BlogPost.Timpul.md

Jurnal barbar

Fost acasa. După aproape trei luni. Simt trecerea chiar de la vamă. Vameșul român mă întâmpină corect, instituțional, politicos chiar.

Cel moldovean – „shi, ti duci sî alimentezi?”, molfăind în același timp o scobitoare. Lipsit de bun-simț. Îmi displace atât de mult când sunt pus în situația de a întreba un funcționar, iar el ori își suge dinții (gingiile), ori se scarpină nu știu unde. Gesturi care îi trădează indiferența, scârba și intangibilitatea. Așa vrea să pară.

Uneori am revelații. Cred că sunt revelații. N-aș vrea să pară un cuvânt pompos. Mi se pare că sunt nedrept cu tot ce înseamnă minorități, inclusiv  cu cele sexuale. Stau și mă tot gândesc, dar de ce ar trebui să privim totul din perspectiva creștinismului. Atât de multe atrocități au fost comise de creștini și în numele lui Hristos,  încât, dacă încerci să le contabilizezi, te îngrozești. Creștinii au ars Biblioteca din Alexandria și pe Hypatia tot ei au omorât-o. Iar viața nu a început acum 2000 de ani, homosexualitatea nu era deloc blamabilă la grecii antici. Toată lumea admiră eroismul celor 300 de spartani, se pare însă că si ei erau homosexuali, existând de fiecare dată un maestru și un emul. Și dacă creștinismul nu e decât o sumă de mituri?! Pentru că simbolistica sa este proprie și altor culturi mult mai vechi.

Și astfel ajungem la ipocrizia moldovenilor. Câți nu-și bat soțiile, câte înfidelități. Copii parăsiții, maltratați, omorâți în bătaie (cazul de la Leova).  Beții animalice. Lenevii patologice. Câte din cele 10 porunci creștine  nu sunt încălcate cu bună știință. Dar când e vorba de cei care sunt altfel,  care au o altă sensibilitate, ne amintim că suntem creștini. Dacă biserica din Moldova ar fi construit aziluri pentru bătrâni, dacă ar fi ajutat copiii din mediile defavorizate, dacă ar fi fost prezentă acolo unde e nevoie de binefacere, dacă ar fi finanțat studiile unor copiii săraci, dar talentați, dacă s-ar fi implicat în proiecte sociale. Zelul ei de azi ar fi fost poate justificat.  Dar biserica are nevoie de turmă. Și e păcat. În România, bisericile apar ca ciupercile după ploaie. Uneori apar situații hilare, în aceeași curte vezi ridicându-se a doua biserică, deși prima e în stare  perfectă.

Și nu pot să nu mă gândesc la Alex Leo Șerban, un personaj pe care l-am îndrăgit mult, un autor care prin carțile pe care le-a scris – „De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema” ,  „Dietetica lui Robinson” –  m-a deschis la minte și mi-a arătat diversitatea acestei lumi.

sursa: taaleex.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog