BlogPost.Timpul.md

Formatul cărților

 
Bloggeri / autori
 

Eco spune că o carte e acceptabilă în formatul de mărime de la un pachet de țigări până la mărimea unui ziar de formatul A3.

În 1841 Christian Tauchnitz din Leipzig a lansat una dintre cele mai ambițioase serii broșate (câte o carte pe săptămână). Coperte identice, pătrățoase. Text bun. Carte neprietenoasă.

În 1867 operele scriitorilor deveneau un bun public la 30 de ani de la moarte. (Astăzi suntem la 70 și 90). Editura Reclam din Leipzig a început una dintre cele mai cunoscute serii și azi Universal Bibliothek cu Faust de Goethe, după 12 volume de Shakespeare. Cărțile se vindeau la un pfening volumul.

La 30 iulie 1935 editorul englez Allan Lane lansa primele 10 volume broșate Pinguin. La prețul de 6 penny volumul. Costurile aveau să fie acoperite dacă se vindeau 1700 de exemplare de titlu. Primele vânzări nu s-au ridicat peste 7000 de exemplare la 10 titluri. Într-o zi i-a făcut o vizită șeful achiziții a lanțului Woolworh care i-a propus să le vândă ca și oricare altă marfă.

Iar ideea i-a apărut cu un an mai devreme.  Era în vizită la Agatha Christie, în gară, așteptând trenul,  nu a găsit nimic de citit decât doar literatură ieftină și reviste. Ceea ce l-a făcut să se gândească la reeditarea cărților în condiții mai ieftine. Printre primii scriitori apăruți au fost Agatha Christie, Hemingway și câteva nume uitate astăzi.

George Orwell: „În calitatea mea de cititor aplaud Penguin Books; în calitatea mea de scriitor îl anatimizez. Rezultatul poate fi un potop de reeditări ieftine, care vor duce la râpă bibliotecile care împrumută cărți acasă și va frâna producția de noi romane. Asta ar fi ceva bun pentru literatură, dar ceva foarte rău pentru comerț.”

Cărțile americane sunt făcute pentru comoditatea cititului în pat. Format mare, legate.

Japonezii citesc în metrou. Respectiv formatul cărților e mic, ca să poată fi ținut într-o mână. Cărțile sunt broșate. E utilizată hârtie ușoară.

Basarabenii – scriitorii și cititorii – consideră că o carte bună trebuie să fie tipărită pe o hârtie albă. Dacă orgoliile sunt mari, dacă ești scriitor și cineva îți plătește o carte, atunci să fie hârtie velină. Ținând cont de această înțelepciune națională, Editura Cartier scoate cărți pe hârtie de culoare crem. (Ne-a fost greu să convingem tipografii să aducă astfel de hârtie, care, de cele mai multe ori, e mai scumpă decât offsetul alb).

Națiunile necititoare își tipăresc cărțile pe hârtie albă. Sau velină. Literele îți sparg privirea. De parcă te-ai uita la un câmp plin de zăpadă sub razele soarelui.

Cărțile națiunilor cititoare sunt tipărite pe hârtie de culoare crem. Oamenii citesc mult. Și ochiul nu trebuie să obosească.

Vom tipări pe paperbook până vom lichida și acest stoc. Furnizorii de hârtie nu sunt cititori.

Niciun cuvânt despre cartea digitală. Azi.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Lectură pentru stataliști

 

Această carte a apărut în 1980. În engleză. Și de atunci tot a fost reeditată. În 1990 a mai apărut o prefață cu realitățile de după 1989.  În 2007 a mai apărut o prefață. Cu noile realități ale UE. În 2000 a apărut în română. La Cartier. De azi găsiți în librăriile bune ediția a... (2 Lectură pentru stataliști )

Bunul barbar

 

Au trecut aproape șapte ani. Istoria cochetă despre bunul barbar, cumanul catolic și civilizator de români, a intrat în adevărurile incontestabile ale civilizației maneliste românești. Neagu Djuvara, cu aer de aristocrat al istoriei și al scriiturii, a reușit să facă istoria pasională, ca un roman de dragoste pentru casnice. Istoricii nu prea au atras atenția... (1 Bunul barbar )

100 de ani de la Pacea de la București

 

E caniculă. Bucureștii sunt goi. E momentul potrivit ca orașul să ofere spațiu și timp Simpozionulului  “Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913. Consecinţe asupra destinului armânilor.” Asociaţia Comunitatea Armână din România şi Societatea Culturală Aromână organizează împreună Simpozionul cultural cu tematică istorică, având titlul“Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913 – Consecinţe asupra destinului armânilor”. Simpozionul se... (0 100 de ani de la Pacea de la București )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog