BlogPost.Timpul.md

Identităţile lui Octavian Ţîcu

ticu_89808200
Imagine:publika.md
 

Noi suntem ceea ce vrem să fim, zilnic ne ,,vindem” societăţii.

success1

 

Afirmăm sub diferite identităţi: cetăţeni, colegi de serviciu, parteneri de afaceri, fraţi-surori …etc. Nu avem o idee fixă despre cine suntem, pentru că cu persoane diferite, ne comportăm diferit.

images-2

 

Recent am fost la o şedinţă la ,,Clubul Oratorilor”, unde am avut ocazia să-l cunosc  pe domnul Octavian Ţîcu. În calitate de speaker, dumnealui ne-a ,,pus” faţă-n faţă cu adevărul istoric şi cu valorile naţionale pe care ni le stabilim individual. Iată ce am conchis şi ce am extras din discursul său….Savuraţi cu plăcere!

971869_636497876361057_1318308474_n

 

La început se adresează o întrebare simplă (aparent  simplă):,,Cine sunt eu?”

La această întrebare, domnul Octavian Ţîcu şi-a enumerat identităţile:

-român

377155_10150432310393188_105784532_n

 

-european

-istoric

-sportiv, de 7 ori campion mondial la box

969397_584489638239984_256558280_n

 

– ex-ministru de tineret şi sport 2009-2013

549087_10151425745268547_2089620415_n

 

-profesor, şef  de catedră la ULIM

-liberal

Cu aceste identităţi se identifică la moment. Înţelege că a fost un norocos în viaţă pentru că şi-a putut  înţelege şi afirma provenienţa…cu puţin umor, începe o răsfoire prin pînza amintirilor.

Născut în 1971, perioada sovietică-Prima identitate:octombrel-la şcoală.

,,Cravata era un simbol important”, afirmă el. Chiar şi desenele animate ,,Ceburashka i cracadil Ghena” făceau parte din politizarea sovietică.

images-15

 

În clasa 8-9, a trecut deja la cea de-a doua identitate:,,Comsomolist- ideea de erou”.

Domnul Octavian cu umor şi-a amintit şi un cîntec:,,…căci suntem fraţi pe veci…cu tadjîci şi cu uzbeci”

images-1

 

Cu indignare îşi aminteşte despre  politica autoritară în care a crescut, afirmînd că:,,RSSM făcea parte din marea familie sovietică”, familie în care dumnealui nu prea se încadra. Mereu avea contradicţii cu ceea ce îi spuneau la şcoală  şi ceea ce percepea el însuşi. Şi anume acum a înţeles idiolagia pe care  le-o implantau la şcoală. Pentru că astăzi omul sovietic apare ca un robot. De ce avea nevoie atunci?

,,Papă, cacă, circ”, spune domnul Ţîcu. El îi desemnează ca:

-persoane impasibile la schimbări

-uşor de condus

-întotdeauna cu complex

Două lucruri l-au determinat să nu devină un ,,om sovietic”. Şi anume faptul că a crescut cu poveştile bunicii, care  la 14 ani a trăit în România, şi care prin povestirile sale despre ,,rochia de mireasă” sau alte mărunţişuri fascinante pentru dumnealui pe atunci, l-au marcat să vadă ,,naţiunea română” cu alţi ochi.

Al doilea  a fost un eveniment care l-a delimitat să nu mai accepte ,,să se supună cu capul plecat condiţiilor sovietice” a fost deportarea bunicului său în 1949.

Identitate care e privită, oarecum cu sarcasm de către dumnealui este identitatea ,,HOMO MOLDOVANUS”. Moldovean in tot sensul cuvîntului, care poate avea să ,,vorghească maldavineşti”, şi să ramînă cu concepţiile sovietice pantruns chiar şi peste ani.

,,Puteam să rămîn un homo-moldovanus, dacă trăiam cu bunelul de pe tată care era un anti-român”, a precizat domnul Octavian.

După 1991(proclamarea independenţei) în viaţa sa s-au produs 2 schimbări, ,,s-a metamorfozat”, după cu afirmă dumnealui:

homo moldovanus -a devenit român

homo sovieticus- a devenit  european

La întrebarea ce are sre prioritate sportul sau intetectul, domnul Octavian a răspuns:

,,Modus vivendi sau Modul de a fi al meu a însemnat să investesc în ambele domenii:sport şi intelect, m-am dezvoltat organic!”
,,Deseori, aplicam intelectul pe ringul de box, şi mă întorceam fără vreo vînătaie, iar prietenii mă rîdeau,  cică în faţa adversarului eu ziceam:,,hai eu îţi dau un pumn, iar tu n-ai dreptul să mă bsţi înapoi…”, astfel boxul m-a ajutat să înving frica de a fi învins!”, mai adaugă dumnealui,rîzînd.

La final, a încheait xu un îndemn şi o concluzie pentru tinerii participanţi:

,,Nu căutaţi fericirea în alte părţi, dezvolaţi-vă cît să aduceţi  bucurii existenţiale şi materiale. Fiţi deschişi provocărilor”

motivation-98015

 

Nu  ştiu cum vă simţiţi, după cele expuse  mai sus, dar pentru mine un lucru  e cert, am întîlnit un om deosebit, unicul care îmbină sportul şi intelectul, un om care motivează, inspiră şi visează. Visează pentru că speră, speră pentru că trăieşte!

sursa: veronicadescandotcom.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
tralalala

Alta identitate e cur de pepene ori fost ministru fugarit de la lucru.

Iulie 30, 2013 at 12:12 Răspunde
 
adevarul

auziti desteptilor….un asemenea om cult, care a constientizat niste lucruri pe care UNII nu au nici valoarea de a se compara cu asemenea persoana … voi acei ce stati ca niste ticalosi pe scaune presedentiale nu aveti nici o idee ….la voi substanta cenusie nici nu functioneaza , probabil ca nici nu exista la nivel general uman

Aprilie 25, 2014 at 15:41 Răspunde
 
adevarul

auziti desteptilor….un asemenea om cult, care a constientizat niste lucruri pe care UNII nu au nici valoarea de a se compara cu asemenea persoana … voi acei ce stati ca niste ticalosi pe scaune presedentiale nu aveti nici o idee ….la voi substanta cenusie nici nu functioneaza , probabil ca nici nu exista la nivel general umana

Aprilie 25, 2014 at 19:27 Răspunde
 
Gucci

Dle Țîcu aveam o impresie că ești om serios, căci sportivii au o demnitate DEOSEBITĂ-ai uitat cîntecul principal
,,Mulțumesc PARTIDULUI”, Manulachi te-a rupt cu putregaiul lui.

Iulie 30, 2013 at 13:50 Răspunde
 
Peter

I’m starting to get prtety bored with how horrible flash support Chrome now has.How many times do I have to download Adobe flash player each day, only to find that Chrome kicks it out of usage again, and again.Now I just installed, the same, latest version of Adobe flash player.Then I go to the page to watch a youtube video and get this message:”Sorry, this video cannot be played. You may need to install the latest version of Adobe Flash”I’m sorry to. I’m sorry that Chrome has not managed to figure out how to handle the Adobe flash player.NOTE: I have disabled the flash plugin that comes with Chrome.That worked prtety lousy to.Today I also managed to loose a lot of Chrome tabs, which I by the way have to have in multiple windows, because of Chrome’s non support for TAB GROUPS. Thanks for that.I’m dissapointed … BIG TIME.Please fix the Flash issue.Please get tag group support natively in Chrome, hopefully at least as good as Firefox Panorama.Chrome has been my coolest browser for some years now. After finding Firefox Panorama and getting this awful flash support in Chrome I’m thinking about leaving the Chrome browser.

Iulie 20, 2015 at 16:36 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog