga si altii…
Dar tu prostanacule, in loc sa-i spui colegului de clasa ca e un bou betiv, vii si scrii articole prostesti la adresa natiunii mele.
Tiganii, si aceia sunt mai mindri ca sunt tigani… cu toata prostimea lor… dar tu o sa ramii pe veci un dobitocan… si mi-e teama sa ma gindesc ce o sa fie cu copilul tau…sper sa aiba o educatie omeneasca.

P.S. Daca scrii cu „” inca nu inseamna ca esti mare carturar si intelept)))

August 16, 2013 at 14:35 Răspunde
 
Roman

Am vrut şi eu să scriu ceva asemănător, dar văd că este deja.
Bravo!!!

August 17, 2013 at 14:37 Răspunde
 
D(R)acu

Daca imi este permis as vrea sa raspund la prima intrebare a autorului „Ce fel de natie suntem noi, moldovenii?” si mi-as dori sa facem un exercitiu de imaginatie.
Pentru cei care isi mai aduc aminte, intre 1799-1815 exista un Imperiu puternic in Europa, condus de Napoleon Bonaparte (avand in componenta crema statelor europene actuale -Spania, Germania, Italia, Austria, Belgia,Croatia, Lithuania, Muntenegru, Polonia,Olanda, Slovenia, Elvetia si bineinteles Franta. Ei, pe la 1806, rusii s-au simtit amenintati de francezi si, ca niste „strategi nevoie mare” si-au bagat 40.000 de soldati in prinicipatele Dunarene (Moldova si Tara Romaneasca) cu acordul lui Alexandru Moruzi(domnitor al Moldovei pus de francezi-aliati ai Turciei; insa dupa ce s-a vazut pe tron a inceput, ca un bun frate moldovan, sa treaca de partea politicii rusești, țesând intrigi împotriva Franței.
Principatele romanesti (Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca) plateau tribut din greu si ani de zile(Neatarnarea NEAMULUI- poate mai exista macar un singur om drept sa stie cu ce se mananca aia) sa NU fie parte a Imperiului Otoman. Turcii (alta natie de aroganti) s-au simtit ofensati si au declarat razboi Rusiei la 1806 (nu stiau saracii cu cine se pun). Rusia nu avea timp de nimicuri pe vremea aia ca se batea cu alti cai mai mari. In momentul in care s-a mai linisti conflictul cu Franta, pe la 1810, au inceput incetisor sa aiba grija si de turci. La 1812 aveau sa ii rezolve complet. Cu ocazia asta au descoperit Basarabia (aveau trupele stationare acolo) si si-au dat seama ca nu-i poate lasa pe turci nepedepsiti si pretindeau turcilor Principatele Dunarene (rusii astia nu au limite_)
Amenintati fiind de Franta, s-au multumit la momentul respectiv doar cu Basarabia, printr-o manevra ce încălca practica internațională și normele de drept existente la moment deoarece Imperiul Otoman NU DETINEA tinuturile statelor tributare.
Asa a ajuns Basarabia la rusi, ce s-a intamplat dupa aceea intr-un alt episod, daca mi-i cu invoiala
Cam atat pe astazi.
La revedere

August 16, 2013 at 19:58 Răspunde
 
anatol

Ion, da mi voie sa te contrazic, ” cu o floare nu se face primavara” cu un artist sau doi de valoare nu cultivi o natie, sunt mandria moldovei dar majoritatea sunt precum desrie articolul, din pacate .
Decat ne-am revolta in fata adevarului care doare mai bine am cauta valorile care sa ne faca cinste si sa renegam tot raul. Dar scimbare se incepe cu mine, cu tine si asa mai departe, sa nu asteptam ca guvernanti sa se faca mai buni si apoi noi, ca in veci nu mai vine schimbarea asa.

August 17, 2013 at 11:22 Răspunde
 
cristina

eu zik asa…sunt mindra ca sunt o moldoveanca din talpa….nu ma mandresc cu toti betivanii si criminalii de la noi din tara….dar e tarisoara in care m-am nascut, e tarisoara in care am cele m-ai frumoase amintiri si o iubesc si ma mandrsec cu faptul ca m-am nascut anume aici…Caci la urma urmei cum est eo vorba „gradina fara uscaturi nu exista”…..si cred ca este foarte urat din partea autorului sa scrie atat de urat despre natia lui, caci este moldovean si el la urma urmei, iar daca intr-atat de tare nu ii place ca ste moldovean…lasa sa se duca in alta tara, sa capete cetatenia unei alte tari si atunci poate va fi mandru cu cetatenia ce o va avea – cea nu de moldovean.

August 21, 2013 at 13:22 Răspunde
 
anonim

Problema este ca n-e facem de rusine cu pleava moldovei.Toti sunteti la fel niste hoti,betivi,criminali,viiolatori,inculti,adica cu alte cuvinte oaia neagra a Romaniei.Sa va fie rusine nu sa va faliti cu rasa de kk de o purtati.

Aprilie 28, 2016 at 06:56 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

Cine este de vină că orașul Chișinău arată ca Kabulul?

 

Vin recent din Chișinău. O concluzie la cald. Nu-mi place Chișinăul. Nu-mi place pentru că a devenit urât și murdar. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (9 Cine este de vină că orașul Chișinău arată ca Kabulul? )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog