Porumbul este originar din America Centrală şi a fost adus în Europa de către Cristofor Columb la sfîrşitul secolului al XV-lea. Astăzi după suprafaţa cultivată la scară mondială este a treia plantă după orez şi grîu. Boabele de porumb conţin zaharuri, proteine şi grăsimi. Ele mai conţin vitaminele B1, B2, B6, C, D, E, H, K, PP, caroten şi săruri minerale (magneziu, fier, cupru, nichel, fosfor, sulf, siliciu). Este uimitor cît de gustoase şi sănătoase în acelaşi timp sunt aceste boabe.
Uleiul de porumb conţine acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, care se opun energic creşterii colesterolului în sînge. Este ideal pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii, diabetului zaharat, afecţiunilor hepatice. Iar vitamina E stopează procesele de îmbătrînire ale organismului.
Există mai multe moduri în care e preparat porumbul. Cele mai clasice cunoscute sunt porumbul fiert, copt, pop-cornul şi pufuleţii sau cerealele dulci, combinate cu lapte la mic dejun. Însă nu toate aceste alimente conţin vitaminele şi mineralele menţionate anterior.
Porumbul fiert sau copt cu care suntem obişnuiţi din copilărie, este foarte sănătos pentru organismul uman, doar evitaţi să adăugaţi sare, lucru cam dificil pentru mulţi dintre cititori. Păcat că-i putem consuma doar în sezonul de coacere.
E greşită ideea că cerealele dulci din porumb cu lapte consumate la micul dejun în multe ţări ale lumii sunt sănătoase. Dimporivă din felurile preparate din porumb au cele mai puţine calităţi benefice pentru organism, deoarece sunt într-atît de mult prelucrate încît rămîn practic fără fibre. Dacă mai menţionăm cantitatea enormă de zahăr şi conservanţi pe care le conţin, atunci devin chiar otrăvitoare.
Spre surprinderea multora dintre voi va fi faptul că cel mai sănătos porumb pentru organismul nostru este pop-cornul, însă nu cel din supermarkete, care se coace în microundă, dar cel de casă clasic la ceaun. Desigur evitaţi să utilizaţi sare, zahăr şi folosiţi cît mai puţin ulei. Spre fericirea noastră au apărut vase în care se pot prepara alimente şi fără a adăuga ulei.
Cercetătorii au determinat că anume pop-cornul menţine toate vitaminele şi mineralele sănătoase din porumb, iar cojiţele şi textura mai dure foarte bogate în fibre ale pop-cornului chiar purifică intestinele şi elimină substanţele nocive din organism. Desigur nu trebuie consumat în exces oricît de bun ar fi.
Pregătiţi un pop-corn bun la un film şi fiţi sănătoşi!
sursa: bucataresele.md
