BlogPost.Timpul.md

Diferenţa punctuală între vameşii noştri şi vameşii moldoveni. Studiu de caz personal: Albiţa

Este prima mea vizită în Republica Moldova. Şi, fireşte, nu avea cum să înceapă altfel decât, desigur, altfel decât se întâmplă lucrurile de obicei. Sau, cel puţin, aşa mi-au spus cei care fac des traseul ăsta, că „măh, de data asta nuş ce dracu s-a întâmplat”. Precizez, deci, că rândurile de mai jos povestesc ce am văzut şi păţit eu, punctual (cum ar veni), în seara zilei de 1 august 2013 şi că nu reprezintă regula, mi se spune, ci excepţia. Şi că (I wish…) s-ar putea ca lucrurile să stea fix invers în toate celelalte zile ale anului şi că eu am prins doar ciudăţenia. Mai menţionez că tare mi-am dorit să ajung în Republică şi că abia aştept să încep succintele peregrinări prin Chişnău şi prinpreajmă 😀

Aş începe povestirea cu prima aruncătură de ochi pe care am prestat-o, din vârful unul deal, asupra oraşului Huşi. Care, aşa de la distanţă şi ca privelişte, mi-a plăcut foarte tare. De fapt, toată zona este foarte frumoasă, are un aer de ăla de relaxare şi care parcă te face să zici „ce mi-aş trage şi eu o căbănuţă undeva pe dealurile astea la bătrâneţe…”.

Ajungem în vamă la Albiţa pe la 18.30. Maşini multe. Vreo 50. Aşezate pe 3 rânduri. Finul Costea, care a făcut des traseul ăsta, îmi spune că aşa ceva nu prea a prins şi că a mai văzut cozi de astea doar în preajma sărbătorilor.  „Asta este”, mi-am spus, „păţăşti”, am adăugat.

Vama Albiţa (despre partea românească vorbesc acum, foarte importantă precizare, o să vedeţi mai jos de ce) îţi transmite exact ceea ce – cred eu, cu statutul meu de cetăţean european, da? – vor autorităţile să îţi transmită, adică un soi de avertisment „măh, ce rahat vreţi de la noi, măh” combinat cu un feeling de „poate mai staţi şi voi pe acasă, dreaqului” şi cu un topping suav de „pe aici se trece numai dacă vrea muşchii noştri”. Altfel spus, dacă Sergiu Nicolaescu ar mai fi trăit, ar fi putut trage acolo fără nici o problemă un film despre comunism şi statalism de duzină.

E multă mizerie în vama românească. Şi multă delăsare. Cutii de bere aruncate pe jos, pachete de ţigări mototolite sau nu, tot felul de hârtii şi celebra deja substanţă – sau cum să îi zic – formată din pietricele, bucăţi mici de nuş ce, omogenizate cu mult praf, ştiţi voi, chestia aia pe care o vezi că se formează la marginea bordurilor în locuri unde nimeni nu a mai dat cu o mătură sau cu un furtun cu apă cam de când şi-a tuns Stalin mustaţa ultima dată.

Ajungem, în sfârşit, la întâlnirea cu vameşul român. Un gras slinos, transpirat, care nici tu „bună seara”, nici „hai noroc, prostalăilor”, întinde mâna după paşapoarte, cere actele maşinii, sec şi autoritat, aşa cum stă bine unui vaşnic apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare, după care îmi zice „hai, repede în vamă, pentru declaraţie”. Eu mă dau jos din maşină, cu toate actele în mână şi încerc să înţeleg ce vrea să îmi spună. Omul nostru, vaşnic apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare, ofticat că vede atâta neînţelegere a lumii înconjurătoare pe faţa mea, îmi arată cu un gest inervat „acolo, acolo” înspre un fel de gheretă, unde mai erau câţiva cetăţeni, tot cu actele în mână.

Mă duc înspre „vamă”, acolo unde m-a trimis vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastre ţărişoare. Acolo, un bătrânel care părea că a ieşit la pensie cam când a câştigat Steaua Liga Campionilor, cu un registru de ăla pe stil vechi în faţa, îmi zice „bună seara” (un splendid progres faţă de vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare), îmi cere doar talonul maşinii, scrie el ceva acolo, cu pixul, mă întreabă „câte persoane?” şi „aveţi ceva de declarat” după care îmi spune „drum bun”.  Ce sistem informatizat, ce scut NATO, ce Războiul Stelelor. Pixul în registru, frăţică!

Mă întorc la maşină. Vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare nu mai era prin zonă. De plecat nu puteam pleca pentru că era o barieră lăsată în faţa noastră şi un ditai semaforul pe roşu. Aşa că stăm. Mă uit în jur, cu gândul că poate nu fac eu ceva bine şi o fi ceva senzor sau ceva la care trebe sa strig sau să îmi scaneze retina ca să pot pleca. Dar nu, nu era vorba de nici un senzor. Sau, mă rog, dacă îl putem numi senzor pe vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare, care se retrăsese în ceva gheretă, de unde, scoţând niţeluş creştetul şi văzându-mi privirea în continuare nedumerită, a oftat profund (nu ştiu dacă aşa a făcut, dar aşa mi-am imaginat eu scena) şi o fi apăsat el pe ceva buton de s-a făcut semaforul verde şi s-a ridicat şi bariera.

Am stat cam două ore şi un sfert ca să trecem de vama românească. O experienţă de căcat, pardon my French.

Ajungem în vama moldovenească. #băejtiprost, îmi zic. Uite cât de bine arată aici faţă de bălmăşeala de pe partea românească. O clădire cocheţică, vopsită în nişte culori vii, curăţenie peste tot, spaţiile verzi îngrijite frumos, eram categoric în altă ţară. Dar o ţară care nu este membru în UE aşa cum suntem noi, cei păziţi de vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare în mizera vamă românească.

Stăm şi aici la coadă, fireşte. Doar că aici merge mai repede. Mult mai repede. Vă spun de pe acum că am trecut de moldoveni în fix 33 de minute. Pentru că – ŞOC şi GROAZĂ!!! – la ei chiar există sistem informatizat. Dar să vă spun mai bine cum a fost, ca să vedeţi diferenţa dintre vaşnicul nostru şi vameşul lor.

Bună seara”, îmi spune vameşul tânăr şi aranjat impecabil, care s-a apropiat de maşina noastră. „Bună seara” îi răspund şi îi întind actele. Îmi zice că – aici am rămas fără replică (mă rog, în gând îi transmiteam nişte sfinţi vaşnicului) – îi pare rău pentru aglomeraţie dar e perioada când „vin ai noştri acasă”, adică făcea referire la moldovenii de prin Italia, Germania alea alea. Se duce în gheretă, scanează paşapoartele, după care mi le dă şi mă invită să mă duc la un ghişeu mai încolo, unde un alt vameş tânăr, tot cu „bună seara”, fireşte, îmi cere talonul maşinii şi îmi spune să mă duc la bancă (există un ghişeu în clădirea aia mare vopsită frumos despre care v-am spus) să plătesc rovigneta şi îmi spune că trebuie să mă întorc la el să îmi dea „dovada”.

Îmi părea totul complicat, nu înţelegeam de ce trebuie să fac atâtea drumuri, dar măcar sistemul funcţiona, oamenii erau amabili şi îmi spuneau ce am de făcut. Mă duc la bancă, acolo o doamnă mă întreabă cum mă cheamă, mă găseşte în calculator, căci, fireşte, sistemul lor informatizat funcţiona, nu am văzut pe nimeni cu pix şi registru, plătesc 107 lei moldoveneşti (cam 25 lei de-ai noştri), mă întorc la vameşul tânăr, el îmi dă ceva dovadă cum că maşina este aptă combatantă pe drumurile moldoveneşti şi îmi urează „drum bun”. Gata. În 33 de minute. Nu 2 ore şi un sfert ca la noi.

Încă ceva. Ca să vedeţi diferenţă de omenie. În vama românească, şoferul maşinii din spatele nostru i-a spus unui vameş că are un copil bolnav şi dacă nu se poate să treacă în faţă, ca să nu mai stea atâta la coadă. Vameşul nostru, altul decât grasul slinos, i-a retezat-o sec „păi şi eu ce să fac, nu vedeţi că şi alţii au copii? Sunaţi la 112 dacă aveţi probleme”. În gândul meu îmi ziceam atunci că poate ştie vameşul ceva şi că astea cu „am copilul bolnav” sunt tertipuri de gherţoi ca să fenteze coada. Dar mi-a trecut când am văzut ieşind din maşina cu pricina o doamnă cu un copil de vreo 2 ani în braţe.

Am trei copii, ştiu ce înseamnă un copil bolnav când văd unul. Iar piticul ăla era rău. Era letargic, palid tot, cu privirea stinsă şi, din 15 în 15 minute, voma. Mi-a părut atât de rău, aş fi vrut să facem ceva, să îi lăsăm să meargă în faţă, dar am auzit discuţiile dintre alţi moldoveni care stăteau la coadă cum că „nu e bine să te pui cu ăştia, te trag pe dreapta şi te ţin toată ziua fără să îţi dea explicaţii”. Aşa că nu am mai zis nimic. Dar foarte prost mi-a picat…

La moldoveni ştiţi ce s-a întâmplat, da? Maşina cu copilul bolnav s-a pus la coadă, l-a văzut  pe şofer că spune ceva unui vameş, care imediat i-a făcut semn să se ducă pe un culoar de urgenţă, unde nu mai era nici o maşină. Acolo a ieşit o domnişoară şi în 2 minute erau plecaţi.

Am văzut toată faza în timp ce vameşul cel tânăr se uita la paşapoartele noastre. El a văzut că mă uit la maşina care, practic, fentase toată coadă şi, pe un tot prietenesc, mi-a spus „ştiţi, au un copil bolnav în maşină, nu putem să îi ţinem la coada asta”. Nu mi-a venit să cred…Omul îşi cerea scuze în numele instituţiei, practic, pentru că au dat dovadă de omenie… Am putut spune doat atât: „Bravo, măi oameni buni, bravo…”.

sursa: chinezu.eu

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
ioan popescu, ziarist, ploiesti

Scuze, dar toată povestea asta despre vama și vameșii români este o aiureală, spusă de un individ răuvoitor. Poaste doar în privința curățeniei să aibă un pic dreptate, în rest, nu. Ceea ce nu înțeleg eu, cum de a putut publica Timpul o asemenea palmă dată României, deoarece sunt convins că și slujbașii ziarului au trecut de mai multe ori pe aici. Aș vrea să-l aud pe românul din ”scumpa noastră țărișoară” atunci când se va întoarce și când vameșii moldoveni le va scotoci prin bagaje, în căutarea țigărilor”…

August 2, 2013 at 13:03 Răspunde
 
aladudnic

sint de acord cu cele scrise in articolul de mai sus.conferm si eu ca am avut aceiasi exsperienta in vama romaneacsa:vamisi vulgari,de parca le erai dator cu ceva,mai mult ca atat unul di ei(cam in virsta) mi-a zis daca nu vreau sa le las de o cafea.RUSINE!!!!!!EUROPENI!!!!!

August 2, 2013 at 15:40 Răspunde
 
uvedenrode, jurnalist, Chisinau, RM

Domnule „ioan popescu, ziarist, ploiesti ”
Nu va intreb de cate ori ati strabatut vama in cauza, sau vreuna dintre UE si RM, pentru ca e limpede ca nu ati facut-o vreodata. Si asta reiese din faptul ca habar n-aveti ca nu vamesii moldoveni scotocesc dupa tigari si bauturi alcoolice. Aceia sunt „vaşnicii apărători ai graniţelor scumpei noastre ţărişoare” care lasa TIRurile cu mii de baxuri de tigari sau tone de bauturi de contrabanda sa treaca nestingherite, dar impiedica orice cetatean onest sa intre cu mai mult de o bere si 2 pachete de tigari in UE.
Despre ” vameșii moldoveni LE VA scotoci prin bagaje, în căutarea țigărilor” …sunt sigur ca acestia LE VOR scotoci prin bagaje doar in cautarea Manualuilui de gramatica ziaristica pe care domnia voastra l-ati uitat la granita cu educatia.
PS- va asigur ca sunt foarte bine intentionat si ca, de pe acest mal de Prut, dupa aproape 5 ani de cand imi fac meseria aici, imi iubesc tara, Romania, pana-ntr-atat incat sa nu pot inchide ochii la toate neroziile si mizeriile care o imping sa decada in ochii Umanitatii. Am asistat la multe scene stranii in vamile romanesti si nu numai, de zeci de ori mai scandaloase decat textul de fata…. asa ca nu inteleg pornirea voastra. Diferenta punctelor de vedere e cea care trebuie sa ne educe. Doar ca educatia trebuie indreptata catre sine. Cu tot respectul !

August 2, 2013 at 16:30 Răspunde
 
drACro

Am dori să cunoaştem şi noi pe autorul articolului, un nume de pildă, asta în cazul în care articolul nu „s-a scris singur”. Articolul scris în tehnica „copy-paste”, elogios la adresa României şi plin de critici obiective la adresa RM, ar trebui să includă sintagma antitetică „…scumpei noastră ţărişoare…” pe partea stângă a Prutului din simplul motiv că este scrisă în limba moldovenească. În rest, pe lângă observaţia suspicioasă că autorul nu ar fi (un bun) român, „felicit” Timpul pentru publicarea acestui text prin care ne relevă şi faţa sa încă nevăzută.

August 3, 2013 at 10:27 Răspunde
 
Editor
Editor

Sursa articolului este indicată

August 3, 2013 at 12:38
 
kernelmd

faza cu ‘buna ziua’, este asa ceva in vama romineasca te trateaza ca pe un cacat, de parca vrei sa emigrezi din africa si iti fac un foarte mare serviciu daca iti raspund la o intrebare doua

August 2, 2013 at 14:32 Răspunde
 
Natalia

Si eu consider ca vamesii din Romania ar putea sa dea dovada de un pic mai multa „omenie” – se comporta cu cei intrati din Moldova de parca acestia ar fi oameni de categoria a doua sau a treia. E foarte neplacut 🙁 , cu toate ca am pareri destul de bune despre cunoscutii mei din Romania

August 2, 2013 at 15:24 Răspunde
 
Anatolie

Nu ma apuc sa judec de curatenia sau logistica de la Vama Albita, vreau insa sa va spun ca in privinta coruptie nu stau prost indivizii care indeplinesc rolul de vames. Va impart o experienta personala – septembrie 2008 am plecat in UE cu o viza shenghen spaniola cu durata de doua saptamani. Stiti povestea cu doua pasapoarte la moldoveni, cu unul m-am dus in Romania la Ambasada spaniola, altul l-am dat sa-mi puie viza si cand sa trec de romanasi in drum spre Spania (normal ca aveam doar pasaportul cu visa de Spania, pe unul l-am lasat acasa sa nu dau de bucluc prin europa cu doua pasapoarte) hop apare un individ din asta din vama romaneasca care pe motiv ca nu am dovada ca am fost legal la Bucuresti, mi-a spus, prin intermediul soferului de rutiera, ca ori pun 20 € in pasaport cand il prezint la control, ori „te duci acasa”. Si am pus 20 € eu cu inca un condrumet, restul pasagerilor aveau ori pasapoarte romanesti ori vize de resedinta in Spania. Si fix aceaiasi situatie a fost cand am mers la Bucuresti, pe doua doamne de-ale noastre le „buzunareau” derbedeii pretinsi cu cultura din UE.
Asa ca aluia care se revolta precum ca „cum de a putut publica Timpul o asemenea palmă dată României” – pot sa-i spun ca bine a facut ca a publicat, nu a facut decat sa scoata la iveala un adevar (bine istoria cu vamesii moldoveni pare a fi trasa cu fir rosu, dar nu despre ei e vorba acum)! Mai putin pupcurism la adresa Romaniei din partea moldovenilor, face bine pentru demnitatea nationala!!!

August 2, 2013 at 22:08 Răspunde
 
cimaron

Cît priveşte locaţia,întradevăr nu este pusă la punct .Dacă cu infrastructura stăm bine pînă la barieră,cealalată parte *VAMA *, nu este la nivelul european.Pe 12 iulie am trecut şi eu graniţa,nu mi s-a părut ca atît vameşii romani cît si cei din R.M.,să nu-şi respecte obligaţiile de serviciu,avînd cu toţii un comportament civilizat.Cît priveşte Vama Albiţa,stricteţele sunt mai cuprizaăntoare,datoorită regulamentului impus de U.E.,graniţă cu risc ridicat.

August 4, 2013 at 07:48 Răspunde
 
haralam modigheanu

BA VAD CA VOI TOT N ATI INTELES CA SINTETI DIN ACEELASI NEAM CU NOI,MOLDOGHENILOR,ATITTA TOT CA BOU DE STALIN A TRAS GRANITA PE PRUT IAR VOI CA NISTE MOLDOGHENI IDIOTI CE SUNTETI O TINETI IN CONTINUARE IN LOC SA O DARIMATI IN CEA MAI MARE VITEZA!!DE ASTA VA CER VIZA LA GRANITA ,CA VOI IN IDIOTENIA VOSTRA CHIAR CREDETI CA SUNTETI DIFERITI DE CEILALTI MOLDOVENI DE PESTE PRUT ,ASA CA MINE.SURPRIZA IDIOTILOR,SUNTEM ACEEASI,DOAR CA VOI SUNTETI MULT MAI RETARDATI DECIT NOI,EXEMPLU E GRANITA DE PE PRUT SI PASAPORTUL IDIOT DE REP.MOLDOVA CU CARE NU POTI CALATORI NICAIERI FARA VIZA,CE ALTA DOVADA DE IDIOTENIE MAI VRETI???HA?

August 4, 2013 at 15:13 Răspunde
 
Mircea

Din cauza unor romani prosti ca tine, de aia avem granita pe Prut, imbecilule! Nimeni nu a zis ca nu suntem acelasi popor, dar suntem mai educati un pic ca toti cei ca tine.
Esti un neghob, esti un cretin, doar cuvintele astea le meriti.

August 4, 2013 at 22:04 Răspunde
 
Andreea

Mircea, sa nu crezi ca moldovenii sunt mai needucati decit romanii! Moldovenii sunt oameni intelepti si nu e vina lor ca nu au acelasi limbaj ca romanii ca : Mă **** sau : Dute-dracului de aicea. Moldovenii au un limbaj diferit de români, fiindca suntem cu totii diferiti unii mai educati,altii mai needucati ..Sau vrei sa zici ca la voi in Romania nu sunt români needucati!

August 5, 2013 at 16:58
 
Anatolie

Ba derbedeule, tu si alti rumani idioti de alde tine, trebuie sa stiti un lucru, granita la Prut o avem din cauza miseilor romani care in 1940 au dat buzna cu fugitii din teritoriul lor national cu coada intre vine de teama sa nu le dea tatuca Stalin la buci!!! Ba nenorocitule te incumeti sa vorbesti mizerii la adresa pasaportului de Republica Moldova, mai bine te-ai uita la cel de Romania – pasaportul tiganilor, infractorilor si violatorilor de tot soiul!!! Ba idiotule de nu aveau nevoie astia din occident de voi sa inchida un spatiu geopolitic (de altfel in p..da m.sii le trebuiati voi in UE) nu ieseati nici voi din tiganiada voastra fara vize nicaieri!!!
Ba de nu intelegi tu lucru asta ce dovada de IDIOTENIE, de care esti plin varf, mai vrei?!!!

August 5, 2013 at 14:37 Răspunde
 
valeriu

darga Mircea, traiesc in Tg.Mures,un oras fifty-fifty romanewsc si maghiar (ca populatie). In casa la mine am fost educat ca romanii sunt acelasi popor de la Nistru la Tisa, ca ar trebuie sa ne acceptam, toleram si cghiar iubi, crestineste. Acum, vad ca ai cam sarit calul cu mania ta proletara. O sa-ti treaca; pana atunci va salut pe toti conationalii mei din arealul de cultura si civilizatie comuna.

August 5, 2013 at 14:16 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog