BlogPost.Timpul.md

Bac 2013

 
Bloggeri / autori
 

Nu e o bombă. Și nici nu e o catastrofă.

Este oglinda societății moldovenești.

42 LA SUTĂ dintre liceeni au picat examenele de bac 2013. Sunt aproape 12 mii. Este bazinul electoral potențial al partidului komunist. Mai nou, pentru votul lor se bat și liberalii conservatori.

Miniștrii komuniști de la educație au avut grijă de ei. De aia le-au permis să copie. În perioada copiatului dintre aceste 42% vreo 10 la sută luau note maxime. Și se cocoțau în frunte. Intrau în facultăți, intrau în business, intrau în structurile de stat. Și de la bac până la pensie erau pregătiți să rezolve orice problemă cu plicul cu bani.

Trăiesc uneori cu sloganul „Pațan scazal, pațan sdelal”. Adeseori sunt cu sloganul „A nam pohui”.

Sunt eroii romanului Hronicul Găinarilor de Aureliu Busuioc. Unele personaje se găsesc și în Nekrotitanium de Planeta Moldova. Ar putea fi și Povestea cu cocoșul roșu de Vasile Vasilache.

48 LA SUTĂ sunt cu note de trecere până în 7. Sunt șira spinării societății basarabene. Nu sunt suficienți de șmecheri. Dacă sunt muncitori. Și sunt deosebit de șmecheri. Dacă sunt leneși. Sunt potențialii alegători ai ghindei și ai rozei.

Ar putea fi adepții proverbului cu sculatul de dimineață și ajunsul mai departe. Dar nu se gândesc la asta.

Sunt eroii lui Druță (cu excepția sihaștrilor care coboară de undeva în societate, pun problema și se retrag din nou în sihăstrie). Sunt din Povara bunătății noastre sau dinFrunze de dor.

7 LA SUTĂ au susținut BAC-ul pe note de 8 și mai mari de 8. Este potențiala elită a societății. Dacă copiatul va fi uitat pentru, cel puțin, 5 ani. Dacă sistemul educațional liceal va fi schimbat radical. Dacă sistemul universitar va fi schimbat radical. Dacă sistemul judecătoresc va fi schimbat radical.

Ar putea fi alegătorul liberal. Dacă partidul liberal va fi liberal.

Ar putea fi eroii din Atlas de Ayn Rand. Ar putea fi și eroii din Zbor frânt de Vladimir Beșleagă.

AVEM 212 absolvenți cu note de 9 și mai mari. Cca 0,03 la sută. E ca eroarea permisă în sondajele de opinie. Partidele politice nu se vor bate pentru voi.

SUNT 4 tineri foarte buni. Cu zece pe linie. Ei trebuie știuți la față.

Încă 4 BAC-uri fără copiat de acu înainte și am putea vorbi despre viitor. Și de o presiune a părinților pe profesorii din școli. Și de o presiune a studenților pe calitatea lecțiilor universitare. Și de o presiune a universitarilor pe guvernanți. (Nu are viitor o societate când un universitar are un salariu de două ori mai mic decât un polițist.) Și exercițiile la matematică, la acest BAC, le-ați complicat, le-ați multiplicat și le-ați programat pentru un timp mult mai lung. Ca și toate manualele de matematică. Iar româna se învață din lecturi, lecturi, lecturi.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Pagină web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Lectură pentru stataliști

 

Această carte a apărut în 1980. În engleză. Și de atunci tot a fost reeditată. În 1990 a mai apărut o prefață cu realitățile de după 1989.  În 2007 a mai apărut o prefață. Cu noile realități ale UE. În 2000 a apărut în română. La Cartier. De azi găsiți în librăriile bune ediția a... (1 Lectură pentru stataliști )

Bunul barbar

 

Au trecut aproape șapte ani. Istoria cochetă despre bunul barbar, cumanul catolic și civilizator de români, a intrat în adevărurile incontestabile ale civilizației maneliste românești. Neagu Djuvara, cu aer de aristocrat al istoriei și al scriiturii, a reușit să facă istoria pasională, ca un roman de dragoste pentru casnice. Istoricii nu prea au atras atenția... (1 Bunul barbar )

100 de ani de la Pacea de la București

 

E caniculă. Bucureștii sunt goi. E momentul potrivit ca orașul să ofere spațiu și timp Simpozionulului  “Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913. Consecinţe asupra destinului armânilor.” Asociaţia Comunitatea Armână din România şi Societatea Culturală Aromână organizează împreună Simpozionul cultural cu tematică istorică, având titlul“Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913 – Consecinţe asupra destinului armânilor”. Simpozionul se... (0 100 de ani de la Pacea de la București )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

  来源:   &nbsp,压瓦机厂,压瓦机;   &nbsp,60-200mmC型钢成型设备; 当前位置 数控止水钢板机 全自动天沟压型机 数控钢板止水钢板机 &nbsp,咬口机功率; &nbsp,河北金利;

Overnight,lows not only can they how to drop into the a lesser number of for additional details on medial 50s…

压瓦机|琉璃瓦机|彩钢瓦设备|三层压瓦机|C型钢机|复合板机_泊头华茂数控彩钢设备制造厂 选购压瓦机网址 Q    Q:59458991       49870222     邮 箱:59458991@q

Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We…

This made me teary! It started with the photo of Morgan and her Koda. Then they fell when I saw…

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog