BlogPost.Timpul.md

Mai bine să fii un Brutar bun decît un Jurist rău

Aspecte-comparate3
Imagine:bloguvern.md
 

Conform datelor prealabile, doar 58% dintre candidaţii înscrişi la examenul de bacalaureat au reuşit să ia note suficiente ca să susţină examenul. Anul trecut, rata de promovabilitate a BAC-ului, după prima sesiune, a fost de 88,30%.

Nota medie pentru examenele de bacalaureat în 2013 este de 6.7, în comparaţie cu cea de 7,23 din 2012. Doar elevi din cei peste 28 de mii au luat nota 10 pe linie. Anul precedent astfel de performanţe au înregistrat peste 100 de elevi.

Din cei 28497 de  elevi care au scris cerere în acest an pentru a susţine examenul de bacalaureat, 693 au fost prinşi copiind sau cu dispozitive electronice interzise şi nu mai au şanse să susţină examenul anul acesta. Anul trecut doar 133 de persoane au avut aceeaşi soartă.

Doar 27% din totalul elevilor au o singură restanţă, adică au picat doar un examen din cele 4 şi au şanse să recupereze în sesiunea suplimentară, peste 2 săptămîni. 26% din cei care au susţinut au media 7 şi mai mult.

Şi aceasta în condiţiile în care examenele au fost mai uşoare. Complexitatea itemilor a fost redusă, iar nivelul de punctaj de trecere a fost micşorat. Dacă în 2012 pentru nota 5 la un examen de bac trebuia să acumulezi 30-32% din punctajul total, anul acesta pentru un 5 era necesar să aduni doar 25%.

***

Ministerul Educaţiei şi-a respectat promisiunile şi a organizat o sesiune de bacalaureat exemplară. Camerele de filmat şi observatorii şi-au făcut efectul. Copiatul a fost redus la minimum, fapt care a generat rezultatele anunţate.

Iar banda rulantă de oameni cu studii superioare produce mult, dar necalitativ. Şi asta e o problemă. Dar recunoaşterea problemei este un prim pas spre soluţionarea ei.

Acum Ministerul trebuie să treacă la pasul următor – prevenirea repetării scenariului din 2013 în anii următori. Pentru asta, începînd cu următorul an şcolar, trebuie să aibă loc o triere foarte minuţioasă a absolvenţilor ciclului gimnazial. Liceele trebuie să primească la studii doar tinerii cu potenţial de absolvire a cursului liceal, fără practica copiatului.

Cei care nu au capacităţi pentru liceu să fie direcţionaţi spre colegii şi şcoli profesionale şi de meserii. Dar acestea trebuie reformate, iar misiunea lor trebuie regîndită, ca ele să devină prestigioase şi atractive.

Tinerii care nu au luat bacalaureatul în această sesiune, nu l-au luat deoarece el nu era al lor. În trei ani puteau învăţa o meserie, realiza cîteva stagii de practică şi se puteau încadra în cîmpul muncii. Acum, în loc să fie profesionişti cu salarii, ei sunt studenţi rataţi. Şi asta e doar vina lor şi a părinţilor care vor să-şi vadă odraslele „jurişti” şi „economişti”. Acum ei vor merge la şcolile profesionale şi de meserii, dar le va rămîne pentru toată viaţa gustul amar al „căderii” unui examen pentru care nu şi-au apreciat corect puterile.

În următorii ani, Ministerul Educaţiei trebuie să fie consecvent şi sistematic în acţiunile sale, ca să ajute tinerii să facă o reevaluare a valorilor. Ca ei să înţeleagă că ţara are nevoie de mecanici, montori, sudori, brutari, şoferi, zidari, croitori, constructori, ingineri şi agronomi foarte buni cărora le poate oferi locuri de muncă şi salarii decente şi care o pot ajuta să se dezvolte. Că sunt foarte multe domenii unde te poţi realiza şi aduce folos societăţii fără o diplomă de studii superioare, de la poliţie pînă la agricultură şi de la construcţii pînă la servicii.

Că ţara nu are nevoie jurişti şi economişti care nu pot formula o propoziţie coerentă şi care după ce obţin o diplomă o pun sub frigider şi pleacă „la Italia”. Că e mai important să fii profesionist în ceea ce faci, decît să ai „diploma” şi să nu poţi face nimic.

Aspecte-comparate

sursa: bloguvern.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Vik

trebuia sa acumuleze doar 25% pentru o nota de 5…????? Pai asta-i rusinea rusinilor. Acesti absolventi nici n-au nas sa se revolte pentru esecul la examene, 25% neacumulate e de risul gainilor, d-lor!!!

Iunie 27, 2013 at 16:15 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog