BlogPost.Timpul.md

China de dincolo de Zid (jurnal de călătorie)

china-sky_1814294b
 

Prima impresie puternică, pentru un cetăţean dintr-o ţară a dimensiunilor mici, atunci când ajunge în China, este aeroportul din Beijing. Un aeroport imens, la propriu! Până la hala de bagaje ajungi cu trenul! Imediat după uşa aeroportului trăieşti un adevărat şoc termic – multe grade Celsius şi umiditate pe măsură. Drumul de la aeroport până în Beijing nu te lasă indiferent. Autostradă modernă, curată, cu fâşii verzi şi îngrijite pe margini, pe unii piloni de iluminare stradală observ baterii solare. (Printre altele, în China este amplasată una dintre cele mai mari fabrici din lume de producere a bateriilor solare, iar statul promovează instalarea acestor baterii, dar şi a altor surse de energie regenerabilă. Rezultatul se observă pe acoperişul caselor de prin oraşe.)

Pe lângă autobuzul nostru trec multe maşini bune, mărci şi modele apreciate în Europa. Aşteptările şi ideile preconcepute de acasă despre China şi primele impresii „de la faţa locului”, ca să utilizez o expresie de-a noastră, a jurnaliştilor, provoacă un mic haos în capul meu. După câteva minute de privit pe fereastra autobuzului,  primul gând care „mă roade”, amestecat cu un fel de frică profesională, este să nu fiu prizonierul unei realităţi deformate despre China, să nu mă las cucerit doar de o parte a realităţii şi să nu observ şi celelalte culori din viaţa multicoloră a chinezilor.

Chinezii au un vis

După câteva zile pe pământ chinezesc încep să înţeleg că în arhitectura politicii de stat este pusă şi ideea că: istoric naţiunea chineză este una formatoare de civilizaţie şi dacă în anumite perioade de timp acest statut a fost pierdut, acum naţiunea chineză are ambiţia şi capacitatea de a-şi recăpăta şi de a-şi impune un prim-rol în formarea istoriei contemporane. La cel mai înalt nivel în stat se vorbeşte despre „Visul chinezesc”. Şi nu este doar o expresie frumoasă, ci o adevărată strategie politică, care are la bază următoarele puncte cheie:  marea renaştere a naţiunii chinezeşti,  dezvoltarea statului şi fericirea poporului. Aceste obiective pot fi atinse prin reforme şi inovare, dar şi prin recultivarea conştiinţei de mare popor şi civilizaţie, precum şi prin dezvoltarea spiritului patriotic, rezultă din declaraţiile şi textele oficiale.

Prin urmare,  concluzia este simplă: Dragonul roşu s-a trezit! Lumea trebuie să-i audă vocea şi să ţină cont de ceea ce spune şi cum spune!

Infrastructura şi economia

Chinezii au înţeles că infrastructura este adevăratul sistem vascular, care întreţine şi dă vigoare economiei. De aceea nu se zgârcesc să cheltuiască bani mulţi  pentru construcţia de autostrăzi, căi ferate, inclusiv de mare viteză, şi poduri. De exemplu, podul peste fluviul galben Huanghe este cel mai lung din Asia peste un râu, iar metroul din Shanghai este în top trei la nivel mondial, alături de cel din Londra şi New York. Iar în următorii ani, ţinând cont de ritmurile cu care se lărgeşte, va deveni cea mai mare reţea de metrou din lume, cu o lungime de 600 kilometri în 2015 şi 800 kilometri în anul 2020, de la lungimea actuală de peste 400 kilometri.

Picture-1222

Anual, în acest scop, vor fi alocate circa 3 miliarde de yuani, adică aproape 500 de milioane de dolari. Mai mult, metroul din Shanghai dispune de 29 kilometri de cale ferată pe care circulă un tren pe perne magnetice, ce dezvoltă o viteză de 430 km/h. Administraţia metroului afirmă că aceasta este singura reţea comercială de acest fel din lume. Merită de menţionat că lucrările de construcţie a metroului din Shanghai au început în anul 1993, adică acum 20 de ani, o perioadă record pentru o construcţie de o asemenea anvergură.

Când vine vorba de economie, chinezii sunt destul de realişti. Da, suntem a doua cea mai mare economie a lumii, după mărimea Produsului Intern Brut, dar după PIB pe cap de locuitor, adică 5000 USD per capita, suntem încă o ţară în curs de dezvoltare şi avem mult de lucru, recunosc oficialii cu care am discutat.

De aceea, obiectivul primordial până în anul 2020 este dublarea PIB-ul, în comparaţie cu anul 2010, scop stabilit de Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez.

În provincia Shan Dong, una dintre cele mai dezvoltate din China, am înţeles mai bine cum văd chinezii perspectivele economice. „Din păcate sectorul de servicii nu este prea dezvoltat, cu o pondere de 40% din PIB-ul regiunii şi depunem eforturi ca să creştem cota serviciilor”, potrivit unui reprezentant al administraţiei din provincie.  Tot de la el aflăm că businessul privat este destul de prezent în economia chineză, cel puţin în provincia Shan Dong, unde cota este de 50 la sută. Iar această tendinţă se extinde dinspre cele mai dezvoltate provincii spre cele rămase în urmă.

Atragerea capitalului privat în economie nu se face obligatoriu prin mecanismul privatizărilor. Chinezii sunt chiar destul de atenţi atunci când este vorba de transmiterea proprietăţii statului în mâinile privaţilor. „Privatizarea nu este factorul principal, ci reformele şi piaţa. Am văzut în Europa companii mari care s-au rupt în entităţi mai mici după privatizare. Aceasta este o adevărată tragedie, considerăm noi”, primim răspuns la întrebarea noastră despre privatizări.

Agricultura

Picture-860

Pe lângă structura economiei, care-i nemulţumeşte pe chinezi, o altă problemă este sectorul rural, cu cea mai săracă populaţie din China. „Sectorul agricol este mult în urma celui industrial, iar ţăranii sunt cea mai săracă pătură socială. De aceea statul şi-a pus drept scop să dezvolte agricultura”, aflăm într-o cooperativă agricolă. Cum o vor face, urmează să vedem. Ce este sigur, dezvoltarea agriculturii  nu se face prin împroprietărirea locuitorilor de la ţară. Pământul aparţine statului şi este doar dat în folosinţă agricultorilor. În schimb, ţăranii sunt scutiţi de plata impozitelor, statul oferă suport cooperativelor agricole pentru procurarea tehnicii moderne şi îşi asumă responsabilitatea de a pregăti specialişti calificaţi pentru sectorul agricol. Cea m-a mirat mult, cetăţean născut în ţara ciornoziomului, sunt recoltele date de pământul lutos al Chinei, mai exact al provinciei Shan Dong. Am rămas aproape mut să văd adevărate râpe, ar spune moldovenii, bine prelucrate, orice petec de pământ îngrijit. Poate e timpul să nu ne mai lăudăm şi să învăţăm şi de la alţii cum se mai face agricultură. Sigur, chinezii nu au cea mai performantă agricultură, dar am observat că sunt conştienţi de acest lucru şi vor să-l schimbe. Totodată, ţin se menţionez că am fost în regiunea cu cel mai dezvoltat sector agricol din ţară. În alte regiuni, mai puţin dezvoltate, am înţeles că lucrurile stau mult mai prost, iar sărăcia din mediul rural e şi mai profundă.

Tinerii

Picture-729

În Beijing şi Shanghai am văzut mulţi tineri îmbrăcaţi modern, cu frizuri moderne. Iarăşi  mi-a fost făcută ţăndări o idee preconcepută de acasă (Mă aşteptam să văd doar comsomolişti îndoctrinaţi) . Există şi o altfel de Chină decât cea din unele ştiri.

La posturile de televiziune chineze, deşi nu înţelegeam ce se vorbeşte, am văzut multe emisiuni gen „Vocea României” sau „Fabrica de staruri”, unde se cântă muzică modernă. În general, tinerii chinezi sunt influenţaţi de cultura occidentală.

China se schimbă şi se vede cu ochiul liber.  Altceva este că în China există un anumit model de guvernare, care unora le place sau nu le place.

Dar în acest material mi-am propus să nu vorbesc despre sistemul de guvernare din China. Chiar şi o vizită de zece zile este prea puţin ca să înţelegi în detalii anumite lucruri. Poate cu ocazia altei vizite o să încerc să vorbesc şi despre sistemul politic.

Istoria

Chinezii ştiu să-şi respecte istoria. Iar edilii din Chişinău ar fi bine să facă o vizită de documentare în Beijing, vor avea o ocazie bună să înveţe nişte lucruri. De exemplu, oraşul vechi este acum un adevărat şantier. Chinezii consolidează şi reconstruiesc istoria Beijingului, cu ulicioarele înguste şi căsuţele mici. În vizor sunt şi clădirile urâte comuniste, un fel de „hruşciovşci”, de la noi. La întrebarea noastră de ce nu sunt demolate aceste clădiri din zona centrală a oraşului, am primit un răspuns pe măsură. „Acestea fac parte din istoria noastră. Tinerii trebuie să vadă cum am trăit, cum trăim şi cum vom trăi.”  Chinezii nu se ruşinează de istoria lor, cu toate perioadele bune şi mai puţin bune. Marele gânditor chinez Confucius este reabilitat. Despre învăţămintele lui se vorbeşte la nivel înalt, iar templul lui Confucius, dar şi cimitirul unde este îngropat marele gânditor, dar şi miile de urmaşi ai lui, este bine îngrijit şi deschis tuturor turiştilor, atât cinezi, cât şi străini.

Concluzie

China este o ţară pe care, mulţi dintre noi, încă urmează să o descoperim şi s-o înţelegem. Sistemul politic, modul de guvernare, este de multe ori dur criticat de lumea occidentală. Şi poate au de ce. La sigur, istoria va arăta dacă  modelul chinezesc este o cale greşită sau una de succes. Cert este că chinezii nu vor să stea pe loc!

Sunt sigur că în scurta mea vizită prin China am reuşit să văd mai mult lucrurile bune, decât cele rele din această ţară. Dar îmi asum doza de subiectivism şi pozitivul din descriere. Pentru un cetăţean dintr-un mic stat zis democratic, unde de peste douăzeci de ani nu prea se face ceva sau, mai exact, nu se face nimic, unde politicienii nu prea au o viziune ce să facă şi cum să facă cu această ţară, China impresionează prin tenacitatea de a se mişca înainte, indiferent dacă guvernarea se numeşte comunistă şi pe majoritatea dintre noi acest lucru ne înspăimântă.

sursa: vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog