BlogPost.Timpul.md

Moldova are cu ce! Se pare nu are cu cine.

DSC_00661
Imagine:chivriga.com
 

Indiscutabil, Republica Moldova are tezaurașul său de monumente istorice sau pur și simplu locuri frumoase. Și fiecare locație unde exclamați NIFIGA SEBE CE DE FRUMOS E! face parte din acest tezaur. Practica proiectelor REDESCOPERĂ MOLDOVA a demonstrat unei comunități întregi că Republica Moldova are cu ce. Acțiunile Guvernului demonstrează că, se pare, Republica Moldova nu are cu cine.

Moldova are o duzină de strategii, care mai de care. De la protecția animalelor și a tinerilor, până la promovarea turismului și dezvoltarea agresivă și nestăpânită a țării. Denumiri și intenții cu iz napoleonic. În realitate, combine de tipul ultimei inițiative anunțate de autoritățile din turism, să întroducă o taxă nouă din contul căruia să dezvoltăm un domeniu. Să taxăm cu 20 de lei fiecare moldovean care pleacă în străinătate și să adunăm 200 000 de euro pentru a filma un spot de promovare.

Grija întârziată, tradițional haotică, de promovare a plaiului natal bucură. Forma sau năravul rămâne același. Autoritățile nici în ruptul capului nu doresc să colaboreze cu oamenii de afaceri și continuă să aleagă drumul cel mai ușor.

Ce se va întâmpla? Tot mai multe persoane cu venituri medii și mai mari vor pleca peste hotare filosind nu o agenție de turism dar doar două saituri www.wizzair.md (sau www.airmoldova.md) și www.booking.com, ocolind locurile de lucru create de agențiile de turism și impozitele plătite de acestea.

Și o vor face, cei cu cap în special, nu din cauza la 20 de lei (prețul unei sau ½ cești de cafea), ci din cauza protestului față de atitudinea statului, care doar suge seva fără a pune îngrășăminte la rădăcini.

Repulsia față de o astfel de atitudine din partea statului nu e nicidecum o lipsă de patriotism. Fiecare din noi, cei care călătoresc în zilele libere prin Moldova își exprimă patriotismul deja, investind propriii bani în pensiunile rurale și la moldovenii care vând produse alimentare sau obiecte artizanale pe marginea drumurilor sau în piețișoare.

Evitarea plății acestei taxe dubioase va fi mai degrabă un protest față de nedorința statuui de a conlucra cu cetățenii săi. Nedorința statului să miște un pic din fund și să încerce să atragă fonduri nu doar din măsuri restrictive și vânzări de licențe sau indulgențe.

Posibil pe interior, undeva foarte adânc, și există o strategie de promovare a Republicii Moldova și a moldovenilor pe plan național și internațional. Poate autoritățile și negociază cu Uniunea Europeană vre-un grant de 1-2 mln pentru integrarea Republicii Moldova în circuitul turistic european, poate Republica Moldova poartă negocieri cu România și Ucraina pentru crearea unei zone turistice regionale, poate, poate, poate…

Dar tot ce vedem noi e doar o nouă taxă, din contul căreia se adună un buget (gestionat tradițional netransparent) și promisiunea de a produce doar un element din altele 1000 care luate împreună pot crea, chiar și în acest secol, brandul Republica Moldova.

p.s. Dacă eram răutăcios, frustrat, plin de complexe și invidios, spuneam că e dubios faptul că în pragul anului electoral se adună bani pentru a filma un spot și a-l amplasa. Sau că cei de la porțile țării primesc o nouă posibilitate de a verifica și a închide ochii unși cu cap dacă omul e turist sau om de afaceri. Dar nu am spus nici un cuvânt despre toate acestea.

sursa: iulianbercu.profile.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Măneanu Varvara Magdalena

Mie mi se pare că R. Moldova are cu ce, și are și cu cine,numai că acest „cine” vrea să fie sigur că-și trage toate foloasele din această colaborare și dev aceea nu se aruncă….

Iulie 31, 2013 at 13:49 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog