BlogPost.Timpul.md

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani.

Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu dăruire în domeniul ştiinţei. A rezolvat recent varianta generalizată a uneia din problemele faimoase ale teoriei calitative a ecuaţiilor diferenţiale – Problema Centrului şi a Focarului, formulată de marele savant francez Henri Poincaré (1854-1912).

În limbaj de specialitate, această problemă constă în „determinarea invarianților care deosebesc centrul (traiectoriile, ce înconjoară punctul singular din originea de coordonate, sunt închise) de focar (traiectoriile, ce înconjoară același punct singular, sunt în formă de spirală) a sistemelor de ecuații diferențiale polinomiale cu omogenități neliniare”. Problema formulată de către matematicianul francez în anii 1880-1882 s-a dovedit a fi foarte complicată, fiindu-i consacrate mii de lucrări în ţările cele mai avansate din punct de vedere ştiinţific, iar în Republica Moldova – aproape o sută de lucrări.

Prof. Mihail Popa a mers pe propria cale de soluţionare a problemei, punând la bază realizările predecesorilor săi (Lie, Sibirschi, Lyapunov, Hilbert ş.a.). În urma cercetărilor, împreună cu discipolii săi, s-a reuşit înaintarea unei ipoteze argumentate, potrivit căreia „estimaţia numerică obţinută formează hotarul finit de sus al numărului de mărimi Lyapunov ce rezolvă completamente problema generalizată a centrului și focarului pentru fiecare sistem diferențial polinomial în parte”.

Nu ne rămâne decât să sperăm că această realizare va primi recunoaşterea cuvenită pe plan internaţional, dar şi acasă, acolo unde avem nevoie de promovarea valorilor şi meritocraţiei în toate domeniile, inclusiv în ştiinţă.

Mai multă informație despre realizarea științifică extraordinară și despre autorul acesteia poate fi găsită în articolul „Matematicianul Mihail Popa la ceas de glorie: 130 de ani de zbucium pentru soluţionarea problemei lui Poincaré”, autori – Mitrofan Ciobanu, președintele Societății de Matematică din R.Moldova, Svetlana COJOCARU, directorul IMI, Alexandru Șubă, vicedirector al IMI şi Tatiana Rotaru, jurnalistă, publicat pe site-ul CNAA (din care am utilizat unele date incluse în prezenta postare).

sursa: cuciureanul.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

Cine este de vină că orașul Chișinău arată ca Kabulul?

 

Vin recent din Chișinău. O concluzie la cald. Nu-mi place Chișinăul. Nu-mi place pentru că a devenit urât și murdar. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (9 Cine este de vină că orașul Chișinău arată ca Kabulul? )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog