După mulţi ani de furtişaguri şi bătaie de joc, în sfârşit putem spune că în acest an BAC-ul din Moldova s-a dat pe bune. Sunt de acord cu camerele de supraveghere, cu măsurile draconice anti-furt, dar am o întrebare: câţi învăţători din Moldova ar fi în stare să ia BAC-ul? Să mă aventurez să spun că, la fel ca discipolii lor, învăţătorii, în proporţie de vreo 40-50 la sută, nu ar fi în stare să treacă examenul? Dacă dascălii nu ştiu, ce să le ceri elevilor, mult stimată domnişoară ministru Maia Sandu?
Domnişoara ministru poate crede că a făcut un lucru extraordinar: a oprit hoţia de la BAC, dar greşeşte. Reforma aceasta este doar 0,1 la sută din adevărata reformă a educaţiei. Am observat cu multă atenţie cum gestionează acest minister şi nu pot să nu remarc o gândire de contabil în ceea ce face. Domnişoara ministru stabileşte o măsură, trage o linie şi obţine un rezultat. Curat contabiliceşte. Greşit, domnişoară. În spatele unor cifre sunt vieţi de oameni, sorţile unor copii. E bine că i-aţi prins furând şi i-aţi pedepsit exemplar. Dar de ce nu le-aţi oferit soluţii pentru a nu fura? Căci lumea are impresia că elevii moldoveni sunt proşti. Nu-i aşa. Probabil că moldoveanul este lenos la învăţătură, cum spunea înca Dimitrie Cantemir, dar nicidecum prost. Ce au învăţat copiii moldovenilor timp de 12 ani ca să poată susţine un examen bazându-se pe gărgăunii din cap, nicidecum pe casca din urechi?
Ce aţi făcut, domnişoara ministru, pentru ca elevii să poată învăţa ceva? Cum se predă în şcolile din Moldova? Vă gândiţi cumva să creşteţi nivelul de studii? Elevii fură nu pentru că vor să fure, fură pentru că nu ştiu. Iar unii dintre ei, săracii, nici nu au de unde să înveţe. Şi asta pentru că, repet, nu au de la cine. Domnişoara ministru, profesorii au nişte salarii mizere, trăiesc de azi pe mâine, liceele sunt pline de pensionari care au pierdut contactul cu educaţia. Numeri pe degetele de la o mână şcolile de la sate unde se mai face un pic de carte. Şi nu uitaţi, de acolo vine grosul “studenţiei”. Ştiu, sunt elevi care nu vor să înveţe, ei se bazează pe euroii trimişi de mami şi tati, ei cred că în viaţă totul se cumpără, iar derivatele pe care le studiază la matematică nu le sunt de folos. Dar există şi elevi silitori. Cu ei cum rămâne? Ei trebuie sacrificaţi? Domnişoara ministru, anul viitor vom avea din nou o promovabilitate de groază? Anul viitor nu veţi putea acuza comuniştii că nivelul studiilor este jos din vina lor. Aveţi un an la dispoziţie până la BAC-ul 2014 şi nu am auzit să puneţi camere în clasele liceelor din Republica Moldova să vedeţi adevăratul dezastru.
Tot timpul am crezut cu tărie: singura şansă a Moldovioarei mele dragi este educaţia. Nimic nu ne poate scăpa de sărăcie, de mizeria în care se scaldă de ani buni ţărişoara. Ce facem cu salvarea noastră? O călcăm în picioare. Ne batem joc de ea. Educaţia este cel mai prost finanţat şi cel mai prost administrat domeniu din Moldovioară. BAC-ul din acest ne arata asta cu vârf și îndesat, iar dezastru este cuvântul care descrie perfect starea de fapt. Gândirea de contabil este bună pentru Banca Mondială, dar nicidecum prielnică sistemului educaţional din Moldova. Doar cu camerele de filmat și cu pedepse strașnice nu faci educație. E nevoie de mai mult, de mult mai mult!

vasile
Nu trebuie sa ne miram de rezultatele de la BAC. E bine ca nu s-a copiat, dar asemenea performante nu merg pentru a o lauda pe Maia Sandu. Trebuie intreprinsi pasuri concreti pentru a promova o reforma. Si cum spunea si Lupu, carui ii acord dreptate, reforma nu se face prin inchiderea scolilor. Scolile se inchid, profesorii sunt dati afara, salariile profesorilor ramasi cresc pe seama celor concediati. Asta nu-i reforma oameni buni!
Iulie 16, 2013 at 14:16Vik
Pai care-ar fi reforma daca n-ar schimba nimic; asta si este reforma , cind se reformeaza ceva, si d-ul Lupu poate sa spuna verzi si uscate, doar nu copiii lui vor face studii intr-o scoala prapadita din Fundul Broastei, cu doi profesori „universali”, jumate chiori, jumate surzi, care de mult trebuiau sa plece la pensie.
Chiar asa va place sa fiti atit de complezanti cu toata mediocritatea din tara, sa continuati sa dati vina pe ceilalti, si sa vi se spuna ce e bine si ce nu? E jalnic, d-lor, e foarte jalnic…
Iulie 16, 2013 at 14:43Vik
Ministerul (fie el al Educatiei sau altul) trebuie sa aiba o activitate manageriala si de contabil – datoria lor e de a gestiona resursele, atit cele umane cit si cele financiare; doar nu astepti, autorule, ca D-na Maia Sandu sa ia caietelul de limba romana a unui elev si sa-i corigeze greselile gramaticale, nu?
Tu esti plin de frustratie, da ia-o si tu frustratia, ca pe-o foaie de hirtie, rasuceste-o bine si vir-o si tu, stii unde…
Si inca ceva, rezultatele BAC-ului de anul viitor vor fi tot consecinte ale sistemului educational si investitiilor din timpul comunistilor – stii tu, intr-un an sau doi nu faci ceea ce s-a pierdut pe parcursul celor 10 ani – chiar daca sustii sus si tare ca moldovenii sunt lenesi, dar nu prosti… totusi cum ai sa numesti tu persoana care nu invata, zii Incompetent, Mediocru, daca nu-ti place cuv. prost, dar asta e… nu fugi de realitate
Sper ca tu nu esti dupa cum ti-e articolul de azi: badaran si medicru; ma vei deceptiona (n-as vrea ca acest site sa para ca o duplicata a lui Komsomoliskaia Pravda – caci asa impresie mi s-a facut citind-ul…)
Iulie 16, 2013 at 14:30Artur Vremea
As vrea sa ma pronunt ca realmente acesta este primul na cind in RM BAC-ul sa dat pe bune. Si este un succes pentru ca am pledat spre corectitudine, insa nu e doar succesul lui Maia Sandu dar a tendintelor spre integrarea in UE, unde se cere calitate contra calitate.
Iulie 16, 2013 at 18:07