BlogPost.Timpul.md

Cât și de ce este bacșișul standard?

osho_burger_15_royal-620x349
Imagine:nwradu.ro
 

M-am uitat săptămâna trecută la un show al lui Antony Bourdain pe CNN, un bucătar care are o emisiune acolo. Avea invitați alți doi bucătari cunoscuți din New York și subiectul discuției a ajuns și la bacșișuri și cât lasă ei la restaurantele unde mănâncă.

Toți au declarat că lasă minim 20% pentru nota de plată. Cam 20%-30% s-a zis. Iar dacă nota este mică, de exemplu un mic dejun sau ceva rapid, lasă chiar mai mult. În cuvintele unuia, dacă nota e 18 dolari, poate lăsa chiar 30-40 de dolari în total.

Parcă era 10%. Când s-a ajuns la 20%? E ca la gumele Orbit, când dintr-o dată reclamele au început să recomande să consumi două pastile după masă, nu doar una precum arătau înainte?

Eu devin tot mai zgârcit cu bacșișul și consider că ar trebui să fie proporțional cu cât a muncit respectivul chelner, nu cu valoarea notei. Adică pot mânca friptură de vită și cu o bere la un restaurant de lux, unde să mă coste 200 de lei asta, sau la unul de cartier, unde mă costă 30 de lei, că-i altă carne. De ce cei doi chelneri, care în practică fac același lucru, adică îmi aduc la masă o farfurie și o sticlă, să câștige bacșiș 40 de lei și respectiv 6 lei? Efortul lor este același!

Adică de cele mai multe ori am trei interacțiuni cu personalul restaurantului: când dau comanda, când îmi aduce mâncarea, când cer nota. Trebuie să las o grămadă de bacșiș pentru cea mai simplă situație de servire posibilă? Pentru că dacă l-aș fi frecat la cap cu întrebări, explicații, cerințe speciale și multe altele, poate ar fi meritat mai mult.

Să ne imaginăm o altă situație. 5 inși la restaurant mănâncă de 300 de lei în total. Chelnerul notează 5 comenzi, răspunde la întrebări de la toți, aduce 5 băuturi, reține cine ce-a comandat și eventuale cerințe speciale, îl freacă la cap toți, evident pe rând, că mai vor încă o băutură șamd.

Apoi vine altcineva, comandă homar și un vin, nota ajunge tot la 300 de lei, dar pentru o singură persoană și o servire rapidă. Merită chelnerul același bacșiș în ambele situații?

Așadar, două întrebări pentru voi:

1. Ce părere aveți despre toate acestea? Cât bacșiș lăsați, cum și de ce?

2. Dacă în nota este inclusă o taxă pentru servire sau cuperto, cum era aproape peste tot în Portugalia, mai lăsați ceva?

sursa: nwradu.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

blegea, tocmai că România s-a împotrivit Pactului Ribentrop Molotov, că altfel nu mureau soldații români pe la Țiganca, Chișinău etc

ivane, scrii ca să nu adormi voi nu erați în stare să vă apărați în 1918 când rușii erau…

来源: 产品目录 复合板系列 店面压瓦机 U型槽设备系列 百叶窗成型设备 常用压瓦机系列 阳极板设备系列 数控止水钢板机 角驰压瓦机系列 三维扣&

沧州金辉压瓦机械设备厂   电 话:0317-8086188 &nbsp,手机:13832771638王女士; 电 话:0317-8086199   手 机:13832771638  15133711101   Q    Q:59458991       49870222   联系人:王经理   邮 &

压花地坪,其实又叫压模地坪,压印地坪。压花地坪是以特有的图案框架现场浇筑、一体成形的压花地坪系列,用现浇混凝土地面以特制模具&#26

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog