- BLOGPOST.timpul.md - http://blogpost.timpul.md -

S-a inventat aparatul de fotografiat care captează şi mirosul!

Scris de: Editor la data August 2, 2013 @ 10:05 in Actualitate | No Comments

Un nou aparat foto a fost dezvoltat, care poate capta mirosul primului tău animal de companie sau mirosul vacanţei pe malul mării.

Proiectul MA al designerului Amy Radcliffe de la Central Saint Martins aduce o dimensiune senzorială semnificativă pentru stocarea amintirilor noastre preferate.

Cum ar fi dacă ai putea mirosi din nou aroma tortului proaspăt pe care l-ai primit de ziua ta, sau mirosul florilor sălbatice din luncile de pe Alpi, pe care le-ai văzut în ultima ta vacanţă? Sau poate vrei să îţi aminteşti cum mirosea primul tău animal de companie sau adierea reconfortantă a şamponului pe care îl folosea iubita ta?

Madeleine – numit după povestea lui Marcel Proust a memoriei involuntare determinată de gustarea unei bucăţi de tort – este proiectul lui Radcliffe pentru un nou tip de aparat de fotografiat care nu înregistrează doar imagini, ci şi mirosuri.

Proiectul ei se bazează pe o tehnică de „headspace capture”, pionerată în 1970 de către chimistul de parfumuri elveţian, Roman Kaiser, pentru obţinerea compoziţiei de arome botanice rare pentru industria parfumurilor.

Camera de „scentography” are o formă retro-futuristă, cu referire atât la acest patrimoniu al anilor ’70, cât şi la nostalgia noastră în ceea ce priveşte fotografia – alcătuită din camere foto Lomo greoaie şi filtre Instagram nostalgice.

Cu carcasă de ceramică, pâlnie de sticlă şi tuburi de plastic, camera arată ca un aparat ştiinţific misterios.

Pentru a o face să funcţioneze, pui pâlnia deasupra obiectului sau mediului din care doreşti să captezi mirosul [1], apoi o pompă aspiră aerul într-un captator realizat din Tenax – o răşină polimerică poroasă care absoarbe particulele volatile ce alcătuiesc mirosul.

Poate dura de la câteva minute pentru a capta mirosul unor căpşuni proaspete până la aproximativ 24 de ore pentru a stoca o aromă mai subtilă din atmosferă.

 

blogpostt [2]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [3] pe TWITTER [4]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: http://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: http://blogpost.timpul.md/2013/08/02/s-a-inventat-aparatul-de-fotografiat-care-capteaza-si-mirosul/

URLs in this post:

[1] mirosul: http://www.apropo.ro/fun/5-lucruri-interesante-despre-nas-10921162

[2] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[3] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[4] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.