BlogPost.Timpul.md
13.07.2013

Despre stânga din Moldova

 
Bloggeri / autori

Vitalie Sprânceană

Educaţie: studii de Filozofie Politica la Universitatea “Sveti Kliment Ohridski”, Sofia, Bulgaria, licențiat în Științe Politice / Universitatea de Stat din Moldova, Magistru în Filosofie / George Mason University, Fairfax, SUA, Doctorand în Sociologie Locatie curenta: SUA

 
 

tineri-protest-comunisti
 

Ideile de stânga au în Moldova o faimă proastă. Un prim motiv ar fi bagajul complex de trecut sovietic ce încă trebuie înțeles și asumat. Interpretările selective ale „stângii oficiale” (PCRM, Partidul Socialist și alții), ce aleg doar momente reușite (industrializarea, modernizarea agriculturii, mobilitatea socială) și mușamalizează foametea, lagărele și deportările, nasc suspiciuni legitime de ipocrizie.

Gulagul temporar organizat în comisariatele de poliție în aprilie 2009 de către partidul comuniștilor a arătat, printre altele, că trecutul neasumat poate însemna un trecut ce se repetă. În al doilea rând, mișcările politice locale ce se declară de stânga păcătuiesc prin discursuri și practici contradictorii. Astfel, vorbirea ipocrită a comuniștilor despre proletari și muncitori acoperă realitatea că fiul președintelui comunist e cel mai mare businessman în țară. În răspăr cu stânga seculară, stângiștii moldoveni afișează o religiozitate ce rivalizează doar cu cea a fețelor bisericești. În altă divergență totală cu partidele de stânga din toată lumea, comuniștii și socialiștii moldoveni se prezintă drept apărători ai tradițiilor seculare, ai familiei patriarhale, ai lumii moldovenești tradiționale.

Ca să trag o linie, opțiunea de stânga a fost capturată de un grup de antreprenori politici ce extrag profit electoral din asocierea cu ideile de stânga. Lucru valabil de altfel și pentru celelalte colhozuri politice – liberali, conservatori, democrați etc.

Dar faptul că sloganele de stânga (echitate, justiție socială, solidaritate) au ajuns pe mâna unor afaceriști politici nu ar trebui să descalifice opțiunea de stânga în general.

E un lucru ce îi poate fi reproșat lui Mircea V. Ciobanu ce a scris, în ediția de vinerea trecută a JURNALULUI, un articol, Intelectuali de dreapta şi intelectuali de stânga, în care aborda problema intelectualului și a angajamentelor sale politice.

Ca să rezum subiectiv articolul: autorul scrie că intelectualii de stânga nu prea au idei noi, că au doar critică, dar foarte puține soluții, că ar ignora derapajele regimurilor comuniste.

Discuția pe care am purtat-o ulterior pe rețelele sociale a mai nuanțat acest tablou.

Totuși ar fi de punctat câteva lucruri importante.

– Vladimir Voronin și Igor Dodon cu partidele lor nu epuizează întreg spectrul opțiunilor de stânga. Primul exploatează nostalgiile pentru perioada sovietică ale unor grupuri largi ce au fost afectate de tranziție și de guvernările ineficiente (inclusiv cea a PCRM). Al doilea a ocupat nișa socialistă pentru că altele nu se găseau. Retorica sa moldovenist-statalistă încăpea de minune într-un partid conservator. Doar că dugheana era deja ocupată.

– Protecția socială, accesul egal la oportunități, educația, accesul la cultură, solidaritatea, echitatea, protecția drepturilor muncitorilor, emanciparea – sunt idei ce nu prea încap în platformele stângii oficiale. Din acest motiv orice discuţii despre stânga ce-i are în vedere doar pe Voronin și Dodon este o simplificare nepermisă. Și o sacrificare a unor idei.

– Opțiunea de stânga nu e doar o expresie a unor nemulțumiri personale, nu e o chestie de vârstă, nu e o idee de import a unor tineri ce s-au „aerisit” în Occident. E o opțiune politică normală, ca și celelalte, o platformă construită în jurul unor valori – solidaritate, comunitate, egalitate. Lista crimelor comise de bezmetici de dreapta sau de stânga este suficient de mare ca să anuleze orice posibilitate de a mai utiliza aceasta diviziune. Și pomelnicul crimelor creștinismului e destul de mare. Și ale islamului. Și ale altor feluri de nebunie. Scopul nu e de a stabili cine a comis mai multe crime, ci de a vedea ce putem face pentru a construi o viață justă și egală (aici dreapta și stânga ar trebui să se întâlnească).

– Stânga are idei. Despre necesitatea de a accepta și alte tradiții epistemice pentru a face înțelegerea noastră mai bogată. Despre necesitatea de a nu lăsa la voia capitalului oamenii și comunitățile. Despre obligația de a oferi fiecărui membru al societății acces la educație, cultură, sănătate, protecție socială. Despre datoria de a ne îngriji de mediul înconjurător. De bătrâni. De tineri. Și altele.

Dar stânga ar trebui întâi ascultată.

Articolul rezumă și comentează o dezbatere pe facebook cu Mircea V. Ciobanu și a fost publicat în ediția de vineri, 12 iulie, a ziarului Jurnal de Chișinău. 

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
vasile

Cel mai puternic partid pozitionat pe centru-stinga este PDM. Nu vad pur si simplu un alt partid mai puternic. Un partid proeuropean, formata dintr-o echipa puternica si profesionista. S-a vazut acest lucru foarte bine cind s-a ales noul guvern. Intreg partidul a facut un pas inapoi, in special Marian Lupu, numai ca sa fie depasite toate neintelegerile si sa fie creata o noua coalitie de guvernare care ar reda continuitate cursului pro-european al tarii.

Iulie 16, 2013 at 14:29 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
17.08.2013

Prostia care doare

 

Un automobil în care au încăput 8 tineri băuți din Floreni, Anenii Noi s-a izbit de un copac undeva la intrarea în Chișinău. Poliția zice că mașina avea vreo 200 km la oră. Toți cei 8 tineri au murit. O tristețe imensă pentru părinți, prieteni și rude.Un prilej de a atrage o cameră de televiziune... (1 Prostia care doare )

05.07.2013

Sat cu bar

 

Așa arată raftul standard al unui magazin-bar sătesc: 2 polițe pentru băuturi, una pentru covrigi și chipsuri, iar a patra e pentru țigări și semințe de floarea soarelui. Unele ”baruri” mai au și pâine. Altele găzduiesc și ceva detergenți. Locațiile astea sînt foarte importante pentru a înțelege viața social-culturală de la sate. În sate ce... (0 Sat cu bar )

26.06.2013

Mall și religie

 

O companie din Emiratele Arabe Unite tocmai a anunțat despre finisarea lucrărilor de construcție la Fars Shopping Complex – un complex comercial în orașul iranian Shiraz. Acest mall, pentru construcția căruia au fost cheltuite peste 830 milioane dolari va fi cel mai mare din lume după numărul de magazine și al patrulea după suprafață și... (6 Mall și religie )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog