BlogPost.Timpul.md

În era tehnologiei, erorile umane trebuie să dispară

nava_spatiala-620x240
Imagine:nwradu.ro
 

Trăim în epoca procesoarelor rapide, a senzorilor ce citesc de mii de ori pe secundă starea unui sistem, a semnalizărilor cu viteza luminii. Există computere ce pot procesa cantități uriașe de date în microsecunde și pot lua și transmite decizii la fel de rapid.

În aceste condiții, mi se pare stupid și ridicol că oamenii incă mor din cauza erorilor umane. Poate că ar fi timpul ca echipamentele de care depind sute de vieți omenești să fie complet automatizate.

Spania. Mecanicul unui tren cu sute de pasageri intră într-o curbă cu 190 km/h, deși limita era de 80 km/h. Este bănuit că vorbea la telefon și n-a fost atent. 79 de morți.

SUA. Un avion vine mult prea jos pentru aterizare. Copilotul zice asta, navigatorul zice același lucru, pilotul consideră că va mușca pista. Sau poate s-a panicat, a strâns dinții și a urlat “aaaaaa” sperând să fie totul bine. N-a fost.

Muntenegru. Un autocar românesc rulează mai rapid decât este cazul și cade în prăpastie.

Să vă mai zic și altele? Cel mai mare accident aviatic, în Tenerife în 1977, a fost cauzat de eroare umană. Pe Otopeni, în 2011, un TAROM era să aterizeze peste un Aegean Airlines care decola. Controlorul de trafic a rămas în istorie cu replica “Aoleu! I’m so sorry!“.

 

E o listă întreagă de dezastre aeriene, feroviare și rutiere cauzate de erori umane, greșeli ce ar fi putut fi evitate foarte simplu dacă sistemele ar fi fost automatizate. Chiar și în cazul recent al Asiana Airlines am înțeles că avionul era dotat cu sisteme de aterizare automată, dar pilotul a executat manual manevra, cum probabil încă spune procedura. Avionul, însă, ar fi putut ateriza singur.

Nu-i nici o rușine să recunoști că un computer este mai rapid și mai precis ca tine. Deja știm acest lucru și aplicăm asta în fabrici și în sisteme de control super-avansate, unde omul este un simplu supraveghetor, nu un executant. Poate că ar fi timpul să aplicăm astfel de sisteme de control în mai multe domenii, cu prioritate maximă pe transportul în comun.

Știu că nici un computer nu poate suplini intuiția unui om, cea care poate salva o situație de la dezastru. Dar în același timp se poate lucra la o programare mult mai avansată a scenariilor, la amplasarea mai multor senzori și la prezența umană doar în rol de supraveghetor. Dă-l naibii, e un tren, merge pe șine, chiar poate fi controlat în totalitate de un computer. Sunt șanse mai mici ca un computer să greșească pentru că-i lipsește intuiția umană decât ca un om să fie neatent pentru că-i obosit, plictisit sau pentru că i se face rău.

sursa: nwradu.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog