BlogPost.Timpul.md

Generaţia „mamut” sau „mai mult”

food_inc_featured_400

Lanţul de cafenele Starbucks anunţa în urmă cu câteva zile lansarea pe piaţă americană a unui nou pahar de cafea cu volumul de 916 ml (echivalentul unei sticle de vin), volum care depăşeşte capacitatea stomacului uman (900 ml).

Compania susţine că lansarea acestui produs s-a impus datorită cererii de piaţă însă unele voci sunt de părere că acest gest este doar un răspuns pentru rivalul McDonald’s, care a început comercializarea ceaiului la litru. (sursă: The Independent)

Astfel de lansări pe piaţa alimentară nu prea mai miră pe nimeni. În ultimii ani, ideea că mai mult înseamnă mai ieftin, şi deci mai convenabil, ignoră în mod voit efectele dezastruoase pe care aceste decizii le au adesea asupra sănătăţii organismului. Mirajul câştigului este prioritar.

David A. Kessler, autorul bestseller-ului The end of overeating sublinia că de-a lungul miilor de ani greutatea medie a corpului uman a rămas o constantă. „Însă, după 1980 ceva s-a schimbat”, remarcă el. Mâncarea a început să capete o nouă valenţă şi să fie privită ca un factor major de manipulare a maselor.

Omenirea păşea într-o nouă eră, a gustului și a dependenţei de gust, pentru care marile companii producătoare de alimente se fac vinovate. Prin suprasaturarea alimentelor cu grăsimi, sare şi zahăr, efectul era garantat. În anii ’60, femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani cântăreau, în medie, 58 kg. După anul 2000, în cadrul aceluiaşi eşantion de vârstă, s-a constatat o creşte în greutate cu 13 kg. Nici în România lucrurile nu stau cu mult mai bine. Conform ultimelor date oferite de Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon, 1 român din 4 este obez.

„Felul în care mâncăm s-a schimbat în ultimii 50 de ani mai mult decât în ultimii 10.000 de ani.” – este ideea centrală pe care se bazează documentarul Food INC, care prezintă metodele de obţinere a produselor alimentare şi adevărul din spatele miilor de produse din supermarketuri. Piaţa alimentară din SUA deţine, în momentul de faţă, peste 47.000 produse. Niciodată companiile de alimente nu au fost atât de puternice şi nu au oferit o diversitate atât de mare pe piaţă.

Dincolo de speculaţii, statistici şi rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii putem întrezări uşor cum linia de plutire în ceea ce priveşte cumpătarea începe să fie tot mai neclară. Totuși, de gustibus non disputandum nu îşi are locul când e vorba de sănătate. Ne întoarcem la primitivismul în gândire şi comportament, când plăcerea capătă chip de zeu şi ia locul gândirii sănătoase. S-a vorbit şi se va mai vorbi despre monopol, teoria conspiraţiei, manipulare însă un lucru este cert: alegerile sunt personale iar atunci când conştientizezi acest lucru, orice altă teorie malefică nu-şi are rostul.

Sănătatea este un domeniu mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea şi spiritul ci şi perspectiva unui om, spunea James H. West. Iar vorbele lui îmi par acum mai adevărate ca niciodată, sursa: semneletimpului.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog