BlogPost.Timpul.md

Notițe finale de la bacalaureat 2013

rezultate_bacalaureat_2013_14764500
 

Cine trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acest examen? Întrebarea e grea pentru că răspunsul trebuie să fie înțeles și interiorizat în primul rând de cei cu note proaste. Or, e greu să accepți că ai greșit și că trebuia să înveți, după ce 12 ani ai tăiat frunze la câini. E și mai greu să reacționezi rațional pentru că sistemul ți-a dat una fix în freză. Vrei să te revolți de unul singur? Dă-i drumul! Strigă! Sunteți mai mulți nemulțumiți și vreți să vă conjugați eforturile? E mai greu. Ce veți organiza? Marșul repetenților?

Să vedem factorii care influențează calitatea educației din Republica Moldova.

Materia de studiu

La școală se învață o mulțime de tâmpenii. De acord. Toată lumea știe asta. Contribuția reală o aduc cei care vin cu propuneri despre cum ar trebui să fie structurată și îmbunătățită curricula. Chiar în atare condiții aceleași “tâmpenii” au fost studiate de toți cei 28.000. Unii au luat nota 10, alții nota 2. Mai este un aspect. În 2013 la bacalaureat au fost 4 obiecte: română, matematică, limbă străină și geografie/istorie sau ce și-a ales elevul. Obiecte de bază. Cum naiba după 12 ani, să citești pe silabe sau să nu știi ce e un radical?
N-am auzit lumea să se plângă pe subiectele grele. N-am văzut dezbateri că a fost proză aiurea sau poezie de neînțeles. N-am văzut să zică cineva că la matematica din 2013 s-au dat ecuații fantastice. Totul a fost din ceea ce s-a predat pe parcursul anilor.

Părinții

Părinții și-au dat odraslele la școli bune, în viziunea lor. Dacă decizia privind școala urmată este a părinților iar copiii sunt scoși din schemă atunci eșecul este garantat. Sunt sigur ca mulți s-au făcut surzi când copii lor au zis: “Poate nu e obligatoriu liceul, huh? Vreau să învăț o meserie.” Părinții au pompat bani timp de 12 ani pentru ca odraslele să NU învețe: cadouri pentru X sau Y, șpagă mascată la orice eveniment.
Câți dintre voi ați avut cu cine discuta când ați ales profilul: real, uman? Poate altceva? Cine ar trebui să fie cel mai pregătit și bine intenționat cu sfaturi de viața?
Părinții din ziua de azi au tupeul să zbiere la profesori pentru notele slabe obținute de propriul plod. Prea puțini apleacă urechea pentru a asculta ce vor copiii lor. Rezultatul de la BAC arată că relația părinte-copil se rezumă de cele mai multe ori la banii pe care primii îi oferă celor din urmă. O abordare foarte păguboasă pentru întreaga societate.

Elevii

Școala se face pentru a învăța. Poți să ei note mai mari sau mai mici dar dacă vii la furat(asta e copiatul și mita) trebuie să fii penalizat. Punct. Mi-a plăcut asta cu intimidatul din cauza camerelorde filmat. Când o arzi prin Drive, Cocos, Krysha și alte asemenea nu ești intimidat ? Acolo ești filmat din toate părțile.

Nu vrei să înveți pune mâna și muncește. Din 28.000 de elevi, 11.000 au picat. 3000 din cei 11000 nu au mai depus cererea pentru a susține examenul în turul 2. Au înțeles că timp de 3 ani au ros coatele degeaba pe băncile școlii. Adică 10% din cei care au făcut liceul, l-au făcut obligați de circumstanțe și evident că au picat. Ei ar fi ales o altă cale dacă li se permitea.

Profesorii

Pentru dânșii e important să lucreze încă 3-4 ani ca să ajungă la pensie cu bine. Iar dacă au ajuns la pensie și pot să blocheze accesul în sistem cadrelor tinere de ce să n-o facă? Doar au lucrat o viață și au experiența necesară în predat. Realitatea este că distanță dintre profesorii și elevii de azi este de la cer la pământ. Primii educați cu bățul pe vremea URSS cei din urmă crescuți cu bani din Italia, cu rezolvări găsite pe Google și o viață infinit mai ușoară. Profesorii n-au curajul să le spună părinților adevărul despre copiii: “A luat 5 sau 6 doar pentru a trece clasa. Copilul acesta nu e promovabil. Nu știe carte și nici nu vrea să învețe și cu asta basta!

Ce urmează ?

Bacalaureatul a afectat în mod direct 28.000 de elevi și familiile lor(frați, părinți, bunici) Să zicem că sunt două sute de mii influențați emoțional de acest examen. Unii au zis că e bine așa, alții că e rău. Cei care au luat examenele cu brio vor merge la facultate știind că de azi înainte trebuie să învețe mai serios. Cei care au picat pot face o școală profesională sau vor da bacul la anul. Anul acesta pot să pună mâna să muncească undeva. Economia are de câștigat deoarece 3000 de indivizi care doar consumau se transformă în 3000 de potențial producători: forță de muncă. Pare cinic însă realitatea e următoarea: înveți pe banii părinților sau pierzi vremea pe banii tăi. Aici cred că-s tâmpiți părinții care nu înțeleg ca odraslele lor trebuia să ia contact cu viața reală cât mai devreme.

Pe lângă cei afectați de BAC, Republica Moldova are încă 3 milioane de cetățeni care au înțeles că în acest an, Ministerul Educației a tratat pe toată lumea corect. Cu aceeași măsură indiferent de statut: orășean, de la sat, fiu de parlamentar sau copil de simplu muncitor. Pentru prima oară în ultimii 12 ani. Și acesta e un lucru bun!

sursa: dancaranfil.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rodica

Foarte corect spus. BRAVO!!!

Iulie 13, 2013 at 14:46 Răspunde
 
Vik

Asteptam un articol de genul asta! BRAVO !!!
Doar un simplu corrige: au fost tratati la egal nu prima data din ultimii 12 ani, ci priam data dupa citi vor fi din 1943…, exact, dupa 70 de ani…

Sper ca opinia publica (cel putin 70%) sa fie in unison cu acest articol, sper foarte mult…

Iulie 13, 2013 at 16:11 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog