- BLOGPOST.timpul.md - http://blogpost.timpul.md -

Turism cu autostopul în Republica Moldova

Scris de: 3blogpost la data August 4, 2013 @ 12:09 in Traveling | No Comments

Meriţi infrastructură, dragă Basarabie.

Postarea aceasta şi-ar fi expus pe larg desfătările unei excursii în format ,,2+1″ la Nistru, însă starea năzuroasă a drumurilor şi a transportului ne-a sancţionat bunele intenţii de călătorie. Era cât pe-aci chiar să le saboteze, dar noi ne-am încăpăţânat în demers, deprinşi cu fandoselile politicianiştilor de la Chişinău, care umblă cu cioara vopsită pe la BERD şi BEI în căutare de finanţare a infrastructurii.

Am pornit spre satul Ţipova pentru că Victor, aflat pentru prima oară în dreapta Prutului, a ales între păduri, cetăţi şi mănăstiri cea de-a treia categorie. De la Gara de Nord am prins un autobuz învechit spre Rezina, care până la Orhei a şchiopătat, dar care apoi a recuperat ca o săniuţă în miez de tundră până în intersecţia spre satul Lalova. Un indicator ne-a informat că avem 16 km de parcurs până în Ţipova şi un autostopist de ocazie că mai trec maşini câteodată, dar depinde de norocul fiecăruia dacă opresc au ba. Dar să ştim noi sigur că maşină invers nu trece decât dimineaţa, din Lalova spre capitală.

că Dumnezeu ne-ar putea trimite un mijloc de transport pentru a ieşi din încurcătura itinerară, dar că pentru asta ar fi nevoie de câteva fapte bune, ori ce fel de fapte bune poţi iniţia şi finaliza într-un colţ de drum, lângă porumb, o căruţă şi cinci alţi subiecţi plini de speranţă? ,,Merg să îmbrăţişez un copac”, ne-a spus sigur pe sine. A îmbrăţişat copacul şi am pornit pe jos după o oră de aşteptări inutile şi de regrete că nu ne-am îndreptat spre Saharna.

În dreptul primului sat adâncit în propria-i după-amiază de sâmbătă, mai exact cam după încă o oră, am reuşit să oprim un tirist, adică un şofer simpatic care spărgea seminţe de dovleac pe un covoraş, în dreptul schimbătorului de viteze. Salvatorul nostru avea de încărcat marfă la Lalova, aşadar mai departe de Ţipova, astfel că ne-a lăsat în buza satului, la trei kilometri de mănăstire. Omul tânăr nici nu a vrut să audă de recompensă financiară, ne-a sfătuit să îi cumpărăm lui Victor o îngheţată sau mai multe.

De-a lungul celor trei kilometri de drum am mâncat pere pădureţe care ne-au strepezit dinţii, ne-am întrecut în aruncarea nucilor cât mai departe, am oprit o maşină a cărui şofer spărgea seminţe de floarea-soarelui de astă-dată, dar care nu ajungea la mănăstire, am crezut o vreme că am încurcat borcanele, dar repede ne-am venit în fire şi am pătruns în sat. Întâi ne-au întâmpinat fântânile, care mai de care mai ornamentate. În linii curbe se întrezărea şi Nistrul, iar în prim-plan viţeluşi, cai şi căpriţe luau prânzul târziu. Câţiva săteni se îndeletniceau cu ştiuleţii de porumb pe prispa caselor.

Indicator-Tipova

continuare pe infoprut.ro [1]

blogpostt [2]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [3] pe TWITTER [4]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: http://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: http://blogpost.timpul.md/2013/08/04/turism-cu-autostopul-in-republica-moldova/

URLs in this post:

[1] infoprut.ro: http://www.infoprut.ro/2013/foto-turism-cu-autostopul-in-republica-moldova.html

[2] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[3] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[4] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.