BlogPost.Timpul.md

Bunul barbar

 
Bloggeri / autori
 

Au trecut aproape șapte ani. Istoria cochetă despre bunul barbar, cumanul catolic și civilizator de români, a intrat în adevărurile incontestabile ale civilizației maneliste românești. Neagu Djuvara, cu aer de aristocrat al istoriei și al scriiturii, a reușit să facă istoria pasională, ca un roman de dragoste pentru casnice.

Istoricii nu prea au atras atenția cochetărilor cumane ale lui Djuvara. În turnul lor de fildeș ei știau că Ivanco Basarab era muntean și ortodox. Dar Neagu Djuvara a reușit să acopere cu o foaie toate letopisețele și dosarele, care, parcă, erau așezate în ordine.

Reputatul medievist Matei Cazacu, stabilit la Paris, și tânărul istoric Dan Ioan Mureșan consideră că gluma a ajuns prea departe și cumani încep să devină toți românii.

De aia a apărut, după 7 ani, răspuns lui Neagu Djuvara: Ioan Basarab, un domn român la începuturile Țării Românești.

E o chestie de onoare. A istoricilor.

ioab_basa3Dd-530x530

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Calin R

Domnule Erizanu, reacţia dvs este una dogmatică sau ştiinţifică?
Eu nu văd nici o problemă în aceea că primii doi domnitori ai Ţării Româneşti au fost cumani şi catolici, fapt dealtfel explicat foarte nepărtinitor şi ştiinţific de Djuvara. Toate naţiile se nasc din amestecuri, iar naţia română s-a născut dintr-un substrat, dacii, un strat, coloniştii aduşi de Roma şi un adstrat, adica populaţiile migratoare. Acest lucru nu contrazice nicidecum teoria continuitatăţii daco-romanilor. În plus, N. Djuvara e singurul care explică, foarte convingător zic eu, de ce românii, deşi sunt băştinaşi, şi-au format atât de târziu, abia la sfârşitul secolului XIII, un stat al lor, prin comparaţie cu toţi vecinii, care au fost popoare migratoare. Djuvara nu a avut nici o intenţe să ponegrească latinitatea, ancestralitatea, tradiţia ortodoxă a poporului român. Dacă citiţi cărţile lui o să vedeţi că el nu este nicidecum un duşman al acestora, ci chiar un susţinător al teoriei continuităţii, un dezminţitor al tezelor aberante ale unor istorici străini.
Eu doar atât vreau să vă spun: cu încăpăţânări de-astea romantic-istorice, tipice erei Ceauşescu, pe care constat că din păcate le aveţi şi dvs, nu avem decât de pierdut.
Dumneavoastă măcar aţi citit cartea „Tochomerius – un domn de origine cumană la începuturile Ţării Rumâneşti” cuvânt cu cuvânt, domnule Erizanu?

August 19, 2013 at 14:20 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Lectură pentru stataliști

 

Această carte a apărut în 1980. În engleză. Și de atunci tot a fost reeditată. În 1990 a mai apărut o prefață cu realitățile de după 1989.  În 2007 a mai apărut o prefață. Cu noile realități ale UE. În 2000 a apărut în română. La Cartier. De azi găsiți în librăriile bune ediția a... (2 Lectură pentru stataliști )

100 de ani de la Pacea de la București

 

E caniculă. Bucureștii sunt goi. E momentul potrivit ca orașul să ofere spațiu și timp Simpozionulului  “Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913. Consecinţe asupra destinului armânilor.” Asociaţia Comunitatea Armână din România şi Societatea Culturală Aromână organizează împreună Simpozionul cultural cu tematică istorică, având titlul“Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913 – Consecinţe asupra destinului armânilor”. Simpozionul se... (0 100 de ani de la Pacea de la București )

Parisul & Londra

 

Londra a fost construită de țărani. Dar e locuită de orășeni. Parisul a fost construit de orășeni. Dar este locuit de țărani. Așa mi-a spus cândva tânărul meu prieten englez. Sper că n-am uitat detalii esențiale.   Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Parisul & Londra )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog